διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

30 Οκτ 2012

Στα 2012 μ.Χ.

ΑΝΤΩΝΗΣ Σαμαράς και κυβερνητικοί βουλευτές πλην ΔΗΜΑΡ… Με τη μετά θάνατον άδεια του Καβάφη, κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την κατάσταση ενόψει όχι μιας πολεμικής εκστρατείας, αλλά μιας κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας. Παραφράζοντας, δηλαδή, το «πλην Λακεδαιμονίων» του ιστορικού ποιήματος «Στα 200 π.Χ.».
ΤΙ ακριβώς τρέχει με τον Κουβέλη και τους Λακεδαιμόνιους της ΔΗΜΑΡ; Αυτοί τά 'χουν στυλώσει για τα καλά στα εργασιακά, δέχονται πιέσεις και αφήνουν αβέρτα υπαινιγμούς. Τι υπαινιγμούς; Οτι οικονομικά - τραπεζικά και όχι μόνο - συμφέροντα ήθελαν κουτσούρεμα των αποζημιώσεων και των προθεσμιών των απολύσεων, γιατί συγχωνεύσεις χωρίς να διώξεις κόσμο δεν γίνονται. Και οι τραπεζικοί δεν είναι μπλοκάκια - οι περισσότεροι κουβαλούν χρόνια και χρόνια στις θέσεις τους. Η ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε, λοιπόν, ενοχλημένη και με το περιεχόμενο των εργασιακών ρυθμίσεων αλλά και με το ότι ήρθαν την τελευταία ώρα στο τραπέζι με πρόθυμο κομιστή την τρόικα.
Η απάντηση είναι ότι όλα όσα ζήτησε ο Κουβέλης στα εργασιακά τα πήρε και η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά, με εξαίρεση τους υψηλόμισθους. Για να τηρηθούν τα προσχήματα, καμιά εξηνταριά βουλευτές της ΝΔ ζητούν ο μισθός του γενικού γραμματέα στο Δημόσιο να είναι πλαφόν για τις αποδοχές στα υψηλά κλιμάκια του τραπεζικού τομέα. Είναι ένα καλό ξεκάρφωμα για να μην τους λένε ότι εξυπηρετούν τους τραπεζίτες. Παρ' όλα αυτά, η ΔΗΜΑΡ δεν σταμάτησε να ζητάει και να ζητάει. Και καλά το επίδομα γάμου. Η επεκτασιμότητα κρατάει ζωντανή έστω και ως σκιάχτρο τη συλλογική σύμβαση. Είναι, βέβαια, το είδος της ρύθμισης που χωρίζει τη Δεξιά από την Αριστερά και αποδεικνύει ότι όσοι επιμένουν ότι οι κλασικές διαχωριστικές γραμμές δεν ισχύουν πια μάλλον βιάζονται. Κι όποιος βιάζεται σκοντάφτει.
ΤΗΣ ουσίας έπεται η διαδικασία. Η ΔΗΜΑΡ θα ήθελε τα εργασιακά να είναι χωριστό άρθρο - ή να έρθουν χωριστά και, το καλύτερο, αργότερα σε συνολικό πακέτο για τα εργασιακά που να έχει μέσα και μέτρα τόνωσης της απασχόλησης. Ολα αυτά έχουν προκαλέσει και μια ένταση στην πολυδιαφημισμένη σχέση Σαμαρά - Κουβέλη. Είναι κάτι που αποδεικνύει ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν σταθερές φιλίες, αλλά σταθερά συμφέροντα. Και στο πολιτικό συμφέρον της ΔΗΜΑΡ αυτή τη στιγμή είναι να δώσει ένα δείγμα διαφορετικότητας στα εργασιακά. Μόνο που τράβα ο ένας από εδώ και τράβα ο άλλος από εκεί, πάει να σπάσει το σχοινί. Κι από εκεί και πέρα αρχίζουν τα ερωτηματικά.
ΑΝ δεν βρεθεί λύση στα εργασιακά, τι θα γίνει με τη ΔΗΜΑΡ; Ο μειλίχιος Κουβέλης έχει στο παρελθόν δείξει ένα αρκετό σκληρό πρόσωπο. Ούτε την κυβέρνηση Παπαδήμου στήριξε τον Νοέμβριο του 2011 ούτε στις πιέσεις Παπούλια υπέκυψε αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012 να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Η παρελθούσα εμπειρία δείχνει ότι δεν υποχωρεί εύκολα. Και αν η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσει το πακέτο, πώς θα μείνει στην κυβέρνηση; Μήπως τους βολεύει καλύτερα να αποσυρθούν στη φάση αυτή και να στηρίζουν απέξω και κατά περίπτωση. Διότι ένα πράγμα είναι σίγουρο: την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να τη στηρίζει.
 Του Δημήτρη Μητρόπουλου

 http://www.tanea.gr/agiografies/?aid=4763910

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου