διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

22 Οκτ 2012

«Η Ευρώπη δεν μεταρρυθμίζεται, μόνο ανατρέπεται»

Ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες και με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της Ελλάδας, την ψήφιση των μέτρων και τις συνολικότερες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, έδωσαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι κυρίαρχες δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πραγματικότητα, η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ αποτέλεσε ένα ακόμη «επεισόδιο» στην εσωτερική συζήτηση και διαμάχη των συνιστωσών, περί της ταυτότητας και της στρατηγικής του υπό διαμόρφωση ενιαίου κόμματος, που ο κ. Αλ. Τσίπρας φιλοδοξεί να παρουσιάσει στα μέσα της ερχόμενης Ανοιξης.

Παρά το γεγονός ότι για ακόμη φορά δεν κλιμακώθηκαν εντάσεις και δεν εκδηλώθηκαν αντιπαραθέσεις, κατέστη σαφές ότι αλλού «κοιτούν» οι ομάδες στελεχών που συντάσσονται με το Αριστερό Ρεύμα και τον κ. Π. Λαφαζάνη και αλλού εκείνοι που έχουν πλαισιώσει τον κ. Τσίπρα.

Για τους μεν, που κατέθεσαν και δική τους πρόταση (όχι «αντιεισήγηση» όπως διευκριζόταν) για την διακήρυξη του νέου κόμματος, η Ευρώπη δεν συνιστά αυτοσκοπό, κατά τη γνώμη τους δεν σώζεται και δεν μεταρρυθμίζεται, παρά μόνο ανατρέπεται εκ θεμελίων και επαναπροσδιορίζεται. Για τους δε, η μάχη πρέπει να δοθεί εντός Ευρώπης, ώστε να αποκρουστεί ο νεοφιλελευθερισμός και η Γερμανική ηγεμονία.

Φανερό το χάσμα
Το κείμενο του Αριστερού Ρεύματος, το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία και μειοψήφισε, περιλαμβάνει αρκετά σαφείς τοποθετήσεις, που χαρακτηρίζουν παραδοσιακές θέσεις στελεχών όπως ο κ. Λαφαζάνης και είναι ενδεικτικές του χάσματος που υπάρχει με την ηγεσία και πιθανόν να αποδειχθεί καθοριστική παράμετρος για τις επικείμενες εξελίξεις.
Π.χ. σημειώνεται μεταξύ των άλλων στο κείμενο που κατέθεσε το Ρεύμα, ότι «εμμένει στις θέσεις τις οποίες πολλές φορές έχει διατυπώσει στα συλλογικά όργανα του κόμματος σε σχέση με την διέξοδο από την κρίση και ειδικότερα σε σχέση με το χρέος, την ευρωζώνη και συνολικότερα την Ε.Ε» και πως πάντως «το Αριστερό Ρεύμα, παρά τις διαφορές, σέβεται τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν επιλέγει την έξοδο από την ευρωζώνη», ένας υπαινιγμός σαφής για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η χώρα από το ευρώ.

«Ακύρωση μνημονίου σημαίνει διακοπή χρηματοδότησης»
Παρά ταύτα, στις θέσεις του υπάρχει μία ρητή αναφορά στο ότι «η ακύρωση σε κάθε περίπτωση των μνημονίων από πλευράς μιας κυβέρνησης της Αριστεράς όσο και η εφαρμογή ενός νέου αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματος αλλά και η ανυποχώρητη προσπάθεια για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ενδεχομένως να επιφέρουν την αναστολή ή και διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης», - κάτι που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ή σε κάθε περίπτωση δεν υιοθετεί.

Προστίθεται δε στην ίδια θέση ότι «σε μια τέτοια περίπτωση η συνέχιση της εφαρμογής του αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματος μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, θα συνεπιφέρει μοιραία τη σφοδρή άμεση σύγκρουση με τους ιδιώτες και τους θεσμικούς πιστωτές και τους μηχανισμούς της ευρωζώνης».

Υπό αυτήν την έννοια, το Αριστερό Ρεύμα κατέδειξε ότι κινείται με διαφορετικό γνώμονα από εκείνον τον κ. Τσίπρα, ο οποίος προσδοκά και σχεδιάζει την δημιουργία μία μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς, εντός όμως ευρωπαϊκού πλαισίου.

«Η Ευρώπη δεν μεταρρυθμίζεται, μόνο ανατρέπεται»
Όπως επισημαίνεται στην διακήρυξη του Ρεύματος, «η Ε.Ε. ως ιδιαίτερα προωθημένη υπερεθνική, υπό την Γερμανική ηγεμονία, συμμαχία των κυρίαρχων πολιτικών ελίτ και μερίδων του κεφαλαίου, δεσμευμένη θεσμικά και ουσιαστικά στον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό και τη συντονισμένη εξουθένωση της εργατικής τάξης κάθε ευρωπαϊκής χώρας, δεν μεταρρυθμίζεται ούτε «επαναθεμελιώνεται» αλλά μόνο ανατρέπεται, στην προοπτική μιας νέας προοδευτικής και σοσιαλιστικής Ευρώπης».

Επιπλέον επισημαίνεται δε πως «η αναγκαία ανατροπή της Ε.Ε. δεν μπορεί να προκύψει ταυτόχρονα στην ΕΕ ως σύνολο αλλά θα προέλθει από την ικανότητα και δυνατότητα μια χώρας ή ομάδας χωρών να σπάσουν το φαύλο κύκλο και να ανοίξουν προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους σε σύγκρουση με την ευρωζώνη και την Ε.Ε», κάτι που επίσης αντίκεται στην ουσία με τα όσα σχεδιάζει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.


«Ευρωπαϊκή η μοίρα της χώρας», λέει η ηγεσία

Οι διαφοροποιήσεις στα παραπάνω σημεία, σε σχέση με το κείμενο που κατατέθηκε κεντρικά από την Κουμουνδούρου ως σχέδιο διακήρυξης, είναι θεμελιώδεις.

Στο κείμενο που τελικά πλειοψήφησε, με ελάχιστες και μάλλον ασήμαντες τροποποιήσεις, σημειώνεται ότι:

«Η μοίρα της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με την μοίρα της Ευρώπης γιατί ο νεοφιλελευθερισμός κυριαρχεί σήμερα παντού, γιατί η πολιτική του κεφαλαίου, σήμερα υπό γερμανική ηγεμονία στην κλίμακα ολόκληρης της Ευρώπης, θίγει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ενοποιεί υπό την κυριαρχία του όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γιατί το αίτημα και η προοπτική της νίκης εναντίον του έχει αρχίσει να συνεγείρει τις συνειδήσεις παντού. Σε αυτή τη βάση, η δική μας Ευρώπη βρίσκεται στον αντίποδα της Ευρώπης του νεοφιλελευθερισμού, του ιμπεριαλισμού και του εντεινόμενου αυταρχισμού. Δίκη μας Ευρώπη είναι η Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη των επαναστάσεων, η Ευρώπη του κοινωνικού κράτους, η Ευρώπη της επιστημονικής επανάστασης, η Ευρώπη του Διαφωτισμού και της ριζοσπαστικής κριτικής του».

Εν ολίγοις, σε αντίθεση με το Ρεύμα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφήνει περιθώρια για μία πορεία της χώρας εκτός ευρώ και ΕΕ.


Επιπλέον, η Κουμουνδούρου «βλέπει» τον αντιμνημονιακό της αγώνα, ενταγμένο σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο και δίκτυο, κάτι που το Αριστερό Ρεύμα , δεν συμμερίζεται.  «Στόχος μας είναι ο σοσιαλισμός στην κλίμακα της Ευρώπης. Στόχος μας είναι ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα, υπό τον 'νόμο', βέβαια, της άνισης αναπτύξης των κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών συνθηκών, υπό τον 'νόμο' της άνισης ωρίμανσης των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων που καθορίζουν την ανάγκη συνδυασμού της πάλης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογραμμίζεται στο κείμενο που εν τέλει πλειοψήφησε και το οποίο το Αριστερό Ρεύμα σημείωσε ότι το σέβεται. 
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=480564

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου