διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

11 Νοε 2012

Οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση παρουσίασε ο Βενιζέλος

Εσωτερικές και εξωτερικές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανακάμψει και να εξέλθει από την κρίση παρουσίασε κατά την ομιλία του στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η Βουλή, επισήμανε αρχικά, υπερψήφισε το σκληρό και δύσκολο πακέτο των μέτρων, οι 153 που το ενέκριναν «επιβεβαιώσαν ότι η κυβέρνηση έχει την δεδηλωμένη και δίνουν στη χώρα δυνατότητα να ολοκληρώσει πολιτική διαπραγμάτευση. Στην ουσία να κατακτήσουμε ξανά όσα κατακτήσαμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και τέθηκαν σε αμφισβήτηση τους επόμενους μήνες».
Πρέπει δε, πρόσθεσε, «να δοθεί τιμή και στους βουλευτές -και ειδικά τους νεότερους- που ψήφισαν τα μέτρα χωρίς να έχουν ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».


Για τους Έλληνες έχει έρθει η ώρα μιας νέας εθνικής αφήγησης που αφήνει πίσω την απαισιοδοξία, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρουσιάζοντας σειρά εσωτερικών και εξωτερικών προϋποθέσεων και για την εθνική ανάκαμψη.

Προϋποθέσεις ανάπτυξης

Σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές προϋποθέσεις επισήμανε ότι αρχικά απαιτείται μια άμεση και «καθαρή πολιτική απόφαση εταίρων για το ελληνικό ζήτημα» και άμεση εκταμίευση όλων των δόσεων για το 2012, συνολικού ύψους 44,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (31,5 και 5 και 8).

Τρίτον, απαιτείται η διασφάλιση της βιωσιμότητας χρέους και επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής με στήριξη της Ελλάδας μέχρι την επάνοδο της στις αγορές.

Χρειάζεται ακόμη ένα νέο επικοινωνιακό πλαίσιο που αντιστρέφει στερότυπα κατά της Ελλάδας αλλά και ένα αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα με διμερή στήριξη κρατών της ευρωζώνης και αποκρατικοποιήσεις.

Οι εσωτερικές προϋποθέσεις, όπως τις προσδιόρισε ο Ευ.Βενιζέλος, «είναι ακόμη σημαντικότερες».

Η πρώτη κατηγορία τους είναι οι δημοσιονομικές που αφορούν την κανονική εκτέλεση του προϋπολογισμού και ειδικότερα της γενικής και όχι της κεντρικής κυβέρνησης με μειώσεις σπαταλών και διαμόρφωση εθνικού φορολογικού συστήματος, «για να νιώσει η κοινωνία ότι γίνεται μια ουσιαστική αλλαγή».

Σημαντική επίσης είναι οι χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις «με ανακεφαλαίωση τραπεζών για την ανάπτυξη της οικονομίας». Το κράτος πρέπει να δείξει ότι ασκεί στρατηγικό έλεγχο για τράπεζες, είπε ο Ευ. Βενιζέλος, για να τονίσει ότι χρειάζονται τρεις συμφωνίες με τις τράπεζες: για την ρευστότητα, για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της οικονομίας για να μειωθεί το βάρος του χρέους. Ζήτησε ακόμη και ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για να στηριχτούν επιχειρήσεις και νέοι που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Στη συνέχεια προσδιόρισε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων με την αλλαγή νοοτροπίας για τη λειτουργία δικαιοσύνης και «φιλοεπενδυτική και φιλοαναπτυξιακή δικαιοσύνη» προσδιορίζοντας, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και αναθεώρησης του Συντάγματος για την ανανέωση της Δημοκρατίας.

Στις πολιτικές προϋποθέσεις προσδιόρισε την πολιτική διεύθυνση της χώρας καθώς «δεν αρκεί η κυβερνητική σταθερότητα να σηκώνουν κάποιο το βάρος και άλλοι να κρύβονται».

Μέσα στην κοινωνία των πολιτών, συνέχισε, πρέπει να υπάρξει μεταρρυθμιστική πανστρατιά. Το μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να γίνει ευθύνη και των κοινωνικών εταίρων, επισήμανε. Τέλος αναφέρθηκε και σε ψυχολογικές προϋποθέσεις, όπως την πίστη για συμμετοχή στην προσπάθεια και κοινωνική αλληλεγγύη.

Επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ


Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επανέφερε την πρόταση που είχε κάνει για μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και πόση βοήθεια θα προσέφερε στη χώρα. «Παρά τις επιμέρους διαφωνίες και την προσέγγιση μας, στηρίξαμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση καταβάλλοντας δυσανάλογο κόστος ως παράταξη», σημείωσε.

Όσα συμβαίνουν στο ΠαΣοΚ δεν είναι εσωκομματικό ζήτημα «αλλά συμπύκνωση προβλημάτων της κοινωνίας» είπε και πρόσθεσε ότι «προσωπικά είμαι απόλυτα απελευθερωμένος από σκοπιμότητα· έκανα την επιλογή μου τον Ιούνιο του 2011. Η επιλογή θα κρατήσει την παράταξη όρθια σε πείσμα κάθε συμπεριφοράς», επισήμανε.

Λίγες φορές στην ελληνική ιστορία η σταθερότητα είχε τόση σημασία όση αυτήν την περίοδο, είπε ο Ευ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι «όσοι επενδύουν στο χάος θα διαψευστούν».

Έκανε δε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η εκλογική έφοδος του Ιουνίου απέτυχε και δεν θα ξαναβρεθεί αυτή η ευκαιρία. Μετά την οριστική στροφή δεν θα ξαναβρείτε το momentum. Δεν είστε της μόδας· της μόδας είναι η Χρυσή Αυγή. Δεν έχετε συμμάχους, δεν έχετε στρατηγική».

«Στα όρια της αντοχής στην Ελλάδα»

Η Ελλάδα, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι στα όρια της αντοχής της. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από πλευράς μέτρων.

Το ζήτημα είναι πλέον να αρθεί η εκκρεμότητα και να αλλάξει το κλίμα, να σταματήσει η αδράνεια και η απραξία. Κάθε δισταγμός που υπονομεύει την προσπάθεια συνολικά και θέτει σε κίνδυνο τις άλλες χώρες.

Η βιωσιμότητα του χρέους, ζήτησε ο Ευ.Βενιζέλος, να λυθεί μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ με τρόπους που υποδείξαμε και δεν δημιουργούν προβλήματα για χώρες, κοινοβούλια και θεσμούς.

Η Ελλάδα σύντομα θα γίνει από αποδιοπομπαίος τράγος, υπόδειγμα μετάβασης από ιδιόρρυθμη σε κανονική κατάσταση. «Στόχος να γίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα και κοινωνία. Η κανονικότητα της θα κάνει τη χώρα ξανά περήφανη», είπε ο Ευ.Βενιζέλος.
 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=483448

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου