διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

26 Νοε 2012

Cyprus PB: Ξεκινά "βροχή" αγωγών για δάνεια €4 δισ. στην Ελλάδα

«Καταιγίδα» αγωγών φέρεται να ξεκινάει σύντομα η Λαϊκή Τράπεζα διεκδικώντας, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», μέρος των δανείων συνολικού ύψους γύρω στα 4 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 2007 -2010 και αφορούν μια ομάδα περίπου 40 ατόμων.
Τα «περίεργα δάνεια», όπως χαρακτηρίζονται, είναι είτε επισφαλή είτε δεν έχουν καθόλου εγγυήσεις ή αν έχουν δεν είναι ικανοποιητικές.
Η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Marfin Egnatia είναι από τις άμεσες προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου γιατί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει επιβαρύνει σημαντικά τις ανάγκες κεφαλαίου για τον όμιλο και την Κύπρο.


Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και αρκετό καιρό οι νομικοί και τα στελέχη της τράπεζας περνούν από κόσκινο όλα τα μεγάλα δάνεια που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω της Marfin Egnatia, ενώ εξετάζονται λεπτομερώς με ποιον τρόπο εκδόθηκαν οι εγκρίσεις των χορηγήσεων και αν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες.

Η τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει σε βάθος το ξεσκόνισμα του χαρτοφυλακίου μετά την κρατική στήριξη που πήρε και επιβάρυνε αισθητά το βάρος των φορολογουμένων στην Κύπρο.

Το δεύτερο βήμα είναι ο δρόμος της νομικής διαδικασίας.

Τα δάνεια σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκαν προς πολλές και ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δάνεια προς μονές και μοναστήρια, δάνεια σε εφοπλιστές, κλινικές, σε γνωστά ονόματα του ελληνικού τραπεζικού χώρου και άλλα επιχειρηματικά πρόσωπα.

Οι χορηγήσεις στην Ελλάδα φθάνουν το 44% των συνολικών δανείων τέλος του πρώτου εξαμήνου. Για τη διοίκηση της τράπεζας εγείρονται πολλά ερωτηματικά που αφορούν την απόφαση τις 31ης Μαρτίου 2011 και ενώ η Ελλάδα ήταν υπό κατάρρευση, με την οποία η Κεντρική Τράπεζα έδωσε την έγκριση για μετατροπή της Marfin Εγνατία από θυγατρική σε παράρτημα της Marfin Λαϊκής.

Περισσότερα ερωτήματα για τους ειδικούς που ασχολούνται με την υπόθεση των προβληματικών χορηγήσεων είναι γιατί δεν έγινε λεπτομερής έλεγχος του δανειακού χαρτοφυλακίου από την Κεντρική Τράπεζα και άφησε περίπου €4 δισ. προβληματικά δάνεια να επιβαρύνουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως όσοι ασχολούνται με το θέμα προβληματίζονται για τον τρόπο που έγινε η εποπτεία στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Marfin Egnatia από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Οι προβλέψεις για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν στα €706 εκατ. σε σχέση με €139 εκατ. πέρυσι.

Για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ανήλθε στο 32,6%, ενώ για το κυπριακό χαρτοφυλάκιο ανήλθε στο 13,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.
 http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1674766


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου