διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

18 Ιαν 2012

Ισπανία: Το τίμημα της σιωπής του Mariano Rajoy

Από τον Ben Vickers

Η θητεία του Ισπανού πρωθυπουργού, Mariano Rajoy που μετρά ένα μήνα χαρακτηρίζεται από τη σιωπή. Έχει αποφύγει τις δημόσιες ανακοινώσεις για τα σχέδιά του να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αλλά και για τις διαρθρωτικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις, αναθέτοντας τα πάντα στους υπουργούς του. Η στρατηγική «λέω όσα λιγότερα γίνεται» φαίνεται να έχει ωφελήσει τον Rajoy –πράγματι, η εκκωφαντική σιωπή του ενδέχεται να έχει εξοικονομήσει στη χώρα ένα σημαντικό ποσό: η απόδοση των ισπανικών ομολόγων έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις εκλογές του Νοεμβρίου, όταν το Λαϊκό Κόμμα του Rajoy πήρε την εξουσία από τους Σοσιαλιστές. Αντίθετα, στο ίδιο διάστημα η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου παρέμεινε σχεδόν σταθερή.

graph_01.jpg

Όσοι ανέμεναν τη Δευτέρα από τον Rajoy να σπάσει τη σιωπή του και δώσει στον Τύπο και τις αγορές περισσότερες λεπτομέρειες για τις προθέσεις του στην πρώτη Συνέντευξη Τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 21 Δεκεμβρίου, απογοητεύτηκαν. Ο Rajoy εμφανίστηκε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επισκεπτόταν τη Μαδρίτη και η ομιλία τους διήρκεσε 45 λεπτά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Rajoy δεν αποκάλυψε τίποτα για τις στρατηγικές του.

Αρκέστηκε στο να πει ότι οι αυξήσεις των φόρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι "αρκετές". Προέτρεψε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το "καθήκον" τους. Είπε ότι η Ισπανία θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες και θα εφαρμόσει την μεταρρύθμιση στα εργασιακά «σύντομα». Σημείωσε ότι τα spread των ομολόγων «δεν αντέδρασαν σημαντικά» στην απόφαση της Standard & Poors να υποβαθμίσει τη διαβάθμιση της χώρας κατά δύο βαθμίδες στις 13 Ιανουαρίου.

Πράγματι, έτσι είναι. Αντέδρασαν όμως χθες. Τόσο η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, όσο και του διετούς υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο κλεισίματος της Παρασκευής. Ίσως μία από τις πιο πολύτιμες πολιτικές του Rajoy είναι να μην αποκαλύπτει πολλά για τις πολιτικές του.
 http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1382618

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου