διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

12 Μαρ 2012

BofA Merrill Lynch: Γιατί το PSI δεν είναι happy end

Το ελληνικό PSI δεν θα είναι ένα happy end, δηλώνουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.
Ο οίκος δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει τα οφέλη της αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι το haircut του άνω του 70% είναι υψηλότερο από το μέσο όρο του 38% που έχει σημειωθεί σε άλλες αναδιαρθρώσεις χρεών χωρών αντίστοιχης εισοδηματικής στάθμης, αλλά και ανάλογο με εκείνο που επέβαλε η Αργεντινή το 2001.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά από το χαμηλότερο κόστος των επιτοκίων αλλά και από τη μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης του χρέους.
«Επομένως, το PSI πράγματι προσφέρει άμεση αλλά και πιο μακροπρόθεσμη ανακούφιση. Μπορούμε όμως να χαρακτηρίσουμε το PSI σαν μια επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων;»
, αναρωτιούνται οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.


Όπως εξηγεί ο οίκος, επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις χρέους χαρακτηρίζονται αυτές που βελτιώνουν τη φερεγγυότητα της χώρας. Άλλη ένδειξη επιτυχίας είναι να αποφευχθεί η χρεοκοπία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Με αυτή τη λογική, η BofA ML χαρακτηρίζει ως επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις χρέους εκείνες του Πακιστάν (1999), της Ουκρανίας (2000), της Ουρουγουάης (2003) και του Αγ. Δομήνικου (2005). Στην περίπτωση των χωρών αυτών, μετά την αναδιάρθρωση, ανακτήθηκε η πρόσβαση στις αγορές και βελτιώθηκαν οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις.

«Έχουμε, όμως, σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν θα υπάρξει παρόμοιο αποτέλεσμα στην Ελλάδα», τονίζει ο οίκος. Ακόμα και στο καλύτερο πιθανό σενάριο, το χρέος δεν θα πέσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020. «Και το νέο πρόγραμμα εξακολουθεί να στηρίζεται σε υπερ-αισιόδοξες εκτιμήσεις, κάτι που υπονοείότι το μέλλον θα φέρει περισσότερες απογοητεύσεις και διαπραγματεύσεις».

Η BofA ML εντοπίζει σημαντικό πολιτικό ρίσκο, κυρίως γύρω από τις επερχόμενες εκλογές, με τις πολιτικές εξελίξεις να χαρακτηρίζονται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το πρόγραμμα προσαρμογής και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=109419

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου