διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

30 Ιουλ 2012

Ο ύποπτος ρόλος του Geithner στο σκάνδαλο Libor

Της Μαρίας Παπαδάτου
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις γύρω από το πολύκροτο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor από μεγάλες τράπεζες, υπόθεση που συγκλονίζει συθέμελα το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Ο κόσμος του finance παρακολουθεί καθημερινά το κουβάρι να ξετυλίγεται, την ώρα που τα στοιχεία για εμπλοκή και των κεντρικών τραπεζών στην υπόθεση πληθαίνουν.
Μεγάλα ερωτήματα εγείρει η συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Timothy Geithner στην υπόθεση καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισε το 2008, όταν έγινε για πρώτη φορά γνωστό το σκάνδαλο χειραγώγησης. Ο τότε επικεφαλής της Fed Νέας Υόρκης και δεξί χέρι σήμερα του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ενημερώσει τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, για τις στρεβλώσεις που παρουσιάζει το Libor.
Ωστόσο, κατηγορείται ότι παρέλειψε να αναφερθεί στη δράση των εμπλεκόμενων τραπεζών και ιδιαίτερα της Barclays, της βρετανικής τράπεζας που παραδέχθηκε την εμπλοκή της και κατέληξε σε συμβιβασμό με τις αρχές, πληρώνοντας πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων.
Εγγραφα της Fed Νέας Υόρκης αποδεικνύουν ότι τα ίδια τα στελέχη της Barclays είχαν παραδεχθεί το 2008, μιλώντας σε αξιωματούχους της Fed Νέας Υόρκης, ότι  τα επίπεδα του Libor ήταν «μη ρεαλιστικά».
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι έκρουσε εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου για τη χειραγώγηση του Libor. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Washington Post, ο Geithner δεν επικοινώνησε κατά τη διάρκεια των κρίσιμων συσκέψεων με τους κορυφαίους αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας, ώστε να τους ενημερώσει ότι η πέτρα του σκανδάλου Barclays χειραγωγούσε το Libor,  όπως είχαν παραδεχθεί σε επιτελικά στελέχη της Fed οι ίδιοι οι υπάλληλοι της τράπεζας.
Αντ’ αυτού, ρυθμιστικές αρχές όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των συμβολαίων Commodities και το υπουργείο Δικαιοσύνης εργάστηκαν χωρίς τη βοήθεια της Fed, ώστε να στοιχειοθετήσουν την υπόθεση εις βάρος της βρετανικής τράπεζας.
Τα επίμαχα ντοκουμέντα

Τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed Νέας Υόρκης καταδεικνύουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα επέλεξε να εστιάσει την προσοχή της στα δομικά προβλήματα του Libor, παρά να ρίξει φως στις διεφθαρμένες πράξεις της Barclays και άλλων τραπεζών που εμπλέκονται στο πολύκροτο σκάνδαλο, σύμφωνα με τη Washington Post.
Οπως ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιων του βρετανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, ο Geithner ή οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος της Fed Νέας Υόρκης δεν εξέφρασαν καμία ανησυχία για ατασθαλίες στον καθορισμό των διατραπεζικών επιτοκίων.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ γνώριζε ότι υπήρχαν προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο υπολογιζόταν το Libor, καθώς στηρίζεται στα στοιχεία που καταθέτουν οι μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως. Ωστόσο δεν καθίσταται σαφές στα έγγραφα αν ο Geithner ήταν γνώστης των τηλεφωνημάτων στα οποία οι υπάλληλοι της Barclay’s  έχουν παραδεχθεί ότι η τράπεζα χειραγωγούσε το Libor.
Χαρακτηριστικό είναι τηλεφώνημα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2008, κατά τη διάρκεια του οποίου υπάλληλος της βρετανικής τράπεζας παραδέχεται την ανήθικη αυτή πρακτική στον Fabiola Ravazzolo, μέλος της Fed Νέας Υόρκης. «Γνωρίζουμε λοιπόν ότι δεν καταγράφουμε ένα “τίμιο” Libor», παραδέχεται ο υπάλληλος της Barclay’s.
Στη συνέχεια, τον ίδιο μήνα, κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών τηλεφωνικών επικοινωνιών, ανώτατα στελέχη της βρετανικής τράπεζας, μιλώντας σε υπαλλήλους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, χαρακτήρισαν το Libor «μη ρεαλιστικό» και «σκουπίδι».
Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού το 2008, εν μέσω της θυελλώδους κρίσης που έπληξε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, η Fed διεξήγαγε μελέτη για το τι πήγαινε στραβά με το διατραπεζικό επιτόκιο.
Δύο μήνες μετά τα τηλεφωνήματα του Απριλίου, ο Geithner συγκάλεσε σύσκεψη με κορυφαία στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας της Νέας Υόρκης, με θέμα τη «διόρθωση των στρεβλώσεων του Libor».
Μερικές εβδομάδες αργότερα, σε συνάντηση με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του  Ravazzolo, παρουσίασαν σλάιντ, υποστηρίζοντας ότι εγείρονται ερωτήματα για την ακρίβεια του επιτοκίου. Ωστόσο, σε καμία από αυτές τις συναντήσεις δεν εξετάστηκαν συγκεκριμένα οι ευθύνες των τραπεζών, παρά την παραδοχή υπαλλήλων της Barclay’s για χειραγώγηση των επιτοκίων.
 http://www.axiaplus.gr/article/14157/o-ypoptos-rolos-toy-geithner-sto-skandalo-libor/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου