διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

3 Μαΐ 2012

Fitch: Πιθανότερο σενάριο η επιβίωση της Ευρωζώνης ως έχει

Την επιβίωση μίας αρτιμελούς Ευρωζώνης των «17» θεωρεί η Fitch πιθανότερη από όλες τις εκβάσεις στην ευρωπαϊκή κρίση, αναφέροντας όμως πως στο σύνολο των σεναρίων της το δεύτερο ισχυρό ενδεχόμενο είναι η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.
Σε αυτό το σενάριο, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα μπουν σχεδόν αυτόματα σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.
Σε έγγραφό της την Πέμπτη, η Fitch τόνισε πως από όλα τα υφιστάμενα σενάρια που έχει το πιθανότερο προβλέπει πως η Ευρωζώνη θα «συρθεί έξω από την κρίση» ενιαία -με όλα τα μέλη της- ακολουθώντας οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με στενότερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση.

Ωστόσο, αναφέρει ο οίκος, το ρίσκο για «εναλλακτικά σενάρια ενισχύεται». Το πιθανότερο από αυτά τα εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνει ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη.

Σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρει η Fitch, όλα τα (υπόλοιπα) μέλη της Ευρωζώνης θα μπουν σε rating watch negative με μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίζουν οι διασωθείσεις Ιρλανδία και Πορτογαλία μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο -η τελευταία δε θα είναι ο «αδύναμος κρίκος» εξαιτίας της έκθεσής της στην Ελλάδα.

Ο οίκος «προειδοποιεί» επίσης πως σε κάθε σενάριο, οι υποβαθμίσεις για τις χώρες της Ευρωζώνης δεν τελείωσαν.

Τέλος, ως λιγότερο πιθανό όλων θεωρείται το σενάριο της πλήρους διάλυσης της Ευρωζώνης λόγω του τεράστιου πολιτικού και οικονομικού κόστους.
 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=455954

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου