διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

25 Σεπ 2012

Αλλάζει το κλίμα!

Το κλίμα στην αγορά αλλάζει. Αν κάποιος ρωτήσει πού στηρίζουμε μια τόσο σοβαρή εκτίμηση, η απάντηση μπορεί να του φανεί υπερβολικά απλοϊκή: Είναι η μυρωδιά στον αέρα. Ωστόσο, θα έχουμε πει ένα μικρό ψέμα. Τον αέρα αυτόν δεν τον αναπνέει ακόμα η κοινωνία, αλλά μόνο ορισμένοι. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αυτοί οι ορισμένοι έχουν, κατά κάποιον τρόπο, μια εσωτερική πληροφόρηση.
Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές θα διαπιστώσει ότι η πληροφορία έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τα γραφεία στελεχών που έχουν προνομιακή ενημέρωση. Δείτε για παράδειγμα τη συνέντευξη του στελέχους της Moody’s. Ο άνθρωπος βλέπει πλέον το ποτήρι μισογεμάτο. Οι ελληνικές τράπεζες (οι 4 μεγαλύτερες τουλάχιστον) χαρακτηρίζονται βιώσιμες. Το σενάριο της εξόδου από το κοινό νόμισμα απομακρύνεται και ο αναλυτής εκτιμά ότι
δεν θα είχε καμία θετική επίπτωση στις αγορές. Εντελώς διαφορετική οπτική δηλαδή σε σχέση με αυτή που είχε μερικούς μήνες νωρίτερα.

Θυμάμαι μια ανάλογη δήλωση πριν από τρία χρόνια, που αναφερόταν σε μελλοντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, και μάλιστα κατά πολλές θέσεις χαμηλότερα. Η δήλωση εκείνη μας είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση. Την ώρα που γινόταν, φαινόταν παράξενη. Όταν έγινε, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης και σήμερα αναρωτιόμαστε πως δεν το είχαμε δει εμείς πρώτοι πριν από τον αναλυτή του διεθνούς οίκου. Τότε αποφασίσαμε να δώσουμε ιδιαίτερη βάση σε εκείνη την συνέντευξη και οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Το ίδιο κάναμε και σήμερα!

Η αποδοχή ότι η Ελλάδα απομακρύνεται από μια «ηρωική έξοδο» από την Ευρωζώνη είναι από μόνη της σημαντική. Προ μηνών όλοι υποστήριζαν το αντίθετο. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική.

Κάποιοι ίσως μείνετε στους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη θα μας κρατήσει κάτω από τις φτερούγες της. Ναι, τον μαντέψατε. Ο λόγος είναι προφανής: Δεν θέλουν να χάσουν λεφτά. Και, αν αποφάσιζαν να μας διώξουν, θα το έκαναν για τον ίδιο ακριβώς λόγο: για να μην χάσουν λεφτά. Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς κάτι διαφορετικό.

Το σημαντικό δεν είναι αυτό, κατά την ταπεινή μας άποψη. Αλλά η δυνατότητά τους να επιβάλουν τη θέλησή τους. Δεν μπορούμε να μη θεωρήσουμε την ίδια ώρα τυχαίο το γεγονός ότι ο χαμογελαστός κύριος Ράιχενμπαχ είδε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε πολύ απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να μείνουν εντός του παιχνιδιού κι έτσι θα παίξουν με όλα τα παιδιά που είναι στην αίθουσα ή, έστω, με τα περισσότερα. Όσοι νομίζετε ότι μπορείτε να απαντήσετε με ευκολία στο αμέσως επόμενο εύλογο ερώτημα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις του στην Ευρώπη, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε τα δρώμενα. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται πιο κοντά στην εξουσία, θα γίνεται όλο και πιο διαλλακτικός στις θέσεις του και αντιστρόφως.

Από την άλλη, η προοπτική να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ δημιουργεί μια ευκαιρία για τον κ. Σαμαρά. Είναι βέβαιο ότι, με τα μέτρα-φωτιά των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα έχει απώλειες. Ίσως, όμως, τα κέρδη του να είναι τελικά μεγαλύτερα από τους ψηφοφόρους των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι ίσως επιβραβεύσουν τον κ. Σαμαρά για τις επιλογές του. Ή, ακόμα, να θελήσουν, στις επόμενες εκλογές και εφόσον τα πράγματα εξελιχτούν τόσο καλά για τη χώρα, να ψηφίσουν κάτι που να είναι πιο ξεκάθαρο από όσα μεσοβέζικα υποστηρίζει η ομιχλώδης πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 22ας Σεπτεμβρίου


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου