διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

20 Σεπ 2012

Μετά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου έρχεται... το πακέτο του Δεκεμβρίου

Του Γιάννη Αγγέλη
Η πολιτική ένταση μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μοιάζει να έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ώρες καθώς οριστικοποιείται το πακέτο των 11,8 (συν 2) δισ. ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι το πακέτο αυτό δεν είναι παρά η «μισή αλήθεια» για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στην ελληνική οικονομία το 2013-2014, καθώς και τα τρία κυβερνητικά κόμματα γνωρίζουν ότι ακόμα και με την οριστικοποίησή του και την θετική αξιολόγηση από την τρόικα η ίδια ιστορία λίγο πολύ θα επαναληφθεί τον Δεκέμβριο.
Τότε έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει, ένα περίπου μήνα μετά την προσδοκώμενη εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, η νέα αξιολόγηση που έχει ως προϋπόθεση συμπληρωματικό πακέτο που θα κλείνει τις «τρύπες» του 2012 και θα δρομολογεί νέο πλέγμα μέτρων, τα αποκαλούμενα διαρθρωτικά, που έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό έξω από τον «καυγά» που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Ήδη στο ΥΠΟΙΚ, σε επίπεδο τεχνικό και στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης για τα 11,8 δισ. ευρώ, έχουν αρχίσει οι σχετικές προετοιμασίες. Και κατά λεγόμενα των εμπλεκόμενων κυβερνητικών στελεχών η «μάχη» του Δεκεμβρίου θα είναι εξαιρετικά σκληρή καθώς θα έχει να κάνει με τον νέο κύκλο αλλαγών στο εργασιακό και την απελευθέρωση στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων, πέραν των αλλαγών στο δημόσιο, πέραν της δρομολόγησης σε νέα βάση των ιδιωτικοποιήσεων...

Το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων αυτών είναι γνωστό τόσο στους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στην διακυβερνητική διαπραγμάτευση (άλλωστε ορισμένοι εξ αυτών το χειρίζονταν μέχρι πριν από λίγους μήνες) όσο και στις πολιτικές τους ηγεσίες.

Και προκαλεί απορία ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα η «έκπληξη» που δείχνουν για τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί τόσο ως προς το μέγεθος του πακέτου (δηλαδή τα 11,8 + 2 δισ. ευρώ) όσο και ως προς την σύνθεσή του.

Εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας για πρώτη φορά εμφανίζονται απρόθυμοι να τροφοδοτήσουν τις σχετικές εντάσεις με δικές τους δημόσιες παρεμβάσεις, καθώς όπως παρατήρησε ο ένας εκ των τριών βασικών διαπραγματευτών… κατανοούν πλέον πολύ καλύτερα τις ανάγκες πολιτικής διαχείρισης της συζήτησης για τα μέτρα από ότι στο παρελθόν!

Και κατά πως λένε, δεν ανησυχούν για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης, η οποία κατ’ αυτούς εκτός απροόπτου έχει λίγο πολύ ολοκληρωθεί σε επίπεδο ουσίας των μέτρων…
 http://www.capital.gr/News.asp?id=1619413


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου