διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

18 Σεπ 2012

Ναρκισσισμοί

ΤΟ είδαμε κι αυτό. Κυριακάτικη γκράντε συνέντευξη Τύπου Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Μέγας ιεροεξεταστής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, που χειρίστηκε τη διαδικασία των ερωταποκρίσεων.
ΜΑΘΑΜΕ κάτι παρακολουθώντας το θέαμα αυτό; Και ναι, και όχι. Ο ρόλος του εκπροσώπου Τύπου εξαρτάται από τις επιδόσεις του αρχηγού στην επικοινωνία. Δεν τα λένε όλοι το ίδιο άνετα. Δεν έχουν όλοι την ίδια ακρίβεια λόγου. Δεν αρέσει σε όλους να μιλάνε σε δημοσιογράφους. Δεν έχουν όλοι τα ίδια ρεφλέξ όταν τους κάνουν ερωτήσεις. Δεν αρέσει σε όλους το ίδιο η κάμερα. Και δεν είναι όλοι σε εξίσου δύσκολη θέση όταν πάνε στη ΔΕΘ.
ΑΛΛΟ να έχεις το σφίξιμο του Σημίτη και άλλο τη δυστοκία του Καραμανλή. Αλλο να έχεις τον άναρθρο Παπανδρέου και άλλο τον Σαμαρά που φυλάγεται. Αλλά αυτοί, τουλάχιστον, έγιναν πρωθυπουργοί. Το πού θα φθάσει ο Τσίπρας είναι το ερώτημα στο βάθος του μυαλού του ίδιου και των ανθρώπων του, όπως ο Σκουρλέτης, αλλά και όσων έκαναν ερωτήσεις. Φυσικά, το να αντιπολιτεύεσαι εξ αριστερών την οικονομική πολιτική, όταν δεν είσαι ακόμη σαράντα χρονών κι έχεις φωτογένεια και άνεση λόγου - ε, δεν είναι ό,τι πιο δύσκολο. Επίσης ο Αλέξης είναι ίσως ο πιο νάρκισσος αρχηγός κόμματος της Μεταπολίτευσης, κάτι που ανεβάζει την περφόρμανς.
ΤΟ διά ταύτα είναι ότι ο Σκουρλέτης δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά. Ούτε να υποβάλει ερωτήσεις - γιατί τηλεφωνήματα μεταξύ εκπροσώπων και δημοσιογράφων πέφτουν το πρωί της Κυριακής στη ΔΕΘ. Ούτε να βρει έναν τρόπο να χειριστεί τη σειρά των ερωτήσεων ώστε να αραιώσει το τοξικό μείγμα των ΜΜΕ. Τα ασκημένα αυτιά έχουν διαγνώσει τη χρήση της μιας ή της άλλης μεθόδου. Ο Σκουρλέτης, πάλι, επικοινωνούσε διά βλεμμάτων με τους δημοσιογράφους πριν δώσει τον λόγο.
ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ αρέσει η κόντρα με τα ΜΜΕ. Οπότε ο Αλέξης, ως μονομάχος στην αρένα, θέλει επιθετικές ερωτήσεις. Επιβεβαιώνει την αντι-συστημικότητα που προσπαθεί να περάσει ως εικόνα. Επιβεβαιώνει όμως και το εγώ του ως πολιτικού που πάει κόντρα σε όλα. Οπως πάντα, αυτο-ντοπάρεται με μεγάλη δόση λαϊκισμού. Κάπως έτσι φθάσαμε τις δυόμισι ώρες την Κυριακή, αφού ο Τσίπρας δεν είχε σταματημό ως νέος Κάστρο.
ΟΣΟ για τη διανομή των ερωτήσεων, είχε όπως πάντα το ενδιαφέρον της. Ο Σκουρλέτης ήταν διαλεκτικός, εναλλάσσοντας το μικρόφωνο μεταξύ φιλικών και κριτικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσων ή δημοσιογράφων. Ο έρωτας, ο βήχας και η ανομολόγητη έλξη μεταξύ της Κουμουνδούρου και ορισμένων στα κρατικά ΜΜΕ δεν κρύβονται. Φάνηκε, άλλωστε, και στις εκλογές. Κάποιοι στην Αγία Παρασκευή ετοιμάζονται ήδη για μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παίρνουν από τώρα θέση. Οπως πάντα στη δημοσιογραφία όλα είναι διαφανή, καθώς προκύπτουν αβίαστα από τα λεγόμενα ή τα γραφόμενα.
ΚΑΠΩΣ έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στη ΔΕΘ. Ο Σκουρλέτης, ως δημόσιος εκφραστής της Κουμουνδούρου, είναι πολύ πιο οξύς και επιθετικός από τον Τσίπρα, κάτι που εξηγεί και γιατί κατάφερε να μην εκλεγεί στη Βουλή παρά το κύμα του 27%. Είναι μια ένδειξη ότι η πρώτη γραμμή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακριβώς στην ίδια φάση με τους ψηφοφόρους του.
 Του Δημήτρη Μητρόπουλου

 http://www.tanea.gr/agiografies/?aid=4752781

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου