διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

26 Ιουν 2012

Με τα λεφτά των άλλων...


Του Γιώργου Καισάριου

Ενθυμίστε παρακαλώ ότι πριν από το κούρεμα (κωδικός PSI), σας έλεγα ότι το κούρεμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 160 δισ. ευρώ ή το 80% επί των 200 δισ. σε ομόλογα που είχε στα χέρια της η αγορά, προκειμένου να έχουμε πιθανότητα να γίνουμε βιώσιμοι.
Επίσης έλεγα ότι καλό θα ήταν να διαγραφεί το 100% αυτού του ποσού, αλλά και με 80% συμβιβάζομαι. Ένα κούρεμα 80% σημαίνει ότι αν είχες 100 εκατ. ευρώ, θα πάρεις πίσω 20 εκατ. ευρώ.
Όταν έχεις ένα χαρτοφυλάκιο, άσχετα του πόσα νομίζεις ότι έχεις, άσχετα τι λένε οι λογιστικοί κανόνες του IFSR ό,τι έχεις (περί bank book κάτι τέτοια τρελά) και άσχετα τι σου έχει πει η πολιτική ηγεσία ότι έχεις, όταν πουλάς κάτι, παίρνεις αυτό που πραγματικά κάνει να λαμβάνεις.


Αυτό που κάνει να λαμβάνεις όμως, μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο από το αρχικό ποσό που επένδυσες. Τούτο διότι, όταν αγοράζεις κινητές αξίες (χρεόγραφα), κινούνται πάνω - κάτω. Το λέει άλλωστε η ίδια η λέξη. Σημειώστε επίσης ότι, όταν ρευστοποιείς κάτι, ουσιαστικά κάνεις υποχρεωτικό mark-to-market.

Σαν πρώτη παρατήρηση, η αγορά συμφωνεί, διότι η συνολική ζημιά από τα επίπεδα προ PSI είναι περίπου 80-90%. Άρα οι απόψεις μου με την αγορά ταυτίζονται.

Δεύτερο θέμα, όπως θα διαβάσατε σε χτεσινό άρθρο στο Capital.gr: η διοίκηση του ΕΔΕΟΕΑΠ ρευστοποίησε ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 50.000.000 ευρώ που βρίσκονταν στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μόλις στο 20% της ονομαστικής τους αξίας. Με τον τρόπο αυτό, το ταμείο βρέθηκε να έχει αποθεματικό στην ΤτΕ στις αρχές Ιουνίου, μόλις 5.600.000 ευρώ, ενώ πριν από το PSI είχε περίπου 115.000.000 ευρώ και άρα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Νομίζω ότι τα μαθηματικά κάνουν λόγο για 90% και όχι 80%, αλλά ας αφήσουμε τις λεπτομέρειες.

Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση από την αρχή αυτής της κρίσης, είναι, για ποιο λόγο κανένας δεν πούλησε ομόλογα με χασούρα πέρυσι και πρόπερσι και τα πουλάει τώρα με σχεδόν ολοκληρωτική ζημιά.

Για ποιο λόγο οι τράπεζες δεν πούλησαν τίποτα προ δυο ετών; Τάσο πολύ δεν μπορούσαν να δουν αυτό που ερχόταν κατά πάνω μας; Για ποιο λόγο δεν πούλησαν πολλοί διαχειριστές στα ταμεία; Τι περίμεναν; Δεν τους είπε κανείς ότι αυτά που επένδυσαν είχαν διαφορετική τιμή και αξία από τότε που τα αγόρασαν;

Αυτές τις μέρες λοιπόν διαβάζουμε ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν εξεταστικές επιτροπές για να δούμε ποιοι φταίνε για τα μνημόνια και πως φτάσαμε έως εδώ και κάτι τέτοια τρελά.

Η αλήθεια είναι, αν θέλουν ορισμένοι να βρουν τους υπαίτιους αυτής της κρίσης, δεν έχουμε παρά να ερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους, όλοι αυτοί που έκαναν διαχείριση δεν πούλησαν τίποτα εδώ και 2-3 χρόνια. Και όχι μόνο γιατί δεν πούλησαν, αλλά γιατί δεν αγόρασαν και ένα βουνό από CDS από πάνω.

Η απάντηση είναι απλή, αυτοί που είχαν διοριστεί να κάνουν το κουμάντο (οι διαχειριστές) ήταν άσχετοι.

Δεύτερο ερώτημα, να δούμε ποιοι είναι υπεύθυνοι που διόρισαν όλους αυτούς τους άσχετους να κάνουν τους μάγκες με OPM (Other People΄s Money) (τα λεφτά των άλλων).

Και εδώ η απάντηση είναι εύκολη. Φταίει ο νομοθέτης που έχει δώσει το δικαίωμα σε άσχετους με τις κεφαλαιαγορές να παίρνουν επενδυτικές αποφάσεις.

Το τρίτο και πιο σημαντικό ερώτημα είναι, ποιοι νομοθέτες είναι υπεύθυνοι που έχουν δώσει αυτό το δικαίωμα σε άσχετους ανθρώπους να κάνουν το κουμάντο και να παίρνουν επενδυτικές αποφάσεις με OPM (τα λεφτά των άλλων).

Και εδώ η απάντηση είναι εύκολη: όλοι οι πολιτικοί, όλες οι κομματικές ηγεσίες και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών, πλην της σημερινής βουλής βέβαια.

Άρα δεν χρειάζεται να γίνει καμία εξεταστική επιτροπή, διότι μόλις βρήκαμε την άκρη του νήματος.

Δεν ξέρω αν το καταλάβετε, αλλά μόλις γλίτωσα τον Έλληνα φορολογούμενο από μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε έξοδα παράστασης στις εξεταστικές επιτροπές της βουλής!!!

george.kesarios@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου