διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

3 Οκτ 2012

Πείτε όχι στην τρόικα κ. Στουρνάρα...

Καρακούσης Αντώνης

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί για το 2013 οριζόντια μέτρα περικοπής μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Και διά του υπουργού Οικονομικών έχει εξηγήσει ότι με αυτά μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Οι τροϊκανοί ωστόσο αμφισβητούν τους ελληνικούς λογαριασμούς και πιέζουν για ακόμη περισσότερα, απαιτώντας επιπρόσθετα μέτρα άμεσου αποτελέσματος ύψους άλλων δύο δισ. ευρώ. Η καχυποψία περισσεύει από την πλευρά τους και η απαίτησή τους δεν είναι αιτιολογημένη, μοιάζει θεολογική, δογματική, αποτέλεσμα προφανώς προηγούμενων εμπειριών από την επαφή τους με την ελληνική πολιτική και διοίκηση.

Εμφανώς πια η στάση τους είναι  εμμονική, λαμβάνει χαρακτηριστικά τιμωρίας, καθώς παραγνωρίζει τις βαρύτατες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση για την κοινωνία, τα όρια αντοχής της οποίας έχουν προ πολλού εξαντληθεί.

Εδώ που έχουμε φθάσει ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να αποδεχθεί τον δογματισμό των τροϊκανών. Δεν μπορεί παρά να αρνηθεί τις προτροπές και τις επιλογές των τροϊκανών. Έκαναν λάθος με το πρώτο μνημόνιο και τώρα για να το διορθώσουν κάνουν ακόμη μεγαλύτερο. Δεν μπορούν να χτίζουν καριέρες στις πλάτες ενός ολόκληρου λαού. Κάποιος πρέπει να αντισταθεί πραγματικά.

Ο κ.Στουρνάρας οφείλει να αντιδράσει. Και να πάει στο Eurogroup με πίστη και αυτοπεποίθηση για να πείσει. Η Ελλάδα έχει επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιονομική προσαρμογή  στα μεταπολεμικά χρόνια σε όλο τον κόσμο. Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να αρνηθούν την ελληνική προσπάθεια. Αντιθέτως έχουν πολλούς λόγους να αποδεχθούν και να στηρίξουν την δική μας προσπάθεια.

Και θα το πράξουν γιατί απλούστατα αυτά που ζητάει η τρόικα είναι ανήκουστα και μη υπερασπίσιμα από κανέναν στην Ευρώπη. Ούτε ο Σόιμπλε μπορεί να τα υποστηρίξει...    
 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=477627

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου