διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

4 Νοε 2012

Η Τουρκία του Ερντογάν, και η «ζώνη λίρας»

Επί δεκαετίες, η τουρκική λίρα έγινε περίφημη για τη μεταβλητότητα και την πρόκληση υπερπληθωρισμού: οι Τούρκοι τακτικά ξοδεύουν εκατομμύρια σε βασικά προϊόντα όπως ψωμί, γάλα και τυρί.Αλλά τώρα, τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων επιδίδονται σε συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα μιας νομισματικής ζώνης λίρας, μετά από ένα διφορούμενο σχόλιο του ειλικρινή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στο Βερολίνο την προηγούμενη Τρίτη για να επαναλάβει τη δέσμευση της Άγκυρας για την παραπαίουσα Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε να προτείνει ότι η Τουρκία πρέπει να ορίσει τη δική της νομισματική ζώνη αντί να εισέλθει στην εμπόλεμη ζώνη του ευρώ.
«Μεταξύ των μελών της ΕΕ υπάρχουν αυτοί που λένε
«είμαι αντίθετος με το ευρώ, δεν θα συμμετάσχω στην ευρωζώνη»... Ακόμη και εκείνοι μας συμβουλεύουν, λέγοντας «ποτέ μην ενταχθείτε στην ευρωζώνη, μπορείτε να ορίσετε μια τουρκική ζώνη λίρας. Μπορώ να πω ότι συμφωνώ,» είπε ο κ. Erdogan.
Ο πρωθυπουργός δεν ανέλυσε καμία λεπτομέρεια του πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια υποτιθέμενη ζώνη για τη λίρα –η οποία έχει ενισχυθεί 5% έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο μετά την ανατροπή του σχεδόν 20% πέρυσι – και ποιες χώρες μπορεί να ενταχθούν, αλλά τα φιλοκυβερνητικά Μ.Μ.Ε. χρησιμοποίησαν τα σχόλια ως απόδειξη της αυξανόμενης οικονομικής εξουσίας της Τουρκίας. Η πελώρια επικεφαλίδα της καθημερινής Σαμπάχ αναφώνησε: «ήταν ακριβώς η σωστή στιγμή για μια ζώνη TL», που είχε «ισχυρή υποστήριξη από την επιχειρηματική κοινότητα της Τουρκίας».
Άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί αναλυτές ωστόσο, δεν εμφανίστηκαν ως υπέρμαχοι της ιδέας αυτής.Η εφημερίδα Μιλιέτ ονόμασε το έργο «τρελό», και «φαντασίωση», ενώ αναλυτές αναρωτώνται με ποιον τρόπο θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο έργο δεδομένου ότι η λίρα βρίσκεται ακόμα σχετικά χαμηλά στη διεθνή διαπραγμάτευση.
«Παρόλο που εκτιμώ το ότι οι άνθρωποι έχουν μεγάλα οράματα για το μέλλον, δεν νομίζω ότι αυτό το σχέδιο είναι ρεαλιστικό» είπε ο Atilla Yesilada, πολιτικός αναλυτής της Global Source Partners, μια εταιρεία έρευνας με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
«Θεωρητικά, μόνο Κούρδοι του Ιράκ (στο Βόρειο Ιράκ) και το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν να ενταχθούν στη Lirazone, αλλά ακόμη και για αυτούς, θα ήταν πολύ δύσκολο,» δήλωσε.
Ο κ. Erdogan σχολίασε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπήρχε ‘σήκωμα των φρυδιών’ με τις οικονομικές προτάσεις της αριστεράς. Από τότε που δήλωσε το Μάιο του 2011 ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει ένα πραγματικό μηδενικό επιτόκιο – ένα ποσό ίσο προς τον πληθωρισμό – οι οικονομολόγοι υποθέτουν ότι η Κεντρική Τράπεζα του κράτους διατήρησε το επίπεδο των επιτοκίων χαμηλά με τεχνητά μέσα για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου. Η Κεντρική Τράπεζα έχει υπερασπισθεί την οικονομική λογική της πολιτικής της, λέγοντας ότι τα χαμηλά ποσοστά είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί η ανάπτυξη στο άκρο της συνεχιζόμενης κρίσης στη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Τουρκίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα 17 κράτη-μέλη του μπλοκ της ευρωζώνης, που δρομολογήθηκε το 1999, έχουν μία ενιαία νομισματική πολιτική που ορίζεται στη Φρανκφούρτη από την ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η δομή της νομισματικής περιοχής – η οποία επεδίωξε να εναρμονίσει την νομισματική αλλά και τη δημοσιονομική πολιτική για να ανακόψει τις υπερχρεωμένες οικονομίες από την υποτίμηση των νομισμάτων τους – έχει ήδη θεωρηθεί ως αδυναμία, η οποία έχει επιδεινώσει την ικανότητα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Αν αφήσουμε στην άκρη το σκεπτικισμό, η Τουρκία που για μια φορά απέφυγε το κοινό νόμισμα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, με μία από τις παγκοσμίως ταχύτερες οικονομική ανάπτυξη συντελεστών και χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στις δεκαετίες που βοηθούν το «σήμα της λίρας» να γίνει ένα πλεονέκτημα και όχι μια υποχρέωση.
Σε μια προσπάθεια να εκμεταλευτεί την αυξανόμενη εξέχουσα θέση της λίρας στις διεθνείς αγορές, η Τουρκία το Μάρτιο εισήγαγε ένα νέο σύμβολο στο νόμισμα–μία σταυρωμένη άγκυρα σε σχήμα Τ που σημαίνει «ασφαλές λιμάνι». Η φήμη έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια από μία διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών σε τοπικό νόμισμα με εταίρους όπως η Μαλαισία, το Ιράν και η Ρωσία. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπέγραψε επίσης συμφωνία ανταλλαγής τοπικού νομίσματος (swap) με την Κίνα και το Πακιστάν.
Οι ηγέτες των τουρκικών επιχειρήσεων υποστήριξαν ότι ο πρωθυπουργός είχε υποστεί κάποια παρανόηση, και δεν αναφερόταν σε ένα νομισματικό συνασπισμό, αλλά μάλλον μια μεγάλη ενίσχυση του τουρκικού εμπορίου σε τοπικό νόμισμα αντί για δολάρια ή ευρώ.
«Δε γνωρίζω τις λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ότι [ο κ. Erdogan] απλά θέλησε να προβεί σε δήλωση σχετικά με την αστάθεια του ευρώ... Δεν νομίζω ότι αναφερόταν σε μια ζώνη νομισματικής μονάδας με μια κοινή κεντρική τράπεζα κλπ.», δήλωσε ο Mehmet Buyukeksi, Πρόεδρος της Συνέλευσης τουρκικών εξαγωγέων, τονίζοντας ότι το ευρώ έχει πέσει κυρίως έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της κρίσης της ζώνης του ευρώ.
Αλλά εμφανίστηκε ο Υπουργός οικονομίας της Τουρκίας Zafer Caglayan την Πέμπτη να δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός είχε σκεφτεί πολύ την ιδέα μιας ζώνης λίρας.
«Ο τιμημένος πρωθυπουργός μας δεν το είπε αυτό απροειδοποίητα. Ως μια αντανάκλαση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, η εμπιστοσύνη προς την τουρκική λίρα και τις συναλλαγές σε όρους TL αυξάνονται συνεχώς κάθε έτος. Και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Ακολουθούμε μια πολύ δραστήρια πολιτική και επιδιώκουμε επαφές σχετικά με αυτό το θέμα», δήλωσε ο κος Caglayan.
 http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/------l-r--2012110478798/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου