διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

20 Σεπ 2012

Κακοφωνίες της τριανδρίας

Tου Kωστα Iορδανιδη
Δυσαρμονία εκδηλώθηκε στην τριανδρία που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Δεν πρέπει να εκπλήσσει η εξέλιξη. Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα οδεύουν προς συμφωνία, που πλήττει βάναυσα τους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους. Οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι -ο Ευάγγελος Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ και ο Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ- είναι «πολιτικά» φυσιολογικό να εκφράζουν -μέσω κύκλων τους- τη δυσαρέσκειά τους, διότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, δεν τους ενημερώνει σχολαστικά για κάθε φάση των διαπραγματεύσεων. Θα ήταν παρακινδυνευμένο, ωστόσο, να ομιλεί κανείς για κρίση κυβερνητική. Πρόκειται μάλλον για εκδήλωση εντόνου αμηχανίας, που ίσως κάποιοι την αντιμετωπίζουν με συμπάθεια, αλλά είναι πρακτικώς άνευ νοήματος.

Ακούμε από τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, για μία φορά ακόμη, ότι η στάση τους δεν είναι δεδομένη, ενώ εις την πραγματικότητα είναι προδιαγραμμένη με απόλυτη ακρίβεια. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφουν δραματική απομείωση της επιρροής στο εκλογικό σώμα, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ. Εχουν κατά συνέπεια κοινό συμφέρον οι δύο ηγέτες να διατηρήσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, όσο είναι δυνατόν, με την ελπίδα ότι θα επέλθει κάποια αλλαγή αντιλήψεων στην Ευρώπη και ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει επιτέλους να εκδηλώνεται. Ο κ. Σαμαράς, βεβαίως, αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα από τη συνεχή διαρροή των παραδοσιακών συντηρητικών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς τη Χρυσή Αυγή. Αλλά ελπίζει -και πιθανόν δεν έχει άδικο- να αποτελέσει τον πόλο συσπειρώσεως κεντρώων, φιλελευθέρων αλλά και μετριοπαθών αριστερών, που θέτουν ως ύψιστη προτεραιότητα την παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη με όποιο εσωτερικό τίμημα.
Βεβαίως, ένα κόμμα δίχως σκληρό πυρήνα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξαερώσεως, όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ επί της αρχηγίας του κ. Βενιζέλου. Ο κ. Σαμαράς ως πολιτικός οφείλει να αισιοδοξεί ότι θα επιτύχει την επανασυσπείρωση της Δεξιάς. Η επιχείρηση Ξένιος Ζευς είχε ως στόχο να εμπεδώσει κλίμα ασφαλείας στους πολίτες. Δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει αύξηση της επιρροής της.
Μετά την έφοδο στη Ραφήνα και στο Μεσολόγγι, οργανωμένων ομάδων της Χρυσής Αυγής, εναντίον λαθρομεταναστών «εμπόρων», η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο πατάξεως του παρεμπορίου. Αλλά η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα πρωτίστως αντισυστημικό, κυρίως τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω δραματικής αυξήσεως της ισχύος του στις δύο τελευταίες εκλογές, αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα έστω και φαινομένης μεταλλάξεώς του. Αλλά αυτά δεν θεωρούνται θέματα της στιγμής. Επί του παρόντος υπάρχει η κακοφωνία των τριών εταίρων με τον κ. Βενιζέλο και τους κύκλους του να επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη νευρικότητα. Φυσιολογικώς θα πρέπει να υπάρξει εκτόνωση. Αλλως θα επισπευσθεί απλώς η κατάρρευση του συστήματος.
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_20/09/2012_462140

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου