διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

29 Ιουλ 2012

Η παράφρων μεταβλητή των ολλανδικών εκλογών

Λένε, πως το μέλλον της Ελλάδας παίζεται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Τόσο χρόνο πάντως μπορεί να μην έχουμε καν στη διάθεση μας και στα μέσα Σεπτεμβρίου να έχουν τελειώσει όλα. Για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη δεν αρκούν πια τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ και πιθανόν να μην αρκούν και τυχόν συμπληρωματικά μέτρα που θα αποφασίσει να πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Στις 12 Σεπτεμβρίου οι Ολλανδοί πηγαίνουν στις κάλπες και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το πιθανότερο είναι τα λεγόμενα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η τάση που κυριαρχεί στα υπόλοιπα κόμματα, που μάλλον θα πάρουν την πλειοψηφία, είναι υπέρ της διάσπασης της ευρωζώνης σε Βορρά και Νότο. Η πρόσφατη υποβάθμιση των πιστοληπτικών προοπτικών της Ολλανδίας είναι μια εξέλιξη που τα ευνοεί, η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα το ίδιο. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν αυτά τα κόμματα θα έχουν κερδίσει τις ολλανδικές εκλογές, πως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών θα βάλει την υπογραφή του στην εκταμίευση της μεγάλης δόσης του δανείου, ακόμα και αν η έκθεση είναι όπως την επιθυμεί ο Στουρνάρας και έχει συμφωνήσει ο Σόιμπλε.

Αυτός ο κίνδυνος είναι σοβαρός. Η Ολλανδία είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία με αξιολόγηση ΑΑΑ. Αν οι Ολλανδοί εγκαταλείψουν το πρόγραμμα, οι Γερμανοί θα πρέπει να συνεχίσουν μόνοι τους. Το αντέχουν; Και κυρίως το θέλουν; Παρατηρητές της γερμανικής πολιτικής λένε πως αν σε μια τέτοια εξέλιξη η κ. Μέρκελ επιχειρήσει να συνεχίσει να τρέχει σχέδια διάσωσης θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια κοινοβουλευτική εξέγερση.

Η Ελλάδα παλεύει με ένα τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αυτό εν τέλει μπορεί και να αντιμετωπίζεται, αν γίνουν τεράστιες θυσίες και αν οι Έλληνες πείσουν ότι προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση.

Δυστυχώς αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Γιατί υπάρχει και ένα τεράστιο πρόβλημα κόπωσης των υπόλοιπων Ευρωπαίων με τους μηχανισμούς διάσωσης, ακόμα και αν καμία από τις δανείστριες χώρες δεν έχει κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη, επιτόκια εισπράττουν και φτηνά δανείζονται. Αυτό το δεύτερο πρόβλημα η Ελλάδα δεν μπορεί να το αναστρέψει, ότι και αν αποφασίσουν την Δευτέρα οι τρεις αρχηγοί και ο κ. Σαμαράς. Μπορεί  μόνο να προσεύχεται.      

Θέμης Δαγκλής
 http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου