διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

2 Μαρ 2012

Γνωρίστε τον άνθρωπο που θα κρίνει εάν η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει

Οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν ακούσει ποτέ το όνομα του David Benton. Και όμως, αυτός ο άνδρας είναι εκείνος που αποφασίζει εάν η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει ή όχι.
Πρόκειται για έναν partner του βρετανική δικηγορικού γραφείου Allen & Overy. Στη δική του νομική άποψη στηρίχθηκαν οι 15 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες του κόσμου για να αποφασίσουν, χθες, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν καθιστά πιστωτικό γεγονός, το οποίο να πυροδοτεί την αποπληρωμή των ελληνικών CDS.Η αρμόδια επιτροπή, η International Swaps and Derivatives Association (ISDA), που απαρτίζεται από εκπροσώπους των 15 μεγαλύτερων παικτών της αγοράς των CDS, δέχτηκε επικρίσεις από τους εμπλεκόμενους στις αγορές των ομολόγων για τη χθεσινή απόφασή της. Όμως, όπως αποκαλύπτει η Telegraph, ο άνθρωπος που στην πραγματικότητα ευθύνεται για την απόφαση αυτή είναι ο Benton, και η ομάδα των δικηγόρων της οποίας προΐσταται.

Στον κόσμο των παραγώγων, ο Benton είναι ο δικηγόρος του οποίου η άποψη μετρά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Το περιοδικό Risk, που διαβάζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα παράγωγα, έδωσε πρόσφατα στην Allen & Overy τον τίτλο της «δικηγορικής εταιρείας των παραγώγων για τη χρονιά», επικαλούμενο τη δουλειά που έχει κάνει για λογαριασμό της ISDA, πάνω στο φλέγον ζήτημα των ελληνικών CDS.

Ουσιαστικά, με τη δική του χθεσινή απόφαση, αποτράπηκε η πληρωμή των 3,2 δισ. δολαρίων προς εκείνους που έχουν ασφαλιστεί απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Benton μόλις έκανε αρκετούς εχθρούς, ανάμεσα στους ισχυρότερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων.

Ο Bill Gross, ιδρυτής της PIMCO, της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, χαρακτήρισε την απόφαση της ISDA σαν ένα επικίνδυνο προηγούμενο και δήλωσε ότι εάν είχε αγοράσει ελληνικά CDS, θα ήταν πολύ νευριασμένος με την απόφαση να μην αποπληρωθούν.

Πάντως, η ίδια η ISDA παραδέχτηκε ότι κατάσταση της Ελλάδας εξελίσσεται, επομένως, δεν απέκλεισε να αποφασίσει για το πιστωτικό γεγονός στην πορεία. Προφανώς, ο David Benton θα είναι τις επόμενες εβδομάδες ένας πολύ πολυάσχολος άνθρωπος.
 http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=108798

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου