διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

3 Νοε 2012

Ομπάμα – Ρόμνεϋ : Αμφίρροπη μάχη λίγο πριν το νήμα

Σε τρεις ημέρες, εκατομμύρια  Αμερικανών θα κληθούν να αναδείξουν το νέο Πρόεδρο της Αμερικής.
Η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, με τους δύο διεκδικητές του προεδρικού θώκου, Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ, κορυφώνεται και μπορεί η Ευρώπη να ψηφίζει Ομπάμα, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μάχη των δυο αντρών θα κριθεί στο νήμα.
Τα περισσότερα γκάλοπ μέχρι στιγμής δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στον Δημοκρατικό υποψήφιο έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιστότοπου RealClearPolitics, η διαφορά τους είναι
δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Οι δύο υποψήφιοι θα βρεθούν το Σάββατο στην Αϊόβα σε μια προσπάθεια να πείσουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους. Μαζί με το Οχάιο και το Ουισκόνσιν, θεωρείται «ο πυρήνας των μεσοδυτικών πολιτειών», τον οποίον οι δύο υποψήφιοι πρέπει να κατακτήσουν για να… φτάσουν στο Λευκό Οίκο. Η προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και θα μεταβεί στο Σικάγο για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα

Στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα, στηρίζοντας την επανεκλογή του  στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών  εξέφρασε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο τυφώνας Σάντι, όπως τόνισε ο κ. Μπλούμπεργκ, έχει αναδιαμορφώσει τη σκέψη του σχετικά με την  προεκλογική εκστρατεία, προσθέτοντας ότι για αυτό υποστηρίζει τον  πρόεδρο Ομπάμα.

Ο δισεκατομμυριούχος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, που δηλώνει  ανεξάρτητος, αλλά προέρχεται  και υποστηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, υπήρξε έντονα επικριτικός τόσο απέναντι στον κ. Ομπάμα, όσο και στον κ. Ρόμνεϊ, υποστηρίζοντας πριν λίγο καιρό ότι και οι δύο δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τα προβλήματα που ταλανίζουν το έθνος.

Όμως, κατά τη διάρκεια των  τελευταίων ημερών, έχει αποφασίσει ότι  ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ο καλύτερος  υποψήφιος για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τη διεκδίκηση του δικαιώματος της άμβλωσης, στον έλεγχο των όπλων και στους γάμους ομοφυλόφιλων.

Ο τυφώνας Σάντι, που έπληξε τις ΗΠΑ και άφησε πίσω του 56 νεκρούς, κυρίως στο Νιου Τζέρσεϊ  και στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να έχει και πολιτικές επιπτώσεις, πέρα από οικονομικές και κοινωνικές. Ακόμη και ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, έπλεξε την Πέμπτη το εγκώμιό του προέδρου Ομπάμα, κατά την επίσκεψή τους σε πληγείσες περιοχές.
Το εκλογικό σύστημα της Αμερικής

Περισσότεροι  από 200 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες καλούνται να εκλέξουν στις 6 Νοεμβρίου τον νέο πρόεδρό της χώρας. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2008, είχαν ψηφίσει 131 εκατομμύρια άνθρωποι, η συμμετοχή δηλαδή ανήλθε στο 63,6%.



Δικαίωμα ψήφου έχουν  όλοι οι Αμερικανοί ηλικίας άνω των 18 ετών, όμως σε ορισμένες Πολιτείες οι κρατούμενοι δεν μπορούν να ψηφίσουν. Γενικά, η συμμετοχή αυξήθηκε αισθητά στις δύο τελευταίες προεκλογικές αναμετρήσεις, το 2004 και το 2008. Ιστορικά, οι ηλικιωμένοι συμμετέχουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους νέους.



Ακολουθούν ορισμένα αριθμητικά στοιχεία για τις γενικές τάσεις του εκλογικού σώματος.



Πληθυσμός (εκτίμηση): 315 εκατομμύρια.



Εκλογικό σώμα (εκτίμηση): 213 εκατομμύρια.



Ισπανόφωνοι που έχουν  δικαίωμα ψήφου (εκτίμηση): 23,7 εκατομμύρια.



Συμμετοχή στις εκλογές το 2008:  63,6%.



Αριθμός ψηφοφόρων που  συμμετείχαν στις εκλογές του 2008:
131 εκατομμύρια.



Συμμετοχή στις εκλογές του 2008 ανά ηλικιακή ομάδα:

18-24 ετών: 48,5%

25-44 ετών: 60%

45-64 ετών: 69,2%

 άνω των  65 ετών: 70,3%.



Συμμετοχή στις εκλογές του 2008 ανά εθνοτική ομάδα:

 Ισπανόφωνοι: 49,9%

 Λευκοί: 64,4%

 Αφροαμερικανοί : 64,7%



Συμμετοχή στις τέσσερις τελευταίες προεδρικές εκλογές:

2008: 63,6%

2004: 63,8%

2000: 59,5%

1996: 58,4%



Σε όλες τις πολιτείες  και την Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσινγκτον) υπάρχει η δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Στις Πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον αυτή η μέθοδος είναι η μοναδική επιλογή που έχουν οι ψηφοφόροι, αφού δεν υπάρχουν εκλογικά τμήματα. Στην Περιφέρεια της Κολούμπια και άλλες 32 Πολιτείες εκλογικά τμήματα λειτουργούν από τα μέσα Οκτωβρίου για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν πριν από την καθορισμένη ημερομηνία των εκλογών. Το 2008 31,7 εκατομμύρια άνθρωποι επέλεξαν να ψηφίσουν νωρίτερα. Φέτος, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είχαν ήδη ψηφίσει 19,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
 Κάσσι Φιλιππιτζή
 http://www.protothema.gr/world/article/?aid=234051

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου