διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

21 Αυγ 2012

Η κρυφή ατζέντα Γιούνκερ στην Αθήνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει κοινή στάση Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ για τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Παρά το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι διαρροές αναφέρουν ότι το κρίσιμο τετ α τετ του Αντ. Σαμαρά είναι με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η αλήθεια είναι άλλη. Η πιο καθοριστική συνάντηση θα είναι με τον πρόεδρο του eurogroup, καθώς η αίσθηση που θα αποκομίσει ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ από τις συζητήσεις στην Αθήνα θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη στάση που θα κρατήσουν η Γερμανία και η Γαλλία.


Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 17:00 αύριο το απόγευμα. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου και επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Σαμαράς. Το κλειδί των εξελίξεων όμως δεν βρίσκεται στην καθιερωμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Βρίσκεται στην κατ' ιδίαν συνάντηση (δεν ανακοινώθηκε) που θα έχουν οι Σαμαράς, Στουρνάρας και Γιούνκερ. Οι τρεις θα συναντηθούν ξεχωριστά και εκεί αναμένεται να ειπωθούν πολλά. Τόσο από τη μία όσο και από την άλλη πλευρά.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι εκτός από τη διεξοδική ενημέρωση για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει μια πολιτική συζήτηση για το πώς δουλεύει η συγκυβέρνηση αλλά και για το πώς σκοπεύει να κινηθεί ο ίδιος εν όψει της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου, όπου η Ελλάδα θα είναι στην ατζέντα. Αυτή θα είναι και η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Έλληνα πρωθυπουργού μπροστά σε όλους τους ομολόγους του.
 Από την άλλη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ θα ενημερώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τάσεις και τα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί στην Ε.Ε. ως προς τη χώρα μας καθώς και για το πώς μπορεί να αλλάξει το κλίμα.

Τα επιτελεία των Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις συναντήσεις, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, όμως όλοι γνωρίζουν ότι αυτές είναι πολύ σημαντικές.

Πρώτον, γιατί έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα καχυποψίας που είχαν ο Γιούνκερ και η Μέρκελ κατά του Αντ. Σαμαρά. Ας μην ξεχνάμε ότι ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ότι σχετικά με τη στάση του απέναντι στο πρώτο μνημόνιο είχε αντιμετωπιστεί σαν το μαύρο πρόβατο, που θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ήταν η περίοδος όπου ασκήθηκε έντονη κριτική και από τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και αυτή μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Ο Αντ. Σαμαράς δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει αυτήν την προπαγάνδα, η οποία εδραιώθηκε.

Όμως, όπως μας επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, η εσωστρέφεια του Έλληνα πρωθυπουργού, που τους έφερε όλους σε αμηχανία τους δύο τελευταίους μήνες, λόγω και της απουσίας του από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, έχει αρχίσει να αλλάζει σε «ενθαρρυντικό σημάδι».

Όπως μας μετέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε., υπάρχει η αίσθηση τις τελευταίες μέρες ότι «ο κ. Σαμαράς ίσως αποδειχθεί ως ο πρωθυπουργός που λίγα λέει και πολλά κάνει, σε αντίθεση με όσα βιώσαμε τα τελευταία χρόνια».

Ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί ο Αντ. Σαμαράς δεν είχαν λάβει κάποια δείγματα γραφής από τον ίδιο, κυρίως γιατί εκείνος κινείται με ένα πολύ μικρό κύκλο συνεργατών, οι οποίοι δεν προδίδουν προθέσεις, ούτε μεταφέρουν διπλωματικές διαρροές, και προπάντων δεν έχουν διασυνδέσεις με τα διεθνή κέντρα.

Στο παρασκήνιο λοιπόν της συνάντησης με τον κ. Γιούνκερ θα κριθούν πολλά για το μέλλον της Ελλάδας, καθώς οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι η λύση είναι καθαρά πολιτική πλέον και όχι τεχνοκρατική ή λύση των αριθμών.

Εάν ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ πειστεί για την τάση ότι ο Αντ. Σαμαράς λίγα λέει και πολλά κάνει, τότε θα επηρεάσει την Άν. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ. Σε αυτήν την περίπτωση δύο τινά μπορούν να συμβούν:

1. Να επισφραγιστεί η διάσταση απόψεων μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας για το μέλλον της Ελλάδας.

2. Ή να μαλακώσει η γερμανική γραμμή και να υπάρξει σχετική σύμπνοια. Πάντα όμως υπό το βάρος των γερμανικών εκλογών και τις ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει στο εσωτερικό η Άν. Μέρκελ.

Δεν αποκλείεται μάλιστα κατά τη συνάντηση Μέρκελ και Ολάντ την Πέμπτη να συμμετάσχουν -σε τηλεδιάσκεψη- τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Επισήμως, λίγα θα ειπωθούν αυτήν την εβδομάδα καθώς η έκθεση της τρόικας δεν είναι έτοιμη. Αυτό θα πουν και οι ξένοι ηγέτες ώστε να αποφύγουν τον επικοινωνιακό σκόπελο. Πίσω από τις κλειστές πόρτες όλοι γνωρίζουν, όμως, ότι αυτή η έκθεση της τρόικας θα έχει πολιτικό χρώμα και γραμμή εκ των άνωθεν ως προς το πού θα κλείνει το μάτι...
 της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
 http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/720241/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου