διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

15 Ιουν 2012

Το ευρώ είναι και φετίχ

Με σοκάρει ο τρόπος που απαξιώνει το ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τους τελευταίους μήνες είμαστε με το ένα πόδι εκτός, ίσως και με το δεύτερο ως το γόνατο. Βεβαίως αυτό δεν μπορεί να απασχολεί κάποιους που δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν υπάρχει σενάριο εξόδου, δηλώνοντας πότε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνει η χώρα στο ευρώ και πότε ότι δραχμή ή ευρώ δεν έχει σημασία. Χαρακτηρίζουν «ψευτοδίλημμα» τον κίνδυνο, «παλιόχαρτο» το μνημόνιο και δηλώνουν ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ.


Αν φετίχ είναι το αντικείμενο στο οποίο αποδίδονται ιδιότητες που μ’ ένα τρόπο το «θεοποιούν», τότε το ευρώ είναι και φετίχ. Είναι το νόμισμα των κρατών της Ευρώπης και σήμερα είμαστε μέσα. Θέλουμε να είμαστε και αύριο αν είναι οι άλλοι.Βεβαίως δεν είναι σοβαρό να αποδίδουμε τέτοιους χαρακτηρισμούς όταν μιλάμε για νομίσματα, αλλά αυτό είναι το έλασσον της ιστορίας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει πιο άνετα έτσι, τότε οκ. Ευφυολογήματα (περίπου ευφυολογήματα δηλαδή…) που αγαπά η πολιτική και μάλλον θα περάσουν χρόνια πολλά μέχρι να τα πετάξει από πάνω της. Θα είχε ενδιαφέρον μια σοβαρή τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα είναι η ζωή γυρίζοντας στη δραχμή. Οι άλλοι έστω και υπερβάλλοντας ή κινδυνολογώντας, κάτι λένε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι;

Υγ: Όλο αυτό το «όλοι μαζί θα είμαστε και μαζί θα το περάσουμε ό,τι και να γίνει» δεν υπάρχει. Είναι πολύ αριστερό, πολύ ωραίο αλλά δεν γίνεται. Φέτος τον βαρύ Χειμώνα οι άστεγοι κρύωναν χωρίς εμάς και χωρίς αυτούς. Επίσης σε κάθε φάση που γινόταν λόγος πολύς για έξοδο της χώρας απ’ το ευρώ, οι έχοντες έβγαζαν τα λεφτά τους απ’ τις τράπεζες με πολλή μοναξιά. Καθένας ζει την κρίση πολύ προσωπικά, πολύ διαφορετικά από τον άλλον. Θέλει να είμαστε σοβαροί και αυτό δεν αφορά σε καμία περίπτωση τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο. Πάνω κάτω στο ότι «μαζί θα το περάσουμε» επιμένουν όλοι. Μου λείπει ο ηγέτης που θα πει ότι θεωρητικά είμαστε όλοι ένα, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτό αφορά τη σκέψη μας και μόνο… Ένας ηγέτης με πρόσβαση στην αλήθεια των πραγμάτων.
 της Στέλλας Αλαφούζου
 http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=16121

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου