διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

25 Αυγ 2012

Είδατε την Μέρκελ; Ξαφνικά κάτι γίνεται με Σαμαρά

Είδατε την Μέρκελ; Ποτέ άλλοτε δεν έχει εμφανισθεί... ανθρωπινή με Έλληνα πρωθυπουργό δίπλα της, όπως έγινε σήμερα με τον Αντώνη Σαμαρά. Οχι ότι μας έδωσε τίποτα, αλλά είπε ΠΕ-ΝΤΑ-ΚΑ-ΘΑ-ΡΑ ότι αν συνεχίσουν θα μας βοηθήσουν κι άλλο. Για όσους "διαβάζουν" μέσα απο τις γραμμές ήταν σαφές ότι έγινε να βήμα μπροστά. Λοιπόν ΠΩΣ νομίζετε ότι έγινε αυτό;
Λένε ότι μερικά πράγματα φαίνονται απλά αλλά δεν είναι. Κι όμως… Μερικές φορές είναι. Καθόλου εύκολα αλλά απλά. Είναι σαφές π.χ ότι η διεθνής εικόνα της Ελλάδας τον τελευταίο μήνα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά, παρ’ ότι επί της ουσίας ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στην οικονομία μας.


Τι πραγματικά άλλαξε; 

Το σήμα που εκπέμπει στο εξωτερικό ο Α. Σαμαράς και η τρικομματική κυβέρνηση, πως είναι αποφασισμένοι πρώτα να υλοποιήσουν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας και μετά να ζητήσουν πρόσθετες διευκολύνσεις. Ετερον-εκάτερον το αν θα καταφέρουν να εφαρμόσουν την οδυνηρή προσαρμογή, έτερον-εκάτερον τι επιπλέον τελικά θα μας δοθεί. Σημασία έχει ότι η Ελληνική κυβέρνηση μιλάει επιτέλους την ίδια γλώσσα με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, και το αποτέλεσμα φαίνεται τόσο απ’ τον διεθνή Τύπο -ακόμα και τον γερμανικό- όσο από τις δηλώσεις Γιούνκερ, και ειδικά την συνάντησε με την Μέρκελ.

«Ξαφνικά» δεν μας πετροβολούν μόλις ξεμυτίσουμε. 

Προς το παρόν μας γνέφουν συγκαταβατικά «δώσαμε-δώσαμε» όπως κάνουμε σε κάτι εράνους. Όμως ΑΚΟΥΝ. Να μια σημαντική πρόοδος. Ας αναρωτηθούμε όλοι αν και πόσο θα άκουγαν στην περίπτωση που πηγαίναμε με την πολιτική του «πρώτα νέες διευκολύνσεις, και μετά θα δούμε αν θα τα καταφέρουμε», που πρότεινε η Αριστερά και άλλοι «ασυμβίβαστοι».

Όχι απλά δεν θα μας άκουγαν αλλά θα την είχαμε «ακούσει» κανονικά.

Δεύτερο, επίσης απλό, αλλά πολύ ενθαρρυντικό ψυχολογικά που ‘κανε ο Σαμαράς, άμεσα και προσωπικά; Μόλις μαθεύτηκαν τα νέα ρεζιλίκια με τους διορισμούς συγγενών Τραγάκη κλπ, βγήκε και είπε ότι θα απαγορευθούν ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ! Το ‘κανε μέσα στον πυρετό της προετοιμασίας για τις συναντήσεις με Μέρκελ κλπ, ενώ… δεκαετίες τώρα οι κυβερνήσεις ανέβαιναν και έπεφταν, αλλά οι συγγενείς και οι ημέτεροι, διορίζονταν!

(Γιατί μόνο μέχρι Β’ βαθμού κι όχι... Ω και βάλε;). Είναι αυτά τα αντανακλαστικά που δείχνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, τα οποία έχουν αλλάξει και την δική του εικόνα, την δυναμική και την εμβέλειά του, όχι μόνο διεθνώς, αλλά και στο εξωτερικό, όπου είμαστε εξ ίσου καχύποπτοι τόσες φορές που ‘χουμε καεί απ’ τον χυλό… «Έλα μωρέ, τι θα κάνει κι ο Αντώνης, μια απ’ τα ίδια» μουρμούριζε ο κόσμος τόσο καιρό. Τελευταία πολλοί τσιμπιούνται μόνοι τους και λέει ο ένας στον άλλον «σαν κάτι να γίνεται, δεν νομίζεις;» Φυσικά είναι πολύ νωρίς, και δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για μισά έστω χαμόγελα, πόσο μάλλον για αισιοδοξία. Όμως όλα δείχνουν ότι αν ο πρωθυπουργός είναι επιτέλους εντός τόπου και χρόνου, αν δίνει το «τέμπο» ότι μπορούμε να γλυτώσουμε, αρκεί να προσπαθήσουμε, αν ασχολείται με τα αληθινά εκρηκτικά προβλήματα, κι όχι με την πράσινη ανάπτυξη κλπ, κλπ, τότε ΝΑΙ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Κάτι ο αγώνας κατά της λαθρομετανάστευσης, κάτι η απόβαση στην Ύδρα, για τις αποδείξεις, οι συλλήψεις στην Πάρο για τον βιασμό, και την ληστεία μετά φόνου, το κράτος δείχνει ότι αν θέλει λειτουργεί. Κι αυτό το βλέπουν κι οι ξένοι.

Αμα το 'δε η Μέρκελ μπορούν να το δουν και τυφλοί
 Θέμος Αναστασιάδης
 http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=218442

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου