διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

12 Ιουλ 2012

GoldmanSachs: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα

Η Goldman Sachs στην πρόσφατη έκθεση της αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι μια χαλάρωση των όρων λιτότητας θα βοηθήσει σημαντικά την παρούσα  τεταμένη κατάσταση. «Στην παρούσα κατάσταση  βραχυπρόθεσμα θα  βοηθήσει μόνο μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και των όρων  λιτότητας»
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα,έκανε σημαντική εσωτερική υποτίμηση .Εξαιτίας της υποτίμησης αυτής , το ελληνικό εμπορικό έλλειμμα έχει μειωθεί σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα -  κάτι που οφείλεται στην ραγδαία
μείωση των εισαγωγών, αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών- ωστόσο  η χώρα πρέπει να προχωρήσει στις,διαρθρωτικές αλλαγές στα προϊόντα,  τις ιδιωτικοποιήσεις και στην βελτίωση της είσπραξης των φόρων.


Μόνο τότε θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της χώρας απέναντι στις αγορές, σύμφωνα με τον αμερικανικό Οίκο.

Όπως αναφέρει ειδικότερα η  Goldman Sachs, την ίδια ώρα, το κόστος εργασίας έχει μειωθεί σχεδόν όσο απαιτεί το Μνημόνιο, επομένως αυτό που θα πρέπει να δούμε  τώρα είναι αν η νέα κυβέρνηση θα κάνει αξιόπιστες προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, πλέον αναμένουμε να δούμε αν θα γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων, στις ιδιωτικοποιήσεις και  στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας, παρά την  ανακούφιση που έφερε η έκβαση των εκλογών, η αβεβαιότητα που  κυριαρχεί στην Ελλάδα δεν αναμένεται να διαλυθεί, καθώς αναμένονται πολιτικές εντάσεις το προσεχές διάστημα.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις σε οικονομικό επίπεδο, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις πιέσεις της λιτότητας, εκτιμά  η GS. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της  εμπιστοσύνης και κατάρρευση της πιστωτικής επέκτασης, με αποτέλεσμα  ο ιδιωτικός κλάδος να έχει συρρικνωθεί, να παρουσιάζονται ελλείψεις  στις προμήθειες και να έχουν εγκαταλειφθεί οι προσπάθειες επενδύσεων  ή ιδιωτικοποιήσεων.
 http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=210159

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου