διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

10 Οκτ 2012

Και μετά τη Μέρκελ, τι;

Όπως αναμενόταν η γερμανίδα καγκελάριος προσέφερε γενική πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.
 Ήρθε στην Αθήνα  σπάζοντας τον διεθνή  αποκλεισμό  και μετέδωσε στην κοινότητα των αγορών και των επενδυτών ότι ενδιαφέρεται για την ελληνική περίπτωση. Συνομίλησε με τον πρωθυπουργό στο αυτοκίνητο, συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, περπάτησε μαζί του μέχρι την κεντρική είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και άκουσε τους επιχειρηματίες να περιγράφουν τα προβλήματά τους.
Ταυτόχρονα όμως η κυρία Ανγκελα Μέρκελ μέτρησε προσεκτικά τα λόγια της, δεν έδωσε υποσχέσεις που δεν θα μπορούσε να δώσει, αναγνώρισε την μέχρι τώρα προσπάθεια, αλλά δεν έκρυψε ότι απομένουν πολλά να γίνουν και προσφέρθηκε να βοηθήσει, δηλαδή να μεσολαβήσει ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως και να πιέσει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς να διευκολύνουν την εκταμίευση επενδυτικών κοινοτικών πόρων.

Δεν δεσμεύθηκε ωστόσο  για την παραμονή μας στην ευρωζώνη, παρά μόνο την ευχήθηκε και εξέφρασε την ελπίδα της γι' αυτή. Ούτε θρίαμβος λοιπόν, ούτε απογοήτευση.

Το ελληνικό πρόβλημα παραμένει οξύ. Τα πράγματα δεν είναι δεδομένα και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο δεν ξέρει τι του γίνεται.
Φάνηκε αυτό την προηγουμένη στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Εκεί ο κ. Στουρνάρας ένιωσε πλήρη τη δυσπιστία του Βόλγκφανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν ο σκληρότερος όλων. Όταν η τρόικα και ειδικότερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μίλησε για πρόοδο την αμφισβήτησε ευθέως λέγοντας: «που την είδατε;». Για να υπενθυμίσει στη συνέχεια ότι στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων υπάρχει μια «τρύπα» 6 δισ. ευρώ, όπως και μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η ψυχρολουσία που ένιωσε ο κ. Στουρνάρας στις Βρυξέλλες από τον κ. Σόιμπλε ήταν μεγάλη. Τόσο μεγάλη που δεν ήρκεσαν τα όποια θερμά  λόγια της Μέρκελ στην Αθήνα για να την ξεπεράσει.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι τι γίνεται μετά την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου;

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρά να επιταχύνει την προώθηση των δεκάδων ανεκπλήρωτων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί και να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ώστε να πάρει την έγκριση του προγράμματος και την εξασφάλιση της μεγάλης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ πριν από τις αμερικανικές εκλογές.Οτιδήποτε άλλο θα τελεί υπό την επίδραση ενός ανεπιθύμητου εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευστάθεια του ελληνικού οικονομικού συστήματος. 
 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=478750

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου