διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

21 Οκτ 2012

Η Χρυσή Αυγή είναι ιδιάζουσα περίπτωση

Σε ένα σχετικά εκτενές της ρεπορτάζ, η εφημερίδα Washington Post, αναφερόμενη στην Χρυσή Αυγή, γράφει μεταξύ άλλων:
Η κρίση έχει πυροδοτήσει αποσχιστικές τάσεις στη Καταλονία, και στο ολλανδόφωνο Βέλγιο, απειλώντας με διάσπαση το ισπανικό και το βελγικό κράτος.
Πουθενά όμως οι επιπτώσεις της κρίσης δεν είναι τόσο βαριές όσο στην Ελλάδα, όπου οι μεγάλες περικοπές έχουν αφήσει πίσω τους ερείπια.
Ο ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν εργάζεται, ενώ η ανεργία των νέων σκαρφάλωσε στο 50%.
Οι αυτοκτονίες είναι καθημερινό φαινόμενο.
Η θεραπεία για καρκίνους και άλλες σοβαρές ασθένειες είναι πλέον δυσπρόσιτη.
Η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών αυξάνεται, προκαλώντας παράλληλα και μια αύξηση των κρουσμάτων HIV, όπως αναφέρει το ιατρικό περιοδικό Lancet.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό της καταρρέουσας οικονομίας, τρέφεται και ευδοκιμεί η Χρυσή Αυγή.
 
Γεννημένη στη δεκαετία του 1980, και αποτελούμενη από Έλληνες εθνικιστές, αρκετοί εκ των οποίων πολέμησαν στο πλευρό των Σέρβων, ενώ διατηρούν και δεσμούς με την παλιά στρατιωτική χούντα, ως κόμμα κέρδισε για πρώτη φορά έδρες στο κοινοβούλιο, παίρνοντας το 7% των συνολικών ψήφων.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση θέλει το 22% των Ελλήνων να διάκεινται φιλικά προς αυτήν.
Σίγουρα, τα εθνικιστικά και αντί-μεταναστευτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με τους παρατηρητές, η Χρυσή Αυγή αποτελεί από μόνη της μια ειδική κατηγορία.
Το 1987, το περιοδικό του κόμματος, του οποίου ηγείται ο Ν. Μιχαλολιάκος, ένας πρώην λοκατζής, δημοσίευσε τεύχος που χαιρετούσε τον Χίτλερ, ως «τον μεγάλο άνδρα του 20ου αιώνα», και όλα αυτά σε μια χώρα που οι μνήμες από τις ναζιστικές θηριωδίες παραμένουν ακόμη ζωντανές.
Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι από αυτούς που υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή, το κάνουν κυρίως εξαιτίας της αντιμεταναστευτικής της στάσης, ενώ απορρίπτουν τις πιο σκληροπυρηνικές απόψεις της.
Οι «εξωσχολικές» της όμως δραστηριότητες γίνονται όλο και πιο βίαιες.
Όπως μας λέει  η Βασιλική Γεωργιάδου, που μελετάει το κίνημα, «μιλάνε για κάθαρση… και θα προσπαθήσουν, ακόμη και με τη βία, να καθαρίσουν ολόκληρες γειτονιές, πόλεις, και το κράτος».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης δηλώνει ανήσυχος για τις υποτιθέμενες σχέσεις του κόμματος με την αστυνομία και τον στρατό. Υπάρχουν κατηγορίες πως η αστυνομία ίσως να συνεργάζεται με την Χρυσή Αυγή στην πανεθνική προσπάθεια ελέγχου της λαθρομετανάστευσης, που έχει στόχο τους παρανόμως ευρισκόμενους ξένους στη χώρα.
Κάποιοι ακτιβιστές ισχυρίζονται πως τμήματα της αστυνομίας μάλλον συνεργάζονται με το κόμμα στο κυνήγι και σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών, με 2-3 τέτοια περιστατικά να σημειώνονται κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Μέχρι τώρα υπήρξαν κάποιες περιορισμένες απόπειρες να ερευνηθεί το κόμμα, ενώ ήρθη και  η βουλευτική ασυλία δυο βουλευτών της Χ. Αυγής που βιντεοσκοπήθηκαν να παρεμποδίζουν και να παρενοχλούν ξένους μικροπωλητές σε λαϊκή αγορά.
Οι αντίπαλοι όμως της κυβέρνησης λένε πως αυτή διστάζει να αντιμετωπίσει τις καταχρήσεις του κόμματος.
Και αντί να τεθεί εκτός νόμου, όπως επιμένουν κάποιοι, ο κος Ρουπακιώτης τονίζει πως η καλύτερη λύση θα ήταν να βελτιωθούν οι κοινωνικές συνθήκες της χώρας, προκειμένου να αποδυναμωθεί η Χρυσή Αυγή.
S.A.
Washington Post 
http://orthografos.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7726.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου