διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

6 Φεβ 2012

Ες αύριο τα σπουδαία αλλά … μυρίζει συμφωνία

Θα συνεχιστεί σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου η οποία διακόπηκε χτες βράδυ. Και το τοπίο είναι γενικά ασαφές, με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά τον τερματισμό της σύσκεψης να αναφέρεται γενικόλογα στα σημεία όπου υπήρξε συμφωνία αλλά τους επικεφαλής της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να προβαίνουν  σε ηρωικές δηλώσεις… αντίστασης. Αν έχουν νόημα πάντως οι προβλέψεις, κρίνοντας από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης Σαμαρά που επί της ουσίας δεν ήταν ρηξιακή, εμείς θα προβλέπαμε συμφωνία.

Οι διαβουλεύσεις για το λεγόμενο ‘προμνημόνιο’ που θα ανοίξει το δρόμο για το PSI και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας υπήρξαν κυριολεκτικά μαραθώνιες. Ξεκίνησαν από το απόγευμα του Σαββάτου με διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, του Υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου και του Υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη με τα στελέχη της τρόικας, συνεχίστηκαν με τηλεφωνικές επαφές Παπαδήμου – Παπανδρέου – Σαμαρά και Καρατζαφέρη το πρωί της Κυριακής, ακολούθησαν νέες επαφές Παπαδήμου και τρόικας το μεσημέρι της Κυριακής και τελικά είχαμε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό που είχε πάρει 3 και 4 αναβολές από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε τελικά νωρίς χτες το απόγευμα κι όταν γύρω στις 7 μάθαμε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν φτάσει οι εκπρόσωποι των ιδιωτών πιστωτών, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ,  θεωρήσαμε εσφαλμένα ότι μέσα σε επόμενες ώρες θα έχουμε ανακοινώσεις. Κάναμε βέβαια λάθος αφού η συνεδρίαση διακόπηκε και θα επαναληφθεί σήμερα το πρωί.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού στο τέλος της ημέρας  παρουσίαζε ένα γενικό πλαίσιο συναίνεσης χωρίς εξειδικεύσεις στα δύσκολα μέτρα – που πάντως προοιωνίζει μείωση κατώτατου μισθού, επικουρικών συντάξεων, κάποιου τύπου συμβιβασμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – και ανέφερε:
«Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
1. Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2. Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3. Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4. Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.
Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».
Ο Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε από το Μαξίμου χωρίς δηλώσεις και πήγε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όπου επρόκειτο να γίνει έκτακτο μεταμεσονύχτιο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος με τη συμμετοχή των βασικών υπουργών και θέμα τη διαπραγμάτευση των όρων για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο  Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο, όπως και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πριν μεταβούν κι αυτοί να συναντήσουν τα στελέχη τους για συσκέψεις, έκαναν … ηρωικές δηλώσεις. «Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, και παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω», είπε ο Σαμαράς, διεκδικώντας για τον εαυτό του το ρόλο του υπερασπιστή του έθνους, αφήνοντας ωστόσο και περιθώρια για συναίνεση με την τρόικα με κάποιους συμβιβασμούς σήμερα ή αύριο.
Αντίθετα ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπήρξε κάθετα αρνητικός: «Δεν θα συμβάλλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που εν συνεχεία θα κατακάψει όλη την Ευρώπη», είπε κι εκεί που αναρωτιόμασταν αν αύριο σκοπεύει να αρνηθεί τη συμφωνία ή να αποσύρει το ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση, στελέχη του ΛΑΟΣ διέρρευσαν ότι ο Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε ήδη την αποχώρηση όλων των πολιτικών από την κυβέρνηση και την αντικατάστασή τους με τεχνοκράτες εδώ και τώρα ώστε να βγάλουν αυτοί το φίδι από την τρύπα… 
Οι πληροφορίες που διέρρεαν το Σάββατο και την Κυριακή έλεγαν ότι το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης είναι τα εργασιακά και ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη για  τη διάσωση του 13ου και του 14ου μισθού.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ωστόσο φάνηκε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα αγκάθια, με το φορολογικό και ιδιαίτερα την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% να αποτελεί τόσο μεγάλο αγκάθι όσο και τα εργασιακά. Οι διαρροές κι από τα τρία επιτελεία έλεγαν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί επέμειναν στις αρνήσεις τους, ωστόσο, διαφάνηκε κάποια σύγκλιση σε περικοπές των επιδομάτων αδείας και Πάσχα, ότι ο Σαμαράς είναι έτοιμος να δεχτεί μείωση του κατώτατου μισθού κι ότι ο Γ. Παπανδρέου επιμένει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά ψήφου.
Η μέρα σήμερα θα ανοίξει με συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να τους μεταφέρει τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών και να καταβάλλει άλλη μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτών θέσεων και στη συνέχεια κάπου μέσα στη μέρα οι πολιτικοί αρχηγοί κι ο Λουκάς Παπαδήμος θα καθίσουν ξανά μαζί στο τραπέζι…
 http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2012-02-05-22-26-30-2012020550524/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου