διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

13 Ιαν 2012

Αποχωρεί μετά το PSI και τη δανειακή σύμβαση

Κωβαίος Αγγελος

Στην απόφαση να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠαΣοΚ πριν από τις εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, οδηγείται σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Κατόπιν αυτού, οι εσωκομματικοί παράγοντες οδεύουν προς μία συμφωνία για ενεργοποίηση των διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας στο ΠαΣοΚ μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και την ψήφιση του νέου μνημονίου.
Εν αναμονή όμως της τελικής πρότασης για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες από τον κ. Παπανδρέου, ασαφές παραμένει αν θα γίνει αποδεκτή και η νέα, τροποποιημένη εισήγηση του προέδρου του ΠαΣοΚ, ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να κάνει πίσω στο θέμα της προσωρινής διαρχίας και της ανάδειξης ηγεσίας στο κόμμα μετά τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην εισήγησή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο την Παρασκευή αναμένεται να συνδέσει τις αποφάσεις του με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το κούρεμα του χρέους και την κατάρτιση της δανειακής σύμβασης.

Οπως μεταδίδουν πάντως στελέχη του ΠαΣοΚ, η έκβαση του PSI και οι όροι με τους οποίους θα κλείσει η συμφωνία εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα - και σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά - για το πολιτικό σκηνικό και τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση.

Το θέμα των κοινών μετοχών

Παραμένει πάντως ασαφές το αν ο κ. Παπανδρέου θα δηλώσει ρητώς ότι αποχωρεί σε κάποιο συγκεκριμένο χρόνο και ποιος θα είναι αυτός, ενώ πολλοί συναρτούν τη στάση που θα τηρήσει εν τέλει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ από μία άλλη παράμετρο: το αν και κατά πόσον θα σηκώσει τη «σημαία» της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών με κοινές μετοχές, όπως έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν και σε ποιο βαθμό αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο ομοφωνίας ή αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος.

Πέραν αυτού, συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά το θέμα της ανάδειξης ηγεσίας από τη βάση ή μέσα από κάποια άλλη διαδικασία.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με κομματικές πηγές και πληροφορίες προερχόμενες από το περιβάλλον των συνομιλητών του κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναμένεται κατά το τριήμερο που ξεκινά την Παρασκευή με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για το κόμμα και τον ίδιο. Προηγήθηκε δε η επίσπευση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο το βράδυ της Πέμπτης.

Στις κομματικές συνεδριάσεις ο κ. Παπανδρέου κατά πάσα βεβαιότητα θα υπερασπιστεί τις επιλογές της τελευταίας διετίας, όμως παράλληλα θα σημειώσει ότι τα νέα δεδομένα υπαγορεύουν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και διαφορετικές συμπεριφορές.


Αυτοσυγκράτηση ζητούν τώρα οι δελφίνοι

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έχουν ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης έλθει σε επικοινωνία με στελέχη του ΠαΣοΚ και με κάποιους από τους κορυφαίους και επίδοξους διεκδικητές της ηγεσίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών, τις τελευταίες ώρες έσπευσαν να προτάξουν με κάθε τρόπο την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και υποχώρησης των προσωπικών φιλοδοξιών μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις για την τύχη της χώρας και της οικονομίας.

Δεν ήταν τυχαίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών, οι παρεμβάσεις τόσο της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου όσο και του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι τις τελευταίες δύο ημέρες παρενέβησαν - με επιστολή της η πρώτη και με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο δεύτερος -, λέγοντας ότι οι εσωκομματικές εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία της ολοκλήρωσης των συμφωνιών για το κούρεμα και τη δανειακή σύμβαση.

Οι επιπτώσεις στην κυβέρνηση

Κατόπιν αυτών, και καθώς το χρονοδιάγραμμα θα παραμένει ασαφές για λίγο χρόνο ακόμη (υπάρχει διαφορά μεταξύ συμφωνίας για το PSI και υλοποίησής της, η οποία τοποθετείται στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου), το ενδιαφέρον των συζητήσεων του προσεχούς τριημέρου εστιάζεται στη στάση που θα εκδηλώσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Στελέχη που τον στήριξαν στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία εμφανίζονται να υπερθεματίζουν σε μία νέα εκ μέρους του διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠαΣοΚ.
Πολλοί συνδυάζουν τη διασύνδεση της αποχώρησης του κ. Παπανδρέου με τις εξελίξεις στο PSI και με τις πληροφορίες που φέρουν τον κ. Βενιζέλο να παραιτείται από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μόλις κλείσει η συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων, η οποία θα διαμορφώσει και το πλαίσιο για τις κυβερνητικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.
Διάθεση αποχώρησης δεν έχει επιβεβαιωθεί πάντως από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, ενώ αντίθετος με αυτή τη λογική έχει δηλώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το πλήθος των υποψηφίων


Επιπροσθέτως, οι εξελίξεις θα καθοριστούν και από το σύνολο των στελεχών που θα θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠαΣοΚ - για κάθε υποψηφιότητα απαιτούνται 100 τουλάχιστον υπογραφές μελών του ΕΣ. Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί η τελική στάση προσώπων όπως οι κκ. Χρυσοχοΐδης και Α. Λοβέρδος, ενώ στον κατάλογο υποψηφίων προστέθηκε από την Πέμπτη και ο κ. Στ. Τζουμάκας. Προϋποθέσεις για την υποψηφιότητά τους έχουν ήδη θέσει η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Χ. Καστανίδης, ενώ ένα ερωτηματικό παραμένει ως προς τη στάση που θα τηρήσει η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας με επιστολή της την προηγούμενη Τετάρτη ζήτησε αφενός μετάθεση των διαδικασιών μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, αφετέρου επανέφερε το ζήτημα της ανασύνθεσης της κυβέρνησης και του ασυμβιβάστου μεταξύ υποψηφίου για την ηγεσία του ΠαΣοΚ και μέλους της κυβέρνησης. 
 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=438564

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου