διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

14 Νοε 2012

Η μάχη για την (τρίτη) διάσωση

Αυτοί που ψάχνουν για καλούς οιωνούς για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ θα έχουν ενθαρρυνθεί από την είδηση ότι την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα εκτυπώσει σύντομα τραπεζογραμμάτια ευρώ που φέρουν ένα νέο σχέδιο με το πορτρέτο της Ευρώπης, την προσωπικότητα της ελληνικής μυθολογίας η οποία απήχθη από τον Δία μεταμφιεσμένο ως λευκό ταύρο.
Θα μπορούσε η ΕΚΤ να εκδόσει πέντε νέα χαρτονομίσματα εμπνευσμένα από έναν ελληνικό μύθο – και πράγματι, θα έκανε την ονοματοδοσία ολόκληρης της σειράς των τραπεζογραμματίων βασισμένα στην Ευρώπη – αν η Ελλάδα επρόκειτο να εκδιωχθεί από το ευρώ; Σίγουρα όχι.
Εδώ και αρκετούς μήνες, κατέστη σαφές ότι η Angela Merkel, η Γερμανίδα καγκελάριος, δεν ήθελε να βγει εκτός ευρώ η Ελλάδα, εάν θα μπορούσε ενδεχομένως
να συμβάλει σε κάτι τέτοιο. Έκανε ακόμη και ταξίδι στην Αθήνα για να το καταστήσει σαφές (βλ. στήλη μου εδώ). Είναι εξίσου σαφές, ωστόσο, ότι η Γερμανία και οι άλλες πιστώτριες χώρες δεν θέλουν να δεσμευτούν περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ για να τραβήξουν την Ελλάδα μακριά από το οικονομικό σπιράλ θανάτου της.
Έτσι, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν απόψε για την Ελλάδα, ήταν σε δίλημμα.
Για πρώτη φορά, πλημμύρισαν την Ελλάδα με επαίνους για την προθυμία της να μειώσει τον προϋπολογισμό της και να τον σμικρύνει ξανά και ξανά (δείτε την ιστορία μας για τον τελευταίο προϋπολογισμό) και να ξεκινήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο Όλι Ρεν, ο επίτροπος της ΕΕ για τις νομισματικές υποθέσεις, δήλωσε ότι είναι "ώρα να απομυθοποιήσουμε" την ιδέα ότι η Ελλάδα δεν είχε μεταρρυθμιστεί: μείωσε το έλλειμμα κατά πολύ περισσότερο από ό,τι απαιτείται βάσει της αρχικής διάσωσης το 2010, οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα (μέσω της μείωσης των μισθών), και οι υπηρεσίες υγείας υπερηφανεύονταν τώρα για ένα από τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα συνταγογράφησης στον κόσμο.
Η ζώνη του ευρώ συμφώνησε (βλ. δήλωση εδώ) ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ακόμη δύο χρόνια για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, μετατοπίζοντας από το 2014 στο 2016 την ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (δηλαδή, πριν από τις πληρωμές τόκων) κατά 4,5% του ΑΕΠ.
Αλλά οι υπουργοί δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η επέκταση και, πιο σημαντικό, πώς θα μειωθεί αυτή η Ολύμπιας κλίμακας επιβάρυνση του χρέους στην Ελλάδα. Αυτό απομένει για τη νέα συνάντηση στις 20 Νοεμβρίου. Και αν οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία το θέμα αναπόφευκτα θα πρέπει να ληφθεί μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής όπου θα πρέπει να συζητηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ δύο ημέρες αργότερα.
Αυτό και πάλι καθυστερεί χρονικά την εκταμίευση της κατά πολύ καθυστερημένης δόσης ενίσχυσης της ευρωζώνης, ύψους € 31,5 δισεκατομμυρίων. Η Ελλάδα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει € 5.000.000.000 αξία των εντόκων γραμματίων που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου, αλλά η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί περισσότερα από περίπου € 3,5 δισεκατομμύρια ως εξασφαλίσεις στο πλαίσιο του ισχύοντος ανώτατου ορίου. Αυτό μειώνει το κίνητρο για τις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα. Ωστόσο, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι οι τράπεζες είχαν περισσότερα χρήματα από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, και αναμένεται να αγοράσουν τα ομόλογα ούτως ή άλλως. “Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το roll-over,” ανακοίνωσε.
Το μέγεθος της οικονομικής ζημίας στην Ελλάδα παρατίθεται σε μια διαρροή αξιολόγησης  από την "τρόικα" εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πολλά από τα προβλήματα μπορεί να έχουν προκληθεί από τις ελληνικές καθυστερήσεις και την αντίσταση. Αλλά ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς έγινε από την αβεβαιότητα, που συχνά τροφοδοτείται στη Γερμανία, για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Ακόμα κι έτσι, οι συντάκτες φαίνεται να έχουν εκπλαγεί από το βάθος της ύφεσης, τώρα στο πέμπτο έτος της, χωρίς την επιστροφή στην ανάπτυξη να αναμένεται πριν από τα τέλη του χρόνου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μπορεί να έχει ισχυριστεί ότι τα τελευταία μέτρα λιτότητας αξίας € 13,5 δισεκατομμυρίων (περίπου 7% του ΑΕΠ) για το 2013-2014, τα δυσκολότερα έως τώρα, θα είναι ο «τελευταίος και οριστικός» γύρος περικοπών. Αλλά η έκθεση της τρόικας, λέει ότι περαιτέρω μέτρα λιτότητας αξίας € 4.000.000.000, θα είναι αναγκαία για το 2015-2016. Η αργή πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων δεν βοηθά.
Συνολικά, για την παράταση της διάσωσης κατά δύο χρόνια η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί περίπου € 32,6 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τους εταίρους της. Αυτό ισοδυναμεί με μία τρίτη διάσωση.
Ακόμα και αν αυτή η επιπλέον βοήθεια συμφωνηθεί κατά κάποιο τρόπο, η Ελλάδα θα είναι ακόμη μακριά από την ασφάλεια. Το προηγούμενο σχέδιο διάσωσης, που περιελάμβανε ένα μεγάλο κούρεμα για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων (γνωστή και ως συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ή PSI), υποτίθεται ότι θα έφερνε το χρέος στην Ελλάδα κάτω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αυτό δε θα επιτευχθεί κατά μία ευρεία διαφορά.
Το πόσο ευρεία (η διαφορά) εξακολουθεί να είναι ένα θέμα διαφωνίας. Η «ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους» έχει παραληφθεί από την έκθεση της τρόικας. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ελληνικό χρέος θα είναι περίπου 160% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέτει περίπου στο 140% του ΑΕΠ. Το «μασάζ» των στοιχείων, τα οποία είναι ευαίσθητα με τις προβλέψεις του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης (ή την περίπτωση της Ελλάδας, της συρρίκνωσης) και το επιτόκιο θα πρέπει να συμβιβάσουν και τα δύο τελικά.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών, προσέφερε απόψε ένα άλλο γλύκισμα. Είπε ότι η ημερομηνία-στόχος για να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ θα μπορούσε να μετατοπιστεί έως το 2022, δεδομένου ότι στην Ελλάδα θα δοθούν επιπλέον δύο χρόνια για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων της. Με αυτό τον τρόπο ο ίδιος διαφώνησε δημοσίως με την κ. Christine Lagarde, επικεφαλής του ΔΝΤ που καθόταν δίπλα του, και η οποία επέμεινε ότι η ημερομηνία για το 2020 πρέπει να διατηρηθεί.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σαφές ότι το χρέος στην Ελλάδα θα πρέπει να προγραμματιστεί εκ νέου, για παράδειγμα, με επιμήκυνση διάρκειας ή μείωση των επιτοκίων. Το ΔΝΤ φαίνεται ωστόσο διστακτικό για την οριστική διαγραφή του χρέους που κατέχει σήμερα ως επί το πλείστον από τους επίσημους δανειστές, ως εκ τούτου, την ευρώ-διάλεκτο της Επίσημης Συμμετοχής Κλάδων (OSI). Αυτό είναι πολιτικά εκρηκτικό στη Γερμανία και άλλα κράτη-πιστωτές, διότι αυτό θα σήμαινε αποδοχή ότι τα χρήματα που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα έχουν χαθεί για πάντα.
Αλλά σκεφτείτε το πλεονέκτημα: με ένα απ 'ευθείας χτύπημα, οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα έστελναν ένα ισχυρό μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να κρατήσουν την Ελλάδα στην οικογένεια. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο πολύτιμη από τα χρήματα.
 http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2012-11-13-16-28-45-2012111379797/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου