διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

29 Φεβ 2012

Αστική δημοκρατία... ή χάος

Της Μαρίνας Μάνη

Το δίλημμα με το οποίο θα δώσει, ουσιαστικά, τη μάχη των εκλογών η ΝΔ «αστική δημοκρατία ή χάος» εγκαινίασε χθες το βράδυ στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς. Σε μία σχετικά σύντομη ομιλία χρησιμοποίησε 12 φορές τη λέξη «Αριστερά», εξαπολύοντας μετωπική επίθεση εναντίον της για την... αντιμνημονιακή στάση της, ενώ της απέδωσε ευθύνες για τα δεινά του τόπου.
Παράλληλα, επανέφερε το αίτημά του για εκλογές («αν δεν γίνουν, η Ελλάδα θα είναι ακυβέρνητη χώρα») και το στόχο για αυτοδυναμία του κόμματός του: «Ζητάμε να κυβερνήσουμε για να κάνουμε τις τομές που έχει ανάγκη η χώρα (...) το τελευταίο τους ανάχωμα είναι η αμφισβήτηση της αυτοδυναμίας της ΝΔ».



«Μη μας κουνάει το δάκτυλο η Αριστερά»

Μιλώντας στην Ολομέλεια λίγο πριν από την ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό του δεύτερου Μνημονίου νόμο (σ.σ. αυτόν που, μεταξύ άλλων, μειώνει τις συντάξεις), ο αρχηγός της ΝΔ επιφύλαξε, για πρώτη φορά, τόσο σκληρή αναφορά στην Αριστερά –γενικώς, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε κάποιο από τα κόμματά της.

«Η Αριστερά νομίζει ότι είναι υπεράνω, και καταγγέλλει τα πάντα και τους πάσης φύσεως κακούς χωρίς να προτείνει τίποτε. Ας κοιτάξει τον δικό της καθρέπτη. Η Αριστερά μπορεί να μην κυβέρνησε αλλά άσκησε σημαντική επιρροή, στήριξε προνόμια και αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, έδιωξε επιχειρήσεις με κινητοποιήσεις, ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα. Να μην μας κουνάει το δάχτυλο η Αριστερά (...) Μεγάλο μέρος της Αριστεράς στηρίζει ακόμη πρότυπα που απέτυχαν ιστορικά και υπερασπίζεται τις ιδεοληψίες της».

Αντιθέτως, η κριτική στο ΠΑΣΟΚ περιορίσθηκε στα συνήθη πλαίσια της κριτικής για τη μετεκλογική συμπεριφορά και τη φιλοσοφία του πρώτου Μνημονίου.

Σε μία (ακόμη) προσπάθεια να πείσει τους ταλαντευόμενους «γαλάζιους» για τη στροφή στην στάση του και, κυρίως, την υπερψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε «στις δυνάμεις που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ και απέβλεπαν στη διάλυση της ευρωζώνης», αλλά και στον χαρακτήρα του νέου οικονομικού  προγράμματος. Δηλαδή στο «κούρεμα» του χρέους, στον χρόνο που κερδίζει η χώρα για να πετύχει την ανάκαμψη.

Αδιαφόρησαν για το «μαντρί»

Παρά ταύτα, ούτε η χθεσινή ομιλία του ούτε η «πανστρατιά» που κήρυξε την Παρασκευή είχαν το αποτέλεσμα που προσδοκούσε η Λ. Συγγρού: Από τους 22 βουλευτές της ΝΔ που καταψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο και διαγράφτηκαν μόνο οι πέντε υπερψήφισαν τον εφαρμοστικό νόμο, προσδοκώντας... επιστροφή στο «μαντρί» - οι Μ. Κεφαλογιάννης. Δ. Δερμετζόπουλος, Ζ. Τσικαλάγιας, Θ. Λεονταρίδης και Κ. Καρυπίδης.

Αντίστοιχα, από τους 22 «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ (οι οποίοι επίσης αποπέμφθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα) μόνο ένας, ο Χ. Μαγκούφης, ψήφισε χθες θετικά.
 http://www.capital.gr/News.asp?id=1425571


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου