διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

7 Αυγ 2012

Η real πολιτική Σαμαρά και η ήττα της Μέρκελ

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ή μήπως ο χρόνος τελειώνει για την κυρία Μέρκελ και τους υποστηρικτές της πολιτικής της; Στο τέλος του αγώνα θα κερδίσει ο Γολιάθ – Γερμανία  ή μήπως υπάρχουν περιθώρια για τον  Δαυίδ - Ελλάδα που βρίσκεται συνεχώς στο καναβάτσο;
Αναλυτές ποντάρουν φυσικά στη νίκη του Γολιάθ, λαμβάνοντας υπόψη τα «ψυχρά νούμερα» και διαγράφοντας τη δυναμική της πολιτικής και των εξελίξεων που μπορεί να φέρει το επόμενο τετράμηνο.
Η ΕΛΛΑΔΑ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΕΧΑΣΕ. Και με τη real πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση (πέρα από τα επικοινωνιακά καραγκιοζιλίκια και τις τεράστιες αδυναμίες των μηχανισμών εξουσίας), κερδίζει χρόνο, επιλέγοντας να υποχωρεί στα κελεύσματα των δανειστών ώστε να παραμείνει ζωντανή μέχρι την ώρα της μεγάλης κρίσης που έρχεται.
Η πολιτική Σαμαρά λέει «κάνω το παν για να μείνω μέσα
στο (ευρωπαϊκό) καράβι στις ώρες της μεγάλης τρικυμίας, ώστε όταν κοπάσουν οι άνεμοι να είμαι σίγουρα μεταξύ των διασωθέντων και να μη βρίσκομαι πνιγμένος στην ακτή ή λιπόθυμος μεσοπέλαγα πάνω σε ένα απλό σωσίβιο». Η πολιτική της κυβέρνησης λέει «συμφωνώ να ψάξω να βρω τα 11,5 δισεκατομμύρια για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι όχι μόνο τα δύο χρόνια θα γίνουν τέσσερα, αλλά και σημαντικό μέρος του χρέους που έχουν στα συρτάρια τους η ΕΚΤ και ο πλούσιος Βορράς θα περικοπεί, καθώς αυτό συμφέρει τελικά και αυτούς που θα το πληρώσουν»!
Η ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ, όπως είπε και ο αμερικανός οικονομολόγος Π. Κρούγκμαν, είναι πολιτικά …τελειωμένη! «Η κυρία Μέρκελ, είτε συμφωνεί με τα βήματα για τη σωτηρία του ευρώ και καταρρέει πολιτικά, είτε το ευρώ καταρρέει, οπότε και πάλι πολιτικά έχει τελειώσει», δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος.
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΥΦΟΥΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ τόσο από τον καθηγητή Νουριέλ Ρουμπινί, όσο και από τον πολυεκατομμυριούχο Τζωρτζ Σόρος.
“Όποιος τραβήξει την "πρίζα" στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης», σημειώνει  ο Ρουμπινί. Ο αμερικανός οικονομολόγος προτείνει δύο λύσεις: «Ή θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ή θα κρατηθεί σε αυτή και θα συνεχιστεί η χρηματοδότησή της όπως έγινε μετά τη γερμανική επανένωση με την Ανατολική Γερμανία». Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο εκδοχές έρχονται πιο φτηνά στο γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της ευρωζώνης. Ο Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζει πως, χωρίς το ευρώ, η Γερμανία θα ήταν οικονομικός και πολιτικός νάνος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα και τονίζει πως μια εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ και τις ευρωπαϊκές χώρες ως εμπορικούς εταίρους. «Γι' αυτό, ή κολυμπάμε μαζί ή μαζί βουλιάζουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.  Ο Ρουμπινί εξαπολύει, μάλιστα, σφοδρές επικρίσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας πως «αυτή η τρέλα με τη λιτότητα πρέπει να σταματήσει».  Επισημαίνει επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τους μισθούς. «Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη».

Η Ευρώπη έχει τρεις μήνες για να σώσει το ευρώ, υποστήριξε ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, στις 4 Ιουνίου. «Κατά την γνώμη μου, οι αρχές έχουν ένα παράθυρο τριών μηνών στην διάρκεια των οποίων θα μπορούσαν ακόμη να διορθώσουν τα σφάλματά τους και να αναστρέψουν τις τωρινές τάσεις. Λέγοντας αρχές, εννοώ κυρίως τη γερμανική κυβέρνηση και την Μπούντεσμπανκ», ανέφερε ο Σόρος.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ που ενισχύονται από τις πρόσφατες μικρές έστω υποχωρήσεις της ΕΚΤ αλλά και από την αμερικανική παρέμβαση στα ευρωπαϊκά πράγματα εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, μία είναι η επιλογή που έχει η κυρία Μέρκελ να κάνει προκειμένου να μην υποστεί ήττα: Να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στη Γερμανία, τώρα ακόμα που έχει σοβαρές πιθανότητες να τις κερδίσει.
ΑΝ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΕΙ και η Μέρκελ αναλάβει ξανά την Καγκελαρία, τα πράγματα για την παγκόσμια οικονομία αλλάζουν και ο Δαυίδ – Ελλάδα θα υποστεί τη μεγάλη ήττα που οι περισσότεροι αναλυτές στον κόσμο περιμένουν.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο Δαυίδ, αν μάλιστα φερθεί και  έξυπνα, έχει τη νίκη με το μέρος του!

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval@axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου