διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

29 Φεβ 2012

Σε βραδυφλεγή βόμβα εξελίσσεται η Ισπανία

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Ισπανίας το 2011 θέτει εκ των πραγμάτων θέμα χρονικής χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, τόσο για τις μνημονιακές χώρες όσο και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Παράλληλα, η άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει τώρα στην ενίσχυση του αμυντικού μηχανισμού της Ευρωζώνης, οδήγησε χθες τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στην απόφαση να αναβάλει την προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, εντείνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις δυνατότητες της Ευρωζώνης να ξεπεράσει την κρίση δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, η αναβολή δεν επηρεάζει το θέμα της Ελλάδας, όπου η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup σε υπουργικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Πέμπτη το απόγευμα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατ;a πόσο η χώρα μας εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα για την ενεργοποίηση της νέας στήριξης των 130 δισ. ευρώ.
Τα χθεσινά νέα από τη Μαδρίτη ήταν χειρότερα του αναμενομένου, γιατί ναι μεν ήταν γνωστό ότι η Ισπανία δεν θα κατάφερνε να εκπληρώσει το 2011 τον ενδιάμεσο στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ, αλλά ελάχιστοι ήταν εκείνοι που περίμεναν ότι πέρσι το έλλειμμα θα έφτανε στο 8,5%, δηλαδή μια απόκλιση της τάξης των 2,5 μονάδων του ΑΕΠ.
Είναι προφανές ότι η νέα ισπανική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τη δέσμευση για επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013. Κι αυτό διότι μια μείωση από το 8,5% το 2011 στο 4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 (ενδιάμεσος στόχους) προϋποθέτει την εξεύρεση 40 δισ. ευρώ.
Ηδη ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έλαβε πρόσθετα μέτρα 15 δισ. ευρώ προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Η εξεύρεση άλλων 25 δισ. ευρώ είναι πρακτικά αδύνατη, αφού θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλούσε κοινωνική έκρηξη σε μια χώρα όπου η ανεργία «φλερτάρει» με το 25% του ενεργού πληθυσμού και το 50% στους νέους κάτω των 25 ετών.

Κατά της λήψης άμεσης απόφασης για την αμυντική «θωράκιση» της Ευρωζώνης έχει ταχθεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, ο κ. Ραχόι έχει ήδη βολιδοσκοπήσει τους εταίρους, κυρίως το Βερολίνο, σχετικά με τη δυνατότητα να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα του για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, αλλά προς το παρόν δεν βρίσκει ανταπόκριση.
Σκληρή στάση κρατάει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, ο οποίος την προηγούμενη βδομάδα τάχθηκε κατά της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να γίνουν σεβαστοί είπε, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της τελευταίας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ecofin (21 Φεβρουαρίου), σύμφωνα με τα οποία όλες οι χώρες πρέπει να τηρήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί.
Χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε μεν τη δήλωση του κ. Ρεν, ωστόσο εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός επισημαίνοντας ότι θα περιμένουμε, εντός του Μαρτίου, τα επίσημα στοιχεία από τη Μαδρίτη καθώς και εξηγήσεις για ποιους λόγους σημειώθηκε αυτή η απόκλιση, ενώ πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε τροποποίηση των αποφάσεων θα πρέπει να ληφθεί από τα κράτη-μέλη με τη σύμφωνη γνώμη και της Επιτροπής.
Σε αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων έχει περιέλθει και η Πορτογαλία με τη Λισαβόνα να ζητεί, προς το παρόν ανεπισήμως, από την Κομισιόν και τη Γερμανία περισσότερο χρόνο.
Ολα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας έχουν φτάσει στα όριά τους, δεδομένου ότι βαθαίνουν την ύφεση και οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Είναι επίσης σαφές ότι μια συζήτηση σε επίπεδο Ευρωζώνης για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων δεν θα περιοριστεί μόνο στο θέμα της Ισπανίας, αλλά θα είναι ευρύτερη και θα αφορά μια συνολική διευθέτηση.
Αναμενόμενη
Αναφορικά με την αναβολή της συνάντησης των ηγετών της Ευρωζώνης, που θα είχε τη μορφή γεύματος την Παρασκευή το μεσημέρι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη μετά τις δηλώσεις κορυφαίων Γερμανών αξιωματούχων, όπως η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχαν τοποθετηθεί ευθέως κατά της λήψης απόφασης τώρα για την αμυντική «θωράκιση» της Ευρωζώνης.
Το σχέδιο που βρίσκεται στο «τραπέζι» προβλέπει την αύξηση των πόρων κονδυλίων για τη διάσωση χωρών της Ευρωζώνης στα 750 δισ. ευρώ. Αυτό θα γινόταν μέσω της παράλληλης λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (250 δισ. ευρώ) με το νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (500 δισ. ευρώ), που θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου.
Παράλληλα, οι εταίροι θα συνεισφέρουν με 200 δισ. ευρώ (150 δισ. ευρώ η Ευρωζώνη και 50 δισ. ευρώ οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.) σε μια δραστική αύξηση των πόρων του ΔΝΤ στην οποία θα συνεισφέρουν και οι άλλοι εταίροι του διεθνούς οργανισμού (ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ.), ώστε με τον τρόπο αυτό το συνολικό ποσό Ευρωζώνης και ΔΝΤ να ανέλθει στα 1.500 δισ. ευρώ, ώστε να εγγυάται την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής για την παγκόσμια οικονομία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr
Επιβράβευση Πορτογαλίας - στις κάλπες η Ιρλανδία
Αισιόδοξος ότι η Πορτογαλία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2013 εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, καθώς η χώρα πέρασε με επιτυχία την «εξέταση» των πιστωτών της σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.
«Το μεγάλο μέρος της προσαρμογής αφορά τη διετία 2011-2012. Η οικονομία αναμένεται λοιπόν να αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι από την επόμενη χρονιά» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κ. Ρεν, επιβραβεύοντας τη Λισαβόνα για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες.
Είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, Βίτορ Γκασπάρ, στην οποία έγινε γνωστό ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας στη χώρα θα συστήσουν να εκταμιευθεί η τρίτη δόση- ύψους 14,6 δισ. ευρώ- κρίνοντας ότι έχουν ληφθεί τα συμφωνηθέντα μέτρα και έχουν προωθηθεί οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
«Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης ήταν θετικό, παρά τις μη ευνοϊκές συνθήκες. Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ανταποκρινόμαστε σε όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια» τόνισε ο κ. Γκασπάρ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πορτογαλική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος 3,3% (έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 3%)- στη βαθύτερη ύφεσή της από τη δεκαετία του 1970.
Δημοψήφισμα
Σε δημοψήφισμα για την επικύρωση του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου προχωρά η Ιρλανδία. «Ο ιρλανδικός λαός θα κληθεί να δώσει την εξουσιοδότησή του για την επικύρωση της συνθήκης» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Εντα Κένι, συμπληρώνοντας πάντως ότι «πιστεύει ακράδαντα πως η έγκριση του Συμφώνου είναι πολύ σημαντική για τα συμφέροντα της χώρας».
Στενά περιθώρια για ελιγμούς
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματική την κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει συσταθεί για την έγκριση της ταχείας εκταμίευσης κονδυλίων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, σε μια απόφαση που περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια ελιγμών της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ σε μελλοντικά πακέτα στήριξης χωρών της Ευρωζώνης.
Η απόφαση του δικαστηρίου προοιωνίζεται μεγαλύτερη σε διάρκεια και ενδεχομένως δυσκολότερη διαδικασία έγκρισης μελλοντικών συμφωνιών διάσωσης από το γερμανικό Κοινοβούλιο, καθώς για την έγκριση μιας απόφασης θα χρειάζεται η συμμετοχή και των 620 μελών της Κάτω Βουλής.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, είχε απευθύνει έκκληση στο δικαστήριο να μην περιορίσει τις εξουσίες της επιτροπής, προειδοποιώντας ότι μια αρνητική απόφαση θα απέβαινε επιζήμια στην ικανότητα του EFSF για ταχεία δράση.
Απαντώντας χθες σε ερώτηση σχετικά με την έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε τόνισε: «Όποιος είναι στην ΟΝΕ, είναι στην ΟΝΕ. Εάν κάποια χώρα-μέλος αποφάσιζε να φύγει, η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. βασίζονται σε αρχές όπως η ελευθερία, το κράτος δικαίου και η αποφυγή διακρίσεων και, στη βάση αυτή, θα ήταν δυσάρεστο, αλλά θα έπρεπε να σεβαστούμε την απόφαση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2143444

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου