διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

2 Σεπ 2012

Η Ελλάδα μένει εκτός παιχνιδιού

Απροετοίμαστη και χωρίς συνεκτική στρατηγική εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση εν όψει των σημαντικών αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν την προσεχή Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη στήριξη του ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει θεσμικά ισότιμη μεταξύ των 17 εταίρων, στην πράξη αποδέχεται αντιμετώπιση «χώρας-εξαίρεσης». Εκθεση του γραφείου της Goldman Sachs στο Λονδίνο, η οποία υπογράφεται από τον οικονομολόγο κ. Χιου Πιλ και δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου, προσδιορίζει ότι η ΕΚΤ προτίθεται να ανακοινώσει στις 6 Σεπτεμβρίου «μη συμβατικά μέτρα» (non-standard measures) στήριξης του δημοσίου χρέους και του τραπεζικού τομέα κρατών που θα απευθυνθούν για βοήθεια στον Προσωρινό (και σύντομα και στον Μόνιμο) Μηχανισμό και θα αποδεχθούν την εφαρμογή μνημονίου. Η λογική είναι ότι κράτη όπως η Ισπανία και η Ιταλία θα αποκλειστούν από τις αγορές και θα χρειαστούν στήριξη και επειδή δεν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια στον Μηχανισμό θα κληθεί η ΕΚΤ να επωμιστεί μέρος της υποστήριξης. Ετσι η ΕΚΤ αναμένεται να αποκτήσει τη δυνατότητα να αγοράζει (τυπώνοντας χρήμα) κρατικά ομόλογα, μονοετή, διετή ή τριετή, όταν κρίνει ότι το επιτόκιό τους αυξάνεται πάνω από το επίπεδο που δικαιολογεί η «οικονομική υγεία» του εκάστοτε κράτους. Πιθανόν είναι επίσης να χρηματοδοτήσει ποικιλοτρόπως τις τράπεζες της περιφέρειας έτσι ώστε οι τελευταίες να υποστηρίξουν εντονότερα την πραγματική οικονομία - ακριβώς όπως πράττει η Τράπεζα της Αγγλίας με το πρόγραμμα Funding for Lending.
Το ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει εδώ και δύο και πλέον χρόνια ένα οδυνηρό μνημόνιο, έχει μεριμνήσει για να ωφεληθεί η χώρα από τις νέες αυτές αποφάσεις. Ελληνικές και ξένες τραπεζικές πηγές με τις οποίες ήλθε σε επαφή «Το Βήμα της Κυριακής» διευκρινίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών και γι' αυτόν τον λόγο δεν θα είχε πρακτικό νόημα η αγορά ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ. Δεν αρνούνται ωστόσο ότι μια τέτοια πράξη θα είχε ανυπολόγιστη συμβολική σημασία καθώς θα μετέδιδε το μήνυμα ότι η ΕΚΤ επικροτεί την εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης και αποφαίνεται ότι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι εξασφαλισμένη. Θα μπορούσε για παράδειγμα να αγοράσει η ΕΚΤ μια ειδική έκδοση ελληνικού χρέους, η οποία θα αντικαθιστούσε τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και θα υποστήριζε την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε μια περίοδο που η Ελλάδα «πληρώνει» όχι μόνο τη διάλυση της πραγματικής οικονομίας από την κατάρρευση της ζήτησης αλλά και τη διολίσθηση της υπόλοιπης Ευρώπης στην ύφεση. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει ζητηθεί από τον κ. Ι. Στουρνάρα διότι δεν έχει καν συζητηθεί, αφού όλες οι συσκέψεις υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά εξαντλούνται στην «εύρεση νέων περικοπών». Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, παρά το γεγονός ότι θεωρεί προτιμότερη κάθε άλλης λύσης την αποδοχή εκ μέρους της ΕΚΤ της περικοπής της αξίας των ελληνικών ομολόγων που η ίδια κατέχει στην τιμή που τα απέκτησε, δεν αρνείται στις ιδιωτικές συζητήσεις του ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει την εγρήγορση, την εφευρετικότητα και τη μαχητικότητα που θα έπρεπε για να επωφεληθεί στο νέο περιβάλλον.


Νέο κλίμα
«Αντίδωρο» η επιμήκυνση

Την ώρα που η κυρία Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να είναι έτοιμη να επιτρέψει την έμμεση χρηματοδότηση κρατών μέσω της ΕΚΤ προκειμένου να μη χρειαστεί να διασωθεί το ευρώ με κεφάλαια των γερμανών φορολογουμένων σε μια προεκλογική χρονιά, η Ελλάδα εξακολουθεί να διακρίνεται από περιορισμένη διαπραγματευτική ικανότητα. «Οποιαδήποτε διεκδίκηση θα γίνει μόνο έπειτα από μια ευνοϊκή έκθεση της τρόικας» λέει στο «Βήμα» ανώτατο τραπεζικό στέλεχος. Η περίφημη «διετής επιμήκυνση» της προσαρμογής είναι το μόνο έμμεσο ζητούμενο της Ελλάδας, το οποίο όμως έχει σχεδόν προαποφασιστεί εδώ και μήνες από την τρόικα και ενδέχεται να προσφερθεί από τους εταίρους την τελευταία στιγμή ως «αντίδωρο» στους βουλευτές που θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα προκειμένου να μη σακατευτεί ανεπανόρθωτα η κυβερνητική πλειοψηφία. Αποκλεισμένο από τις προσεχείς έκτακτες παρεμβάσεις της ΕΚΤ φαίνεται ότι θα παραμείνει και το τραπεζικό σύστημα, το οποίο άλλωστε βρίσκεται ήδη «εκτός ΕΚΤ» αφού χρηματοδοτείται εδώ και πέντε εβδομάδες από τον Εκτακτο Μηχανισμό (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος, ως μία ακόμη μορφή εκβιασμού της τρόικας. Η ΕΚΤ φέρεται διατεθειμένη όχι απλώς να δανείσει απλόχερα τις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες, αλλά ακόμη και να αγοράσει τραπεζικό χρέος χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία εκείνων των χωρών, κάτι που, αν έκανε στην περίπτωση της Ελλάδας, θα ανέστρεφε θεαματικά το κλίμα και θα έλυνε το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χωρίς επιβάρυνση του δημοσίου χρέους και χωρίς χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό. Ωστόσο, προετοιμασία ελληνικής στρατηγικής για τη μαχητική αξιοποίηση του νέου κλίματος που διαμορφώνεται στην ΕΚΤ υπέρ της Ελλάδας δεν έχει υπάρξει ως σήμερα. 
 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=473032

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου