διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

1 Οκτ 2012

Νοέμβριο το ταχύτερο η δόση, εναλλακτικές λύσεις στο τραπέζι

Του Γιάννη Αγγέλη

Το ενδεχόμενο καθυστέρησης μέχρι και τον Φεβρουάριο, για να υπάρξει απάντηση σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση, “παίζει” η ομάδα Σόιμπλε στο Eurogroup που επιμένει ότι για την Ελλάδα πρέπει να προηγηθεί και να διαπιστωθεί έμπρακτα η ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει αυτά που θα ψηφίσει...
Από την άλλη το ΔΝΤ πιέζει με αυξανόμενη ένταση για “λύσεις” πριν από το τέλος του έτους.
Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης (και των τριών κομμάτων) να πετύχει μια άμεση δέσμευση από τους κοινοτικούς εταίρους για δημόσια θετική δήλωση αντιμετώπισης του αιτήματος της επιμήκυνσης, φαίνεται να πέφτει προς το παρόν στο κενό.


Η συνεκτίμηση απόψεων, έτσι όπως αποτυπώθηκε στην συνεδρίαση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες, “δεν ευνοεί προσδοκίες για αποτελέσματα όσο αφορά την επόμενη δόση ή πολύ περισσότερο για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος πριν από τον Νοέμβριο”…

Και αυτό, με την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί η ψήφιση των μέτρων από την Βουλή και θα έχει ολοκληρωθεί θετικά η Έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.

Στην περίπτωση όμως που η Κομισιόν καθυστερήσει ή αρνηθεί μια θετική αξιολόγηση ή το ΔΝΤ δεν... συμβάλει θετικά στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας, με την δική του Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η καθυστέρηση εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα οδηγήσει σε “ενδιάμεσες λύσεις”, όπως:

- Εκταμίευση μέσα στον Νοέμβριο 5-6 δισ. ευρώ από καθυστερούμενα προηγούμενων δόσεων, τα οποία σιωπηρά έχουν μείνει στα αζήτητα για να χρησιμοποιηθούν σε ώρα ανάγκης, όπως αυτή της πληρωμής ομολόγων της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών που λήγουν τον Νοέμβριο.

- Αναζήτηση εναλλακτικής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέχρι να εκταμιευθούν τα 25 δισ. ευρώ της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που θα τροφοδοτήσουν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

- Αναβολή της συζήτησης για την επιμήκυνση του προγράμματος για το α’ τρίμηνο του 2013 ώστε να έχει προηγηθεί “η δοκιμασία της υλοποίησης του προγράμματος” και “τα απολογιστικά της πορείας της οικονομίας το 2012”.

Το τελευταίο μάλιστα σημείο, που αφορά στην επιμήκυνση του Μεσοπρόθεσμου κατά δύο χρόνια και το οποίο αποτελεί βασικό κυβερνητικό αίτημα για να ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα της Κυβέρνησης, αποτελεί σημείο αιχμής για την “τάση” Σόιμπλε.

Άλλωστε στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου το βασικό θέμα είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία και η διελκυστίνδα του πακέτου διάσωσης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

“Η Ισπανία είναι το βασικό μας θέμα και από τις αποφάσεις στο μέτωπο αυτό θα κριθούν σε σημαντικό βαθμό οι συμπεριφορές των υπουργών οικονομικών και στα άλλα θέματα όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Κύπρος” υποστήριξε ανώτερο κοινοτικό υπηρεσιακό στέλεχος μιλώντας το Σάββατο στο “Κεφάλαιο” .

Στο μεταξύ όμως, η τακτική της Αθήνας να συνδέει την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την επιμήκυνση δεν φαίνεται να τυγχάνει θετικής υποδοχής στις Βρυξέλλες.

Το αντίθετο, η επιμονή σ΄ αυτό φαίνεται να τροφοδοτεί την επιχειρηματολογία ότι η Αθήνα “θέλει για άλλη μια φορά να ξεφύγει από την πίσω πόρτα από τις δεσμεύσεις της”.

Απέναντι σ΄ αυτή την επιχειρηματολογία, παραδόξως έρχεται αρωγός της ελληνικής κυβέρνησης το ΔΝΤ, που από άλλο σημείο εκκίνησης και με άλλη στόχευση, επιμένει ότι το διετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα “δεν βγαίνει” και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει “βιώσιμο χρέος”.

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ μπορούν να αγνοήσουν το αίτημα της Κυβέρνησης, αλλά φαίνεται ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν την Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, κάτι που μπορεί να τινάξει στον «αέρα» το δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Βέβαια η... διελκυστίνδα αυτή γίνεται πάνω στο σταθερό, προς το παρόν, έδαφος της πολιτικής απόφασης του γερμανο-γαλλικού άξονα ότι “απαγορεύεται το ξήλωμα της Ευρωζώνης ακόμα και από την ‘ξεφτισμένη’ ελληνική άκρη”...

Η βεβαιότητα της απομάκρυνσης του Grexit σαν λύση στο πρόβλημα της Ευρωζώνης (αξεδιάλυτα δεμένο με την ισπανική κρίση χρέους) φαίνεται να έχει αναδιαμορφώσει την τακτική της ελληνικής πλευράς συνδέοντας την ψήφιση του πακέτου των μέτρων με το θέμα της επόμενης δόσης και την επιμήκυνση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

“Το παιχνίδι αυτό είναι ανοικτό” λένε κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να ψηφισθούν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πριν από την σύγκλιση του Eurogroup ή στην χειρότερη περίπτωση πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Στόχος είναι να βάλει ο κ. Σαμαράς στην ανεπίσημη ατζέντα θετικές αναφορές στο πρόγραμμα και την επιμήκυνση, δρομολογώντας προσδοκίες αποφάσεων στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου και εκταμίευση πριν από τα τέλη του μήνα.
 http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1628178


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου