διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

11 Σεπ 2012

«Σήκω και φύγε πλούσιε μαλ... !»

Με την πρωτοσέλιδη... προτροπή «Σήκω και φύγε πλούσιε μαλ... !» δίπλα στη φωτογραφία του Μπερνάρ Αρνό κυκλοφόρησε η γαλλική εφημερίδα «Liberation» τη Δευτέρα, κατακεραυνώνοντας την απόφαση του πλουσιότερου άνδρα της Γαλλίας και επικεφαλής του ομίλου LVMH να ζητήσει τη βελγική υπηκοότητα. Η κίνηση αυτή του Αρνό, που τώρα απειλεί με μηνύσεις την εφημερίδα, συνέπεσε με την επιβολή του σούπερ-φόρου του 75% στα πολύ υψηλά εισοδήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση Ολάντ.


Η απόφαση του μεγιστάνα Αρνό να γίνει... Βέλγος λίγο αφότου είχε ανοιχτά εκφράσει τον προβληματισμό του για την υψηλή φορολόγηση, άνοιξε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στους κυβερνητικούς κύκλους της Γαλλίας.

Η είδηση δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique» αλλά διαδόθηκε την Κυριακή λίγο προτού εμφανιστεί στην τηλεόραση ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για να βεβαιώσει πως το μέτρο της φορολόγησης 75% των πολύ μεγάλων εισοδημάτων, άνω του ενός εκατ. ευρώ, θα εφαρμοστεί όπως είχε υποσχεθεί και προεκλογικά.

Η αριστερή «Liberation» έδωσε τη δική της απάντηση τη Δευτέρα, δίνοντας... τη βαλίτσα στο χέρι στον Μπερνάρ Αρνό υπό τον τίτλο «Σήκω και φύγε πλούσιε μαλ...!»

Η εφημερίδα χρησιμοποίησε τα λόγια που είχε εκστομίσει σε ένα εντελώς διαφορετικό επεισόδιο ο Νικολά Σαρκοζί από το 2008. Κατά τη διάρκεια εγκαινίων σε έκθεση αγροτικών προϊόντων, μέσα στο συνωστισμό κάποιος παριστάμενος είχε πει στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας: «Μη με ακουμπάς, με λερώνεις» για να του απαντήσει ο Σαρκοζί (και αυτό καταγράφηκε σε βίντεο) «Φύγε λοιπόν, ρε μαλ...» («Casse-toi alors, pauvre con)».

Από την πλευρά του ο Αρνό λέει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας για «την εξαιρετική χυδαιότητα και βιαιότητα» του πρωτοσέλιδου.

Σε ανακοίνωσή του μάλιστα ο όμιλος Louis Vuitton-Moet Hennessy, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο Αρνό έκανε αίτηση για να λάβει και τη βελγική υπηκοότητα, υπογράμμισε το ότι «ο πρόεδρος σκοπεύει να παραμείνει γάλλος φορολογούμενος» και «σταθερά προσηλωμένος στην ανάπτυξη του LVMH και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο Αρνό βρίσκεται στο τιμόνι του ομίλου LVMH που είναι η τέταρτη οικονομική δύναμη και η πρώτη από πλευράς κύκλου εργασιών στους τομείς πολυτέλειας, (υψηλή ραπτική, μόδα, δερμάτινα είδη, σαμπάνια και οινοπνευματώδη ποτά, αρώματα και καλλυντικά).

Μεγάλες γαλλικές φόριμες όπως Dior, Guerlain, Kenzo, Givenchy, Veuve Clicquot, Ruinart είναι ανάμεσα στις 60 συνολικά επιχειρήσεις που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Τα ετήσια εισοδήματα του Μπερνάρ Αρνό υπολογίζονται στα 11,5 εκατ. ευρώ. Ο Φρανσουά Ολάντ είχε υποσχεθεί προεκλογικά «φορολογική δικαιοσύνη» λέγοντας ότι θα φορολογήσει με 75% τα υψηλά εισοδήματα, για το τμήμα πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ.
 http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4750984

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου