διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

10 Αυγ 2012

Το Brixit και τα αυξανόμενα προβλήματα του City

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ένα περίεργο και παράλληλα “επικίνδυνο” παιχνίδι εντυπώσεων αλλά και ουσίας παίζεται το τελευταίο διάστημα στη Μ .Βρετανία. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ευρωσκεπτικιστές που επιδιώκουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες της χώρας χάνουν σε αξιοπιστία καθώς εμπλέκονται σε διαδοχικά... σκάνδαλα μεγατόνων. Και όλα αυτά με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων να μην μπορεί να δώσει ώθηση στη βρετανική οικονομία.
Παραδοσιακά, σε περιόδους Ολυμπιακών, η ανάπτυξη ενισχύεται ελαφρώς τους μήνες πριν από τους Αγώνες και αρχίζει να υποχωρεί δύο τρίμηνα μετά την τελετή λήξης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στη Μ. Βρετανία.


Ειδικότερα, η Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στην Ευρωζώνη και στην απειλή εξάπλωσης της κρίσης. Η Μ. Βρετανία είναι από τις λίγες χώρες που διοργανώνουν Ολυμπιακούς Αγώνες και βρίσκονται σε ύφεση. Παράλληλα, η στατιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι η Μ. Βρετανία εμφάνισε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων πριν 15 χρόνια.

Η κρίση της Ευρωζώνης έχει ενισχύσει τις θέσεις των ευρωσκεπτικιστών με “φόντο” μία ιστορικά αμφίθυμη σχέση που σήμερα δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ. Στο μεταξύ, το βρετανικό τραπεζικό σύστημα προσπαθεί να “συνηθίσει” να λειτουργεί μέσα... στα απόνερα των διαδοχικών σκανδάλων που πλήττουν τη φήμη του λονδρέζικου City.

Τα σκάνδαλα επισκιάζουν τη “λάμψη” του City

Ένα δίμηνο “παθών” βιώνουν τρεις από τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες λόγω των σκανδάλων που φέρουν νέο πλήγμα στον ήδη καταπονημένο βρετανικό τραπεζικό κλάδο. Οι βρετανικοί πιστωτικοί όμιλοι, υποπίπτουν σε ηθικό παράπτωμα, καθώς την ώρα που προσπαθούν να αποφύγουν την εφαρμογή αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου, διασύρονται από τα “αμαρτωλά πάθη” του παρελθόντος.

Τον περασμένο Ιούνιο ήταν η Barclays, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου χειραγώγησης του επιτοκίου Libor. Παράλληλα, η HSBC δέχτηκε επίθεση από την αμερικανική Γερουσία, λόγω ισχυρισμών ότι διαχειρίζεται χρήματα που προέρχονται από καρτέλ ναρκωτικών και τρομοκράτες. Τελευταίο “θύμα” η Standard Chartered, την οποία απείλησε η τραπεζική αρχή της Νέας Υόρκης να της αναστείλει την άδεια στις ΗΠΑ, λόγω κατηγοριών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος με “φόντο” το Ιράν.

Τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που ξεσπούν “ξεγυμνώνουν” το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας που διοργανώνει του Ολυμπιακούς Αγώνες και της οποίας το χρηματοοικονομικό κέντρο είναι ένας από τους τρεις κυρίαρχους των παγκόσμιων συναλλαγών, μαζί με τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.

Είναι κοινό μυστικό ότι η “χαλαρή” προσέγγιση των εποπτικών αρχών του Λονδίνου είναι αυτή που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να διατηρήσει και να ενισχύσει η πόλη τον χαρακτήρα της σχετικά με την προσέλκυση κεφαλαίων αλλά και να γίνει παγκόσμιο κέντρο κινητών κεφαλαίων.

Μπορεί η FSA να έλαβε αυστηρά μέτρα μετά το 2008, επιβάλλοντας πρόστιμα για λανθασμένες πρακτικές και “insider trading” ωστόσο τα μεγάλα “ψάρια” συνέχισαν να κινούνται ανενόχλητα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα σκάνδαλα που ερευνώνται έχουν λάβει χώρα την τετραετία 2005-2009 όταν είχε υιοθετηθεί η “χαλαρή προσέγγιση”.

Η Nomura και το Brixit


Σύμφωνα με τον Alastair Newton, κορυφαίο πολιτικό αναλυτή της Nomura, η επιλογή της βρετανικής κυβέρνησης να ενθαρρύνει την ενοποίηση της Ευρωζώνης, την ίδια ώρα που επιδιώκει μία πιο χαλαρή σχέση με την Ε.Ε. φαίνεται πως πυροδοτεί τις “φλόγες” του ευρωσκεπτικισμού.

Με τα σημερινά δεδομένα, στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να θέσει στην κρίση των Βρετανών τις σχέσεις με την Ε.Ε. μετά από τις εκλογές του 2015. Παρ΄ όλα αυτά, η Nomura εκτιμά ότι τα γεγονότα του φθινοπώρου στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να δώσουν την αφορμή για έντονες πιέσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με σκοπό τη δέσμευση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Επίσης, στην περίπτωση που οι ευρωσκεπτικιστές κερδίσουν έδαφος θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέους τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκαλώντας ακόμη και πρόωρες εκλογές καθώς και δημοψήφισμα για Brixit, έξοδο δηλαδή της χώρας από την Ε.Ε. Άσχετα με το πότε θα γίνει το δημοψήφισμα, συνεχίζει η Nomura, το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο και ίσως εξαρτάται από την ικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί το κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας που σχετίζεται με την ενιαία αγορά.

Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι η μελλοντική σχέση της Μ. Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν αυτή θα χαρακτηρίζεται από χαλαρούς δεσμούς ή αν θα οδηγήσει σε “χωρισμό”, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ευρωζώνη μαίνεται η συζήτηση για την δημιουργία τραπεζικής ένωσης και η το Λονδίνο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.
 http://www.capital.gr/News.asp?id=1583999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου