διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

26 Οκτ 2012

game of chicken με προθεσμία Δευτέρας

Στη θεωρία των παιγνίων, που γνωρίζει ευρεία εφαρμογή και στην πολιτική, παραπέμπουν οι τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο την «ανένδοτη» στάση της ΔΗΜΑΡ ειδικώς στα εργασιακά, από το σύνολο των σκληρότατων μέτρων.
Το κόμμα του κ. Κουβέλη εμφανίζεται πλέον να αποδέχεται ολομέτωπη σύγκρουση με την τρόικα, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων: «Απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους εταίρους και τους καλούμε να αποσύρουν τις αξιώσεις της τρόικας». Εξίσου αμετακίνητοι όμως δηλώνουν και οι δανειστές. Κι ο χρόνος τρέχει.
Στο επικίνδυνο «παιχνίδι του δειλού» (game of chicken) χάνει ο οδηγός που θα στρίψει το τιμόνι πρώτος για να αποφύγει τη μετωπική. Στην πολιτική του εφαρμογή, όμως, θεωρητικά τουλάχιστον, αμφότερες οι πλευρές γνωρίζουν ότι είναι καλύτερα να κερδίσει η άλλη πλευρά -έστω και «στα σημεία»- παρά να πραγματοποιηθεί η… σύγκρουση. Οπότε, το πλεονέκτημα το έχει αυτός που θα βρεθεί με… κλειδωμένο το τιμόνι πρώτος.

Την άποψη αυτή άλλωστε (ότι με την εντελώς άτεγκτη στάση της ΔΗΜΑΡ επί των εργασιακών θα υποχωρήσει τελικά η τρόικα) διατύπωσε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή ο ίδιος ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, το ρίσκο πολλαπλασιάζεται για όλους τους εμπλεκομένους από το ενδεχόμενο «παράπλευρων απωλειών». Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να κατεβάσει όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο (ενώ η ΔΗΜΑΡ ζητούσε τη διέξοδο των δύο άρθρων προκειμένου να μην ψηφίσει τα εργασιακά), φοβούμενος ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο. 
 Διότι γνωρίζει τις διεργασίες που διεξάγονται στο εσωτερικό -κυρίως- του ΠΑΣΟΚ αλλά και -δευτερευόντως- της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η στάση της ΔΗΜΑΡ βρίσκει «συμπάθειες» μεταξύ των βουλευτών τους.

Ειδικότερα, η στάση της ΔΗΜΑΡ κινητοποιεί αμυντικά αντανακλαστικά στο συγγενές ιδεολογικά ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την «ώρα μηδέν» να «ξηλώνεται» το πακέτο των μέτρων, που θεωρητικά έχει κλείσει από την Τρίτη, αλλά και να απειλείται η συγκυβέρνηση.

Ρελάνς της τελευταίας στιγμής από το ΠΑΣΟΚ
Ήδη, ενώ η κυβέρνηση, διά του Γιάννη Στουρνάρα, διαμήνυε ότι το πακέτο έχει ουσιαστικά κλείσει, με μοναδικό αγκάθι τα εργασιακά, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε και σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών έθεσε θέμα αλλαγών στο υφιστάμενο πακέτο περικοπών.

Στελέχη του φέρονται να έχουν ζητήσει αλλαγές σε κρίσιμα θέματα. Μεταξύ αυτών:

· Στα εργασιακά, η διατήρηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή, να δεσμεύει όλους τους εργοδότες και όχι μόνο όσους υπογράψουν την ΕΓΣΣΕ. Ρύθμιση που σχετίζεται με το επίδομα γάμου αλλά και τις τριετίες. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα, εάν μία επαγγελματική ομάδα ή επιχείρηση δεν υπογράψει, την «παρασύρει» η ΕΓΣΣΕ. Σημειώνεται ότι η τρόικα προτείνει, εάν δεν συμμετέχει, τότε να καταργούνται οι τριετίες και το επίδομα γάμου για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

· Για τις συντάξεις η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η μείωση να ξεκινά από το πρώτο ευρώ και από την κατώτατη σύνταξη (486 ευρώ τον μήνα) κλιμακωτά. Οι κλίμακες να ξεκινούν από το 6% και να φθάνουν έως το 14% μαζί με τα δώρα, τα οποία το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να διατηρηθούν. Όπως σημειώνεται, με την υπάρχουσα ρύθμιση στο μνημόνιο οι μειώσεις φτάνουν για τις μεσαίες συντάξεις στο 10%. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μαζί με το ΕΚΑΣ (που κόβεται για ηλικίες κάτω των 64 ετών) αθροιστικά μπορεί να χάνεται έως 30%.

Κρίσιμη μέρα η Δευτέρα
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η Δευτέρα οριοθετείται ως η κρίσιμη μέρα, στην οποία θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως του Euro Working Group στη συμφωνία για την Ελλάδα. Αν αυτό γίνει, τότε ανοίγει ο δρόμος για ένα έκτακτο Eurogroup, στο οποίο, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, θα κριθεί η τύχη της Ελλάδας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και την Τετάρτη, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς κάτι τέτοιο να μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Στο ενδιάμεσο θα κλιμακωθεί το πολιτικό παιχνίδι. Από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά θεωρείται δεδομένη η απόφαση να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το πακέτο των μέτρων σε ένα άρθρο. Η ελπίδα του Μαξίμου είναι να καταφέρει μια πολιτική συμφωνία, έστω και την τελευταία στιγμή.

Από την πλευρά της, η Ιπποκράτους συμφωνεί με τη λογική του ενός άρθρου, αλλά παράλληλα προσπαθεί να ελιχθεί, καταθέτοντας δικές της προτάσεις. Προφανής στόχος είναι να δείξει ότι και το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη για καλύτερους όρους, αποφεύγοντας έτσι να φανεί ότι μένει πίσω από τη Δημοκρατική Αριστερά στην προσπάθεια να βελτιωθούν οι όροι του προγράμματος.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου περί προτεκτοράτου με άξονα την απαίτηση για ειδικό λογαριασμό που θα ελέγχεται από ξένους κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο ίδιο αποτέλεσμα αποσκοπεί και η κατάθεση των παραπάνω προτάσεων για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Πονοκέφαλος η ατζέντα των… βουλευτών
Τα παραπάνω δημιουργούν κλίμα αστάθειας στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι τη στηρίζουν.

Ο λόγος είναι ότι ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης καλούνται να κινηθούν σε μια λεπτή γραμμή ισορροπίας, σε μια στιγμή όπου οι εξελίξεις επιτρέπουν ουσιαστικά σε βουλευτές των κομμάτων τους να διαμορφώσουν τη δική τους ατζέντα.

Χαρακτηριστικό των αρρυθμιών που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι όσα έγιναν στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Εκεί, πέρα από την άρνηση της ΔΗΜΑΡ, καταγράφηκε η αντίδραση τουλάχιστον δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε κρίσιμες ΔΕΚΟ, ενώ παράλληλα ζητείται να περνούν από τη Βουλή όλες οι κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις.
 http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/734655/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου