διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

8 Σεπ 2012

Μήπως σωθήκαμε, κύριε Ντράγκι;

Η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να αγοράζει μαζικά η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού νότου είναι μια ιστορική στιγμή για την γηραιά ήπειρο που αλλάζει τα δεδομένα για το ευρώ. Είναι το πρώτο σαφές μήνυμα των κυβερνήσεων της Ευρώπης στις αγορές και δείχνει την αποφασιστικότητα των ευρωπαίων να βάλουν μια κόκκινη γραμμή στους κερδοσκόπους που τα τελευταία τρία χρόνια λεηλατούσαν το ευρώ.
Η κίνηση αυτή του διοικητή της ΕΚΤ θα αποκλιμακώσει σταδιακά τις πιέσεις στην Ιταλία, την Ιταλία και την Γαλλία (η οποία απο προχθές άρχισε να μπαίνει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων), θα ρίξει τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της Ευρώπης που είχαν πρόβλημα και θα ανατρέψει την αρνητική ψυχολογία των αγορών.
Ήδη απο χτές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άρχισαν να ανεβαίνουν και για πρώτη φορά μετά από καιρό δημιουργείται η ελπίδα οτι η Ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να μπεί και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.
Φυσικά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, ωστόσο, είναι εμφανές ότι η Γερμανία αλλάζει δειλά την στάση της και αρχίζει να φλερτάρει με την ιδέα μια συνολικής και οργανωμένης αντιμετώπισης τους ευρωπαϊκού χρέους με όρους αλληλεγγύης προς τους εταίρους της. Είναι εξίσου προφανές ότι η αλλαγή αυτή ευνοεί την παραμονή μας στο ευρώ, αφού το κόστος για την σωτηρία της Ελλάδος είναι περίπου «μηδενικό» σε σχέση με τα χρήματα που θα χρειαστούν οι τρείς μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου.
Όσο θα αποκαθίσταται η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και όσο η κυβέρνηση αυτή θα δείχνει έμπρακτα την θέληση της να δρομολογήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξυγιαίνοντας καιεξορθολογίζοντας τα δημοσιονομικά της, τόσο οι εταίροι μας θα χαλαρώνουν τις πιέσεις και θα διευκολύνουν την ανάκαμψη της οικονομίαςμας.
Με αυτή την λογική ενδέχεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις γιατην επιμήκυνση, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός νέου λυτρωτικού κουρέματος του χρέους και το κονδύλι για την ανακεφαλαιοποίηση τωνελληνικών τραπεζών να διαχωριστεί απο το χρέος.
Υπό μία έννοια, η απόφαση Ντράγκι σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας για την παραμονή μας στο ευρώ, αλλά δεν πρέπει να μας καθησυχάσει! Η χώρα οφείλει να αφυπνιστεί, να δεί την ευκαιρία και μέσα από την απορρύθμιση που έφερε η χρεοκοπία να δημιουργήσει της προϋποθέσεις ανασυγκρότησης της κοινωνίας.
Όσο θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να φανεί στο βάθος του τούνελ φως, τόσο οι πολίτες αυτής της χώρας θα συνειδητοποιούν ότι οι θυσίες τους εχουν αντίκρυσμα. Δεν αποκλείεται να βρίσκομαστε κοντά στο ξημέρωμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου