διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

10 Ιαν 2012

Οι διαπραγματεύσεις για το PSI εισέρχονται στην τελική ευθεία

Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι διαπραγματεύσεις για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI) εισέρχονται στην πλέον κρίσιμη φάση τους. Ενδοχομένως στην τελική. Η αισιοδοξία αυτή, σύμφωνα με καλά πληρφορημένες πηγές, πηγάζει από την διαφαινόμενη σηυναίνεση που υπήρξε στη συνάντηση Ανγκελα Μέρκελ - Νικολά Σαρκοζί ότι το κούρεμα 50% αρκεί για να γίνει διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος. Οι ευρωπαίοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν επιθυμούν μεγαλύτερο κούρεμα, κάτι για το οποίοι η γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε σχετικά τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Βεβαίως πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο, σύμφωνα με άλλες πηγές, θεωρεί ότι για να γίνει βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντηση που είχε η Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση της Τρίτης παρουσία του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την Τετάρτη η Κριστίν Λαγκαρντ μεταβαίνει στο Παρίσι για να συνατηθεί με τον γάλλο πρόεδρο.

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται στην Αθήνα ο επικεφαλής Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (ΙΙF) κ. Τσαρλς Νταλάρα. Ο κ. Νταλάρα, ο οποίος εκπροσωπεί την πλευρά των ιδιωτών ομολουγιούχων, αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει κούρεμα 50% επί της ονομαστικής αξίας, το οποίο αντιστοιχεί σε ζημιές 64% επί της καθαρής παρούσας αξίας των τίτλων. Το ίδιο σενάριο προβλέπει ότι επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 4% για τα πρώτα δέκα χρόνια.

Για το θέμα που αφορά στις Ρήτρες Συλλογγικής Δράσης (Collective Action Clauses - CAC) η ενδεχόμενη ψήφιση τους από την πλευρά της Ελλάδας, εκτιμάται από ορισμένους παράγοντες της αγοράς ότι αντίκειται στον εθελοντικό χαρακτήρα της ανταλλαγής των ομολόγων. Αλλοι παράγοντες εκτιμούν ωστόσο ότι η ψήφιση τους μπορεί να λειτουργήσει ως φόβητρο για τη συμμετοχή περισσοτέρων στην διαδικασία, και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ακόμη και αν ψηφίσει τις Ρήτρες δεν είναι υποχρεωμένη και να τις ενεργοποιήσει.

«Αυτή τη στιγμή μέρος των διαπραγματεύσεων αφορά το επιτόκιο, το δίκαιο που θα διέπει τα ομόλογα, αλλά και μια σειρά από άλλες παραμέτρους» δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Πρόσθεσε τα εξής: «Δεν έχουμε έρθει σε συμφωνία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο τελικό κείμενο. Αυτό που μπορώ να καταγράψω είναι ότι υπάρχουν εξελίξεις στις συζητήσεις αυτές και βέβαια αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο στην πορεία των συζητήσεων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι επιτόκια από 7%-8% που είχαν ακουστεί στο παρελθόν «θα αναιρούσαν την ίδια την διαδικασία της περικοπής του χρέους» και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι «μια τεχνική συμφωνία που θα ενισχύσει την άποψη ότι τελικά μετά απ' όλα αυτά τα οποία θα γίνουν, το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορέσει πραγματικά από εδώ και πέρα να ξεκινήσει μια πορεία αναδιάρθρωσης που θα της επιτρέψουν και από την ύφεση να βγει, αλλά και σιγά - σιγά να αρχίσει να αποκαθιστά πολλά απ' αυτά τα οποία έχασε στην διάρκεια αυτής της κρίσης».
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=438203

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου