διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

7 Μαΐ 2012

Μια διαλυμένη κοινωνία «λάτρεψε» το πολιτικό αδιέξοδο

« The time is out of joint” ( δηλαδή τα πάντα έχουν διαλυθεί) έλεγε ο Σαίξπηρ και ίσως αυτό μπορεί να αποτυπώσει θαυμάσια και εκρηκτικά το χθεσινό απίστευτο εκλογικό αποτέλεσμα, που διέλυσε οριστικά τη διάταξη του μεταπολιτευτικού σκηνικού.
Και, καταρχήν, πρέπει να προβάλλουμε ένα μέγεθος που εξηγεί και αποκρυπτογραφεί απόλυτα , γιατί ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού σώματος έδειξε ανεκτικότητα και γοητεύθηκε από πολιτικές δυνάμεις που πρότειναν αντιευρωπαϊκές, ουτοπικές ,αδιέξοδες και επικίνδυνες ( ή φασιστοειδείς λύσεις) , όπως η Χρυσή Αυγή .
Ποιο είναι , λοιπόν, αυτό το μέγεθος που ερμηνεύει τη χθεσινή ραγδαία ανατροπή; Ή ίδια η εκρηκτική διάλυση της κοινωνίας , όπως περιγράφεται εκπληκτικά στην πρόσφατη έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας: 2.500.000 εκατομμύρια έλληνες
που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας , 50% ανεργία στους νέους , 60.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν το 2012 και το «νοικιάζεται ή πωλείται» ως κεντρικό έμβλημα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας!

Και βασικά το αίσθημα, ότι με την οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε ολέθρια και εγκληματικά τα δύο τελευταία χρόνια, κυρίως από την κυβέρνηση Παπανδρέου ( υπό την καταστροφική καθοδήγηση της Μέρκελ) , το σκληρό τίμημα το πλήρωσαν ανήθικα οι πιο φτωχοί .

Και όχι οι πιο ισχυροί, έστω και συμβολικά!

Υπό την έννοια αυτή πίσω από το χθεσινό αποτέλεσμα κρύβεται –όχι η πλαστή αντιπαράθεση μνημόνιο ή αντιμνημόνιο- αλλά μια διαλυμένη και οργισμένη κοινωνία , η οποία ήταν πρόθυμη να ακούσει τα πάντα ( ακόμη και τη φαντασιακή ή αντικοινοβουλευτική εκδοχή του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ότι θα κλείσει τα αεροδρόμια για να μη φύγουν οι αντίπαλοί του ).

Και όχι αν θα ανήκουμε ή όχι στην ευρωζώνη!

Και τούτο δείχνει , πόσο οι πλούσιοι ( και εν πολλοίς) διεφθαρμένοι μαθουσάλες της πολιτικής ζούσαν σε ένα άλλο εικονικό και χυδαίο κόσμο και δεν καταλάβαιναν πόσο υπέφεραν τα πιο αδύνατα στρώματα!

Και αυτό το μέγεθος το πλήρωσαν, κατεξοχήν, οι δύο ηγεμονικές κυβερνητικές δυνάμεις της μεταπολίτευσης , δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά το χθεσινό αποτέλεσμα αποκάλυψε και κάτι άλλο.

Δηλαδή , ότι κάποια τμήματα της ελληνικής κοινωνίας δεν θέλουν να αλλάξουν το παλιό και εκφυλισμένο καταναλωτικό μοντέλο της ζωής τους (και αυτό αποτυπώνει ένα άλλο τραγικό αδιέξοδο).

Επίσης, έφθασε η μεγάλη χρονική στιγμή να δοκιμαστούν – και να «απομυθοποιηθούν» κατά τη γνώμη μου- οι περίφημες ηρωικές και λαϊκιστικές εκδοχές κάποιων δυνάμεων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, περί τριετούς αναστολής των πληρωμών μας απέναντι στους δανειστές ( γιατί υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο να αναλάβουν πλέον κυβερνητικές ευθύνες).

Τώρα θα δούμε τι εννοούσαν πραγματικά αυτές οι δυνάμεις και αν θα αναλάβουν το ρίσκο να συγκρουστούν μετωπικά με την Ευρώπη ( με ενδεχόμενη παρενέργεια την μη καταβολή των μισθών και των συντάξεων).
Ή αν έστελναν εικονικά μηνύματα , επενδύοντας απαράδεκτα πάνω στο οργή και την απελπισία ενός εκτεταμένου κόσμου που υπέφερε πραγματικά!

Τέλος, υφίσταται και μια ελκυστική – και ίσως αρκετά σημαντική- παράμετρος σε αυτές τις απωθητικές εξελίξεις. Τι εννοώ;

Για πρώτη φορά οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν συνθέσεις, γιατί δεν σχηματίζεται μονοκομματική κυβέρνηση!

Και αυτό είναι καταρχήν θετικό, αν βέβαια δεν οδηγηθούμε σε παρατεταμένη ακυβερνησία , πράγμα που θα αποσταθεροποιήσει τη θέση της χώρας μας στο διεθνές (και ήδη δύσπιστο) αρνητικό περιβάλλον .
Και τότε βεβαίως θα πάμε σε μια ασύντακτη και θανάσιμη χρεοκοπία!

Τώρα, λοιπόν, ήλθε η ώρα να αναλάβουν όλες τις ευθύνες τους !

Διαφορετικά η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια απίστευτη εθνική καταστροφή!

Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης  είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

kalfelis@law.auth.gr
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=456419&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου