διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

19 Οκτ 2012

Έτσι ζουν στα ρετιρέ της Goldman Sachs

Καψώνια για τους «νεοσύλλεκτους» αλλά και ξέφρενα πάρτι στο Λας Βέγκας που καταλήγουν σε ένα τζακούζι, μαζί με μία γυμνόστηθη που ακούει στο όνομα «Κυρία Σιλικόνη» για τα golden boys. Αυτή είναι η ζωή στη Goldman Sachs, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Greg Smith, πρώην στέλεχος της τράπεζας, που παραιτήθηκε το Μάρτιο, εν μέσω μίας κρίσης συνειδήσεως και τώρα βγάζει όλα της άπλυτα στη φόρα, με ένα νέο βιβλίο.
Το βιβλίο του Smith, «Why I Left Goldman  Sachs», θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα. Όμως, το πρώτο κεφάλαιο διέρρευσε στον ξένο Τύπο, και ρίχνει φως στην κουλτούρα της αλαζονείας και της αποθέωσης του χρήματος που επικρατεί μέσα στην τράπεζα.
Το πρώτο κεφάλαιο, που τιτλοφορείται «δεν ξέρω, αλλά θα
μάθω», περιγράφει την πρώτη εμπειρία του Smith στην Goldman Sachs, όταν, σε ηλικία 21 ετών, τον Ιούνιο του 2000 έφτασε στα γραφεία της τράπεζας στη Νέα Υόρκη, για μία καλοκαιρινή μαθητεία.
Μόλις μπήκε στο κτίριο, έλαβε μία υποτιμητική, φανταχτερή πορτοκαλί κάρτα ταυτότητας, την οποία έπρεπε πάντα να φορά. Το χρώμα της είχε επιλεγεί επίτηδες, για να ξεχωρίζουν οι αρχάριοι, η «πλέμπα» από τους υπόλοιπους, γράφει.
Εκεί, οι μαθητευόμενοι έπρεπε να υφίστανται κάθε λογής καψώνια. Δεν είχαν ούτε καν καρέκλες για να κάτσουν μέσα στο trading desk. Ο καθένας από αυτούς έπρεπε να κουβαλά όπου πηγαίνει ένα σκαμνάκι
Ο Smith θυμάται ότι ένας αντιπρόεδρος εξευτέλισε έναν μαθητευόμενο που δεν γνώριζε αρκετά για τη στάση της Goldman Sachs απέναντι στις μετοχές της Microsoft. Ο μαθητευόμενος έβαλε τα κλάματα και έφυγε τρέχοντας από την αίθουσα.
Όμως, για εκείνους που θα καταφέρουν να μετατρέψουν τη μαθητεία τους σε μία θέση στο trading desk, η ζωή αλλάζει για πάντα.
Ο πρώην trader περιγράφει ένα Σαββατοκύριακο που πέρασε μαζί με συναδέλφους του από την Goldman στο Λας Βέγκας. Έπιναν μέχρι τελικής πτώσης και τζόγαραν επί 24ωρου βάσης μέσα στο 5στερο ξενοδοχείο τους, γράφει. Ήταν τέτοια η άγνοιά τους για την αξία του χρήματος που ένας από τους συναδέλφους του του χάρισε έτσι απλά μία μάρκα αξίας 1.000 δολαρίων, την οποία είχε μόλις κερδίσει, λέγοντάς του: «Έτσι είναι τα πράγματα. Απόλαυσε το Σαββατοκύριακο».
Για να «ξεκουραστούν» μετά από μία μέρα στο καζίνο, μπήκαν όλοι στο τζακούζι μαζί με μία γυμνόστηθη γυναίκα, που άκουγε στο όνομα «Κυρία Σιλικόνη».
Όλα αυτά, εξηγεί, τον οδήγησαν να νιώθει αποτυχημένος όταν του ανακοινώθηκε το μπόνους του για τη χρονιά, και αυτό ανερχόταν… μόλις στα 500.000 δολάρια. Για όλο τον κόσμο, ένα τέτοιο μπόνους (την ώρα που ο ετήσιος μισθός του άγγιζε τα 200.000 δολάρια) είναι τεράστιο. Αλλά στον κόσμο της Goldman Sachs,  ήταν μια απογοήτευση.
Ο Smith δηλώνει σήμερα ότι έφυγε από την Goldman για να απομακρυνθεί από αυτή την τοξική κουλτούρα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι αρνήθηκε την προκαταβολή των… 1,5 εκατ. δολαρίων για το βιβλίο του…
 http://www.axiaplus.gr/article/20475/etsi-zoyn-sta-retire-ths-goldman-sachs/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου