διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

13 Ιαν 2012

Βροχή τα τελεσίγραφα για το PSI... αλλά εμείς έχουμε το όπλο στο τραπέζι!

Της Ζέζας Ζήκου
Εκείνο που κυριολεκτικά με σκοτώνει είναι η συνεχής μεγαλόφωνη δήλωση του Βενιζέλου και η επανάληψή της από τον Σαχινίδη (ξέρετε αυτόν που είχε τη συνήθεια να «μπουκάρει» με τον Φωτόπουλο στις συνελεύσεις της ΔΕΗ) ότι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που ονομάστηκε PSI θα έχει ταχεία και αίσια έκβαση! Είναι προφανέστατη η αντίφαση με τις ανακοινώσεις του IIF ότι ο χρόνος τελειώνει και τα θέματα δεν λύνονται. Ολη η υφήλιος γνωρίζει ότι χρειαζόμαστε την αναδιάρθρωση του χρέους, πως ψάχνουμε με το καντήλι το χρήμα για μη χρεοκοπήσουμε και τυπικώς - αλλά παρόμοιες δηλώσεις εμφανίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου λιγότερο σοβαρή από όσο ίσως είναι, και δεν νομίζω να κερδίζει κάτι από αυτό· ούτε καν τα ειρωνικά χαμόγελα των εταίρων δανειστών μας
, διότι ακόμη και για αυτούς η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να χαμογελάνε.
Αλυτα παραμένουν κάποια κομβικά θέματα στη διαπραγμάτευση των ιδιωτών πιστωτών με το ελληνικό Δημόσιο για το PSI, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Στην κοινή τους δήλωση από την Αθήνα, ο Τσαρλς Νταλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ οι επικεφαλής της Διευθύνουσας Επιτροπής των πιστωτών- επενδυτών της Ελλάδας, τόνισαν ότι συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά τα θέματα παραμένουν άλυτα και τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη της συμφωνίας στενεύουν. «Είναι απαραίτητο προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εθελοντική συμφωνία για το PSI να υποστηριχθεί από όλα τα επίσημα μέρη τις επόμενες ημέρες». Οπως η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί τόνισαν στο Βερολίνο στις αρχές της εβδομάδας, είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο εθελοντικής ανταλλαγής χρέους το συντομότερο δυνατόν» καταλήγει η ανακοίνωση του IIF.
Αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Παπαδήμου απειλεί με το «όπλο» που λέγεται Collective Action Clauses (CAC’s), δηλαδή τις ρήτρες, που θα τις θεσμοθετήσει σύντομα, σύμφωνα με τις οποίες εάν μια ορισμένη πλειοψηφία των ομολογιούχων αποδεχθεί το PSI τότε οφείλει να ακολουθήσει και το αποδεχθεί και η μειοψηφία. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν το συγκεκριμένο δικαίωμα. Εάν η πλειοψηφία των ομολογιούχων μπορούσε να επιβάλει τη θέλησή της στη μειοψηφία, τότε η συμφωνία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί πλέον εθελοντική. Και μία εθελοντική συμφωνία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της ενεργοποίησης των CDS.
Επίσης, χθες, και ο κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, επισήμανε μεν ότι η ΕΚΤ δεν έχει θεσμικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές, όμως επανέλαβε ότι η χώρα μας θα πρέπει «να επιστρέψει στον δρόμο της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα». Τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή ιδιωτών σε πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους στο πρότυπο του PSI «αποτελεί μοναδική περίπτωση για την Ελλάδα και δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον». Προφανώς, «υποτελείς» πολιτικοί σαν τους Ελληνες δεν θα βρεθούν.
Επειτα από τρία χρόνια ανελέητων λαθών πάνω από τον ελληνικό «Tιτανικό», η Ευρώπη χάνει τη μάχη με τις αγορές. Η ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη.
Η Ιταλία και η Ισπανία θα αναγκαστούν να δανειστούν συνολικά 590 δισ. ευρώ φέτος, το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα και οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. Η ανταλλαγή ομολόγων με «κούρεμα», το περίφημο PSI+, διατηρείται μόνο για την Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Το μόνο βέβαιο ως προς τα χρέη της Ελλάδας αλλά και ισχυρότερων οικονομιών όπως η Ιταλία είναι… η αβεβαιότητα, καθώς η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει πάρει άσχημη τροπή, ενώ τα χρέη άλλων οικονομιών καλούνται να επωμιστούν το ΔΝΤ και οι χώρες-μέλη του, χωρίς να εξετάζεται η λύση μιας «γενναίας παρέμβασης» της ΕΚΤ.
Η Μέρκελ πείστηκε από τον πανίσχυρο τραπεζίτη Ακερμαν να αποδεχτεί ότι το «κούρεμα» 50% για το ελληνικό χρέος, που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της 26ης - 27ης Οκτωβρίου, δεν πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος.
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_13/01/2012_1297334

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου