διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

3 Σεπ 2012

Ο Γιώργος... keep walking

Τον δρόμο που άνοιξε ο Μπιλ Κλίντον, ο ακτιβιστής τραγουδιστής των U2 Μπόνο, ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Στίγκλιτζ, ο Τζορτζ Σόρος και πολλοί άλλοι πρώην πρωθυπουργοί, επιχειρηματίες και πανεπιστημιακοί φαίνεται ότι αποφάσισε να ακολουθήσει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Ετοιμάζεται να γυρίσει και πάλι ολόκληρο τον κόσμο, αυτή τη φορά όμως για να εκφωνήσει ομιλίες στα ανά την υφήλιο πανεπιστήμια, λέσχες, ιδρύματα, οργανισμούς και διεθνή φόρα. Το όνομά του ήδη φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του κορυφαίου πρακτορείου The Harry Walker Agency, το οποίο όχι μόνο αντιπροσωπεύει ομιλητές, αλλά και μεριμνά και για το ακροατήριο που θα έχει, με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος.
Η επανεκλογή του κ. Παπανδρέου (πανηγυρική κατά τους στενούς συνεργάτες του) στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς άνοιξε νέες προοπτικές για το πολιτικό του μέλλον, ενώ έχει ήδη κληθεί να διδάξει (ως visiting fellow) στο ξακουστό Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Ινστιτούτο Πολιτικής, ενώ παράλληλα δέχθηκε, όπως βεβαιώνουν οι συνεργάτες του, προτάσεις από το LSE, από το σουηδικό πανεπιστήμιο Skovke και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα ως ομιλητής με θέμα κυρίως το «μέλλον της Ευρώπης στον 21ο αιώνα και πώς μπορεί η Ευρώπη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο». Παράλληλα άρχισε τη συγγραφή και ενός βιβλίου που περιγράφει τις αγωνίες, τις παρεμβάσεις και τις ενέργειες που έκανε στα δύο χρόνια που ήταν πρωθυπουργός. Ενα βιβλίο που θα αναφέρεται και σε πρόσωπα και στον ρόλο που διαδραμάτισαν στη διαχείριση της κρίσης.
Ο κ. Παπανδρέου θέλει να αλλάξει τον ρόλο που είχαν ως τώρα οι πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας και αναλαμβάνει ενεργό δράση με ομιλίες ανά τον κόσμο για το πώς η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα: «Θα ενεργεί ως ένας περιφερόμενος πρώην πρωθυπουργός και θα λέει τη γνώμη του», εξηγούσε μία από τις πιο στενές συνεργάτιδές του, ενώ ένας άλλος συνεργάτης του, πρώην υπουργός που έχει αποστασιοποιηθεί σήμερα από την πολιτική, σημειώνει ότι το γεγονός πως ο κ. Παπανδρέου θα αρχίσει να εκφωνεί ομιλίες σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο «μαρτυρεί και την οικονομική κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται». Γιατί οι περισσότερες από αυτές δεν θα είναι βεβαίως δωρεάν.
Το διεθνούς φήμης πρακτορείο που τον αντιπροσωπεύει, αφού αναφέρεται λεπτομερώς στο πλούσιο βιογραφικό τού πρώην πρωθυπουργού, παραθέτει και τίτλους θεματικού ενδιαφέροντος για τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «ενοικιάσουν» ως ομιλητή τον κ. Παπανδρέου, όπως: «Η διεθνής κρίση και γιατί αποτελεί παγκόσμια επιτακτικότατα να καταστεί η Ελλάδα επιτυχημένος παράγοντας» ή «Αντιμετωπίζοντας το δημοκρατικό έλλειμμα: πολιτικο-κεντρικές πολιτικές στην εποχή της λιτότητας» ή ακόμη: «Η διπλωματία της κρίσης. Υπερβαίνοντας σύγχρονες προκλήσεις στη διαδικασία επίλυσης κρίσεων» και πολλά άλλα που ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να αναπτύξει σε ειδικό ακροατήριο και εν συνεχεία να απαντήσει στις ερωτήσεις ή σε κριτική.
Αν και οι στενοί συνεργάτες του δηλώνουν άγνοια για τη συνεργασία του με το συγκεκριμένο πρακτορείο, είναι αδύνατον να μη το γνωρίζουν, αφού ο κ. Παπανδρέου διαφημίζεται στην ιστοσελίδα του, όπως διαφημίζεται και ο Μπιλ Κλίντον.


Στη Νότια Αφρική
Ομόφωνη η επανεκλογή στη Σοσιαλιστική Διεθνή

«Εξω ο πρόεδρος πάει καλά» λένε οι συνεργάτες του και δίνουν έναν κατάλογο με τις συναντήσεις που είχε ο κ. Παπανδρέου στη Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται για το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς: συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής κ. Τζέικομπ Ζούμα (τον κ. Μαντέλα δεν μπόρεσε να τον συναντήσει αφού βρισκόταν στο Γιοχάνεσμπουργκ), με τον πρωθυπουργό του Βελγίου κ. Ελιοτ ντι Ρούπο και άλλους πρωθυπουργούς, με απεσταλμένους του προέδρου Ομπάμα, ενώ στήριξε την υποψηφιότητα της κυρίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ στη θέση της αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία και του μετέφερε μήνυμα του γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ.
Αν και πολλοί θεωρούν (κυρίως οι ηγέτες της Συντηρητικής Ευρώπης) τη Σοσιαλιστική Διεθνή ένα ξεπερασμένο, χωρίς παρεμβατικότητα κίνημα, ωστόσο ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο συνέδριο τη χαρακτήρισε ανάχωμα των ορέξεων των συντηρητικών κομμάτων στο κοινωνικό κράτος. Θεωρεί στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έσωσαν την Ελλάδα από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, έχει ήσυχη τη συνείδησή του πως έπραξε το καθήκον του, προβάλλει το γεγονός ότι παραιτήθηκε εγκαίρως από πρωθυπουργός για το συμφέρον της χώρας, δεν τον απασχολούν οι όποιες ενέργειες που γίνονται για εξεταστικές επιτροπές και τέλος επισημαίνει ότι θα λέει πάντα τη γνώμη και τις απόψεις του υποστηρίζοντας την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Αποφεύγει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και κυρίως στο ΠαΣοΚ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θα απουσιάζει από την εκδήλωση για τα γενέθλια του ΠαΣοΚ στις 3 του Σεπτέμβρη.

 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=473009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου