διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

28 Αυγ 2012

Θα σκοράρει τελικά ο Α. Σαμαράς;

H A. Mέρκελ μπορεί να ζήτησε αποφυγή δηλώσεων για τα θέματα συσχετισμού της χώρας μας με την παραμονή της στο ευρώ, όμως η δήλωση που έγραψε στον διεθνή τύπο ήταν του Αντώνη Σαμαρά "Τοξικές δηλώσεις κάνουν ζημιά. Πώς θα επενδύσει κάποιος σε μια χώρα αν δεν ξέρει ότι αυτή  θα μείνει στο νόμισμα;" Ο κ. Σαμαράς καλώς ή κακώς κερδίζει σταθερά έδαφος. Και βεβαίως δεν είναι θαυματοποιός, είναι ο μόνος όμως από τους αρχηγούς κομμάτων που έχει σπουδάσει οικονομικά.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αντιλαμβάνεται στοιχειωδώς την αλληλεπίδραση και την δυναμική των μέτρων στην οικονομία. Και ξέρει ακριβώς να μιλήσει στους εταίρους και στο πνεύμα που όλοι αντιλαμβάνονται , εκτός της ελληνικής μικροπολιτικής. Για τον λόγο αυτό και ο Α. Σαμαράς θα κερδίσει έδαφος έξω. Μέσα πολλά θα κριθούν στην
συνδιαχείριση των μέτρων με την διαδικασία της ανάκαμψης. Η διαδικασία ανάκαμψης περιλαμβάνει πέραν φορολογικών μέτρων ή μέτρων χρηματοδότησης την βελτίωση των προσδοκιών. Και αυτές χτίζονται όλο και ισχυρότερα όταν τα κεφάλαια αρχίζουν να  πιστεύουν  ότι δεν θα χρεοκοπήσουν. Και το κυριότερο ότι θα μείνουμε στο νόμισμα.

Επί της ουσίας η Ελλάδα είναι μια απόλυτη χρεωκοπία. Από τα νούμερα μέχρι την δομή. Για να μην επισημοποιηθεί αυτό Ευρωπαίοι και πιστωτές έχουν κάνει απίθανα πράγματα με πολλές  όμως λανθασμένες κατευθύνσεις. Για τον λόγο αυτό και ένας από τους βασικούς ρόλους της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι να τους εξηγήσει πού είναι τα λάθη τους. Αυτό όμως απαιτεί πρώτα αποτελέσματα από εμάς. Και αυτό γιατί δε νοείται να μην διορθώνονται πράγματα την ώρα που τα περιθώρια έχουν τελειώσει. Ο νέος ορυμαγδός μέτρων δείχνει το πόσο μακρύς και δύσκολος θα είναι ο δρόμος για την κοινωνία. Ομως εδώ πρέπει να είναι και η μαγκιά του πολιτικού, να πάρει δηλαδή μέσα στο φθινόπωρο, παράπλευρα οφέλη ώστε η οικονομία να μπορέσει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Αυτός είναι και ο πιο δύσκολος δρόμος που όμως και θα κατοχυρώσει πολιτικά κάποιον που δείχνει, ότι μπορεί να υλοποιήσει ένα σχέδιο που θα βγάλει την χώρα από την πορεία του Τιτανικού. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ουσιώδεις κινήσεις και  προετοιμασίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Το επιτελείο θα πρέπει να επιταχύνει.

panagiotis.bousbourelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου