διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

11 Οκτ 2012

Η λύση βρέθηκε για να πληρώσουν οι τράπεζες τα 550 εκατ

Κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για να οριστικοποιηθεί το θέμα της καταβολής των 550 εκατ ευρώ που αφορά τόκους στις προνομιούχες μετοχές που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Με βάση τις πληροφορίες του bankingnews.gr η λύση βρέθηκε για την καταβολή των 550 εκατ ευρώ από τόκους για τις προνομιούχες μετοχές ύψους 5 δισ  που έχουν λάβει από τον νόμο Αλογοσκούφη οι ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες δήλωναν αδυναμία να καταβάλλουν το 10% προ φόρων τόκους ετησίως στο ελληνικό κράτος επικαλούμενες τον νόμο 2190
που ορίζει ότι εταιρίες με αρνητικά αποθεματικά δεν μπορούν να καταβάλλουν μερίσματα, τόκους σε ομολογιακά ή προνομιούχες.
Η μη καταβολή των τόκων των 550 εκατ που αντιστοιχούν στα 5 δις ευρώ που έλαβαν συνολικά οι τράπεζες ως κεφάλαιο από τις προνομιούχες μετοχές είχε προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση.
Όμως οι τράπεζες και κακώς είχε αναφερθεί το αντίθετο ήθελαν να καταβάλουν τα 550 εκατ τους αναλογούντες τόκους αλλά έψαχναν μια νομική μορφή ώστε
1)Να ξεπεράσουν το νόμο 2190 που απαγορεύει πληρωμή τόκων σε προνομιούχες μετοχές αν υπάρχουν αρνητικά αποθεματικά
2)Να επιλέξουν μια λύση ώστε αν καταβάλλουν τόκους να μην υπάρχουν νομικές επιπλοκές με μετόχους ή άλλους κατόχους ομολόγων
3)Επιδίωκαν τα 5 δις προνομιούχων μετοχών να έχουν το χαρακτήρα των κεφαλαίων και όχι των δανείων.
Να σημειωθεί δε κατά τρόπο απόλυτο ότι με βάση τις ευρωπαικές οδηγίες οι προνομιούχες μετοχές νοούνται ως κεφάλαιο και όχι ως δάνειο.
Αν πληρώσουν ως δάνειο τα 5 δις τότε αυτομάτως θα επιβαρυνθεί το χρέος επιπλέον 5 δις και η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα είναι 50 δις αλλά 55 δις ευρώ.
Έτσι λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και βεβαίως τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στο εξής.
Να πληρώσουν οι τράπεζες τα 550 εκατ ευρώ χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.
Συγκεκριμένα η λύση που έχει προταθεί είναι οι τράπεζες πληρώσουν τα 550 εκατ των προνομιούχων μέσω του ELA του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας της ΤτΕ που φθάνει τα 100 δις ευρώ.
Οι τράπεζες πληρώνουν 3% επιτόκιο στην ΤτΕ για την ρευστότητα που αντλούν μέσω του ELA.
Από το 3% το 1% πηγαίνει ως τόκος στο ελληνικό κράτος.
Το 1% θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω π.χ. 1,3% ή 1,5% και έτσι το ελληνικό κράτος να πάρει άμεσα τα 550 εκατ τα οποία κατ΄ ουσία θα αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις των τραπεζών για τις  προνομιούχες μετοχές.
Σε ετήσια βάση θεωρητικά οι τράπεζες θα καταβάλλουν 3 δις ευρώ τόκους στην ΤτΕ.
Λέμε θεωρητικά γιατί τα 100 δις του ELA είναι μεταβαλλόμενο ποσό.
Άλλοτε είναι 70 άλλοτε 90 ή 100 δις ευρώ.
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα σε μηνιαία βάση.
Εφόσον το ELA είναι 100 δις ευρώ - Αύγουστος 2012- και το επιτόκιο το ετησιοποιημένο 3% σημαίνει  0,25% μηνιαίως ή 250 εκατ ευρώ το μήνα σε τόκους.
Από αυτά τα 250 εκατ τα 83 εκατ πηγαίνουν στο ελληνικό κράτος.
Μέσω του ELA λοιπόν οι τράπεζες θα πληρώσουν τα 550 εκατ ευρώ και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρυνθούν καθώς ούτως ή άλλως το 3% επιτόκιο στο ELA το πληρώνουν.
Οι τράπεζες θα έχουν εξοφλήσει την υποχρεώση τους, το κράτος θα έχει πάρει τα χρήματα και όλες οι πλευρές θα έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους.
 http://www.bankingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου