διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

28 Μαρ 2012

Φλάντζες

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ήταν ένα μακρύ Σαββατοκύριακο που άρχισε από Πέμπτη. Η Φώφη Γεννηματά επιστρατεύτηκε, άλλη μία φορά στην πολιτική της καριέρα, ως εκπρόσωπος Τύπου. Αρα, πάει στο Επικρατείας ώστε να μπορεί να κάνει απεριόριστες εμφανίσεις στο γυαλί. Οπότε αποσυμφορήθηκε η κατάσταση στην Α' Αθηνών, όπου το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει μόνο δύο βουλευτές. Καθώς η Φώφη δεν πολιτεύεται, βρέθηκε στασίδι για την Αννα Διαμαντοπούλου που κινδύνευε να μείνει εκτός Βουλής. Οπως είπε, μιλώντας σε τρίτο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος - πάντα στο στυλ ειρωνικής αποστασιοποίησης που τον διακρίνει - «έλυσα και το πρόβλημά τους στην Α' Αθηνών». Η έμφαση είναι στο «τους».
ΤΟ τετραήμερο του ΠΑΣΟΚ όμως είχε κι άλλα. Ο Θόδωρος Πάγκαλος, άρχοντας ως συνήθως, αποστράτευσε τον εαυτό του. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μάλλον άντεξε όλες κι όλες έξι μέρες σε κόμμα με πρόεδρο τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Αυτός έλυσε μόνος του το πρόβλημά «του». Ετσι, άνοιξε μια θέση στο Υπόλοιπο Αττικής και αναθάρρησε κάπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός ΠΕΚΑ είχε βρεθεί στο κενό. Βουλευτής Κοζάνης το 2007, βρέθηκε ευρωβουλευτής τον Ιούνιο του 2009 και στη λίστα Επικρατείας τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Το χειρότερο όμως είναι ότι βρέθηκε στο Οικονομικών τα μαύρα φεγγάρια του Μνημονίου. Ετσι όπως είχαν τα πράγματα, μπορεί και να μην κατέβαινε καθόλου. Η Α' Αθηνών είναι, όπως είπαμε, το πιο σύντομο εκλογικό ανέκδοτο στο ΠΑΣΟΚ και στη Β' Αθηνών θα γίνει σφαγή για 6-7 θέσεις. Εμεναν οι χασαποταβέρνες της Αττικής, αλλά έτσι όπως ήταν το ψηφοδέλτιο τι να κατέβαινε να κάνει; Η εθελούσια έξοδος Παγκάλου αλλάζει κάπως τα δεδομένα.
ΠΙΣΩ στη Φώφη, η πρώτη παρατήρηση είναι ότι άλλη μία φορά της στερούν το έδρανο που είχε εξασφαλίσει στη Βουλή το 2000. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι οι ιδέες του Κώστα Λαλιώτη δεν έχουν ημερομηνία λήξης, έστω και αν έχει λήξει η εποχή που τις εξέθρεψε. Ψάχνοντας λύση για την Υπερνομαρχία το 2002, τότε που το ΠΑΣΟΚ είχε πολιτικό σχεδιασμό, ο Λαλιώτης επέλεξε τη Φώφη ως νέο κρασί σε ονομαστό μπουκάλι. Ετσι άρχισε η περιπέτεια της Γεννηματά στην Αυτοδιοίκηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε να επαναλάβει το τρικ το 2007, αλλά δεν είχαν αντιληφθεί τη μετάσταση του κράτους της Δεξιάς στη Δικαιοσύνη και η Γεννηματά βρέθηκε εκτός νυμφώνος λόγω ασυμβιβάστου με την Υπερνομαρχία όπου είχε επανεκλεγεί το 2006. Εκεί άρχισε ο εφιάλτης της Γεννηματά που δεν μπόρεσε να πολιτευθεί ούτε το 2009. Ετοιμαζόταν για τώρα, αλλά πρέπει να τρέχει στα πλατό της τηλεόρασης.
Η τρίτη παρατήρηση είναι ότι ο Βενιζέλος κάνει μια επιλογή συσπείρωσης σε μια φάση όπου το ΠΑΣΟΚ τη χρειάζεται. Αλλά η τέταρτη παρατήρηση είναι ότι η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Το 2002 το ΠΑΣΟΚ - και μαζί η χώρα - ήταν σε φάση παχιών αγελάδων. Η δε Φώφη ήταν νέα και εντελώς άφθαρτη. Το 2012 δεν σφάζουν ακόμη τις αγελάδες στην άκρη του δρόμου όπως στην Αργεντινή, αλλά η Ελλάδα ανακαλύπτει ξανά τα συσσίτια. Η Γεννηματά έρχεται να θυμίσει, ερήμην της, σε ένα μέρος της κοινής γνώμης πως άλλα νόμιζε ότι ζούσε την περασμένη δεκαπενταετία και άλλα ζούσε πραγματικά. Είναι, άλλωστε, γνήσιο προϊόν ενός πολιτικού συστήματος που έκαψε φλάντζα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ολα της Φώφης δύσκολα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά… 
 

Του Δημήτρη Μητρόπουλου

 http://www.tanea.gr/agiografies/?aid=4705828
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου