διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

5 Φεβ 2012

Η Αθήνα "δεν μπορεί να ποντάρει στην απειλή" εθνικού χρεοστασίου

του Γιάννη Αγγέλη

Στο έκτακτο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε χθές (με τηλεδιάσκεψη) πολλοί υπουργοί οικονομικών με πρωτεργάτες εκείνους της "ομάδας των τεσσάρων΄ (Γερμανία - Ολλανδια - Φιλανδία - Λουξεμβούργο) ξεκαθάρισαν στον Έλληνα υπουργό οικονομικών οτι "δεν μπορεί η Αθηνα να ποντάρει στην απειλή εθνικού χρεοστασίου" απέναντι στο ευρώ με στόχο να πετύχει καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της τρόικα.
Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Capital.gr οτι δύο εκ των υπουργών της "ομάδας των τεσσάρων" ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί απέναντι στον ελληνα  Υπ. Οικονομικών αμφισβητώντας το αν ο ίδιος ενημερώνει επαρκώς τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα και την Κυβέρνηση για την σοβαρότητα της κατάστασης και για το ότι "η Άθήνα δεν μπορεί να βασιζεται πλέον οτι μία χρεοκοπία στην Ελλάδα είναι αδιανόητη για την Ευρωζώνη...".


Μιλώντας στο "capital.gr" oι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν οτι η ενημέρωση που ειχαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup από την τρόικα είναι οτι με δυσκολια κατάφεραν και μόνο τις τελευταίες ημέρες να συναντήσουν τον υπ. οικονομικών και τους αρμοδιους υπουργούς "οι οποίοι ήταν περισσότερο απασχολημένοι με τις εξελίξεις στο πασόκ παρά την τύχη της διαπραγμάτευσης".
Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν γίνει από αξιωματούχους της ευρωζώνης και τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να απαντά σε αυτές με επιστολή του.

Οι αναφορές αυτές της τρόικα φαίνεται να έχουν πυροδοτήσει ένα φαυλο κύκλο δυσπιστίας μεταξύ των υπουργων οικονομικών και της ελληνικής πλευράς ο ο οποιος δύσκολα πλέον μπορει να σπάσει στο ίδιο επιπεδο, δηλαδή στο επίπεδο του Eurogroup.

Για τον λόγο αυτό εκτιμούν οτι το οποιοδήποτε βήμα από τούδε και στο εξής και σε συνάρτηση πάντα με τις αποφάσεις της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους τρείς αρχηγούς, μπορει να βρεί διέξοδο μόνο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυρίως με τους πολιτικούς ηγέτες της "ομάδας των τεσσάρων".

Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της καταστασης που έχει δημιουργηθεί είναι οτι η τρόικα απαιτεί πλέον να έχουν υλοποιηθεί όλες οι αποφάσεις του προμνημονίου πρίν από την ημερομηνια της 13ης Φεβρουαριου οπότε και θα πρέπει σύμφωνα με το πρόγραμμμα να κοινοποιηθεί η πρόσκληση προς τους ομολογιούχους για την συμμετοχή τους στο PSI το οποίο σε τεχνικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί. Διαφορετικά δεν δρομολογείται το PSI...

 http://www.capital.gr/News.asp?id=1401502


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου