διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

21 Νοε 2012

Spiegel-Online: Βοήθεια της τελευταίας στιγμής για την Ελλάδα

Λύση αποσπασπασματική και της τελευταίας στιγμής βλέπει η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel για την Ελλάδα, σε άρθρο της.
Αναλυτικά το άρθρο:
Μετά την αποτυχημένη νυχτερινή συνεδρίαση των Βρυξελλών, επικρατεί αμηχανία για το τι θα γίνει με την Ελλάδα. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για τους βουλευτές, που εξέρχονται της συνερίασης της Κ.Ο. των CDU/CSUτο πρωί της Τετάρτης στο Βερολίνο: «Δεν θα υπάρξει μεγάλη σύγκρουση, αλλά ούτε και μεγάλη λύση», λέει ένας υπουργός. Η Ελλάδα «θα βοηθηθεί, όπως πάντα, την τελευταία στιγμή». Κάποιος που είναι πιο εξοικειωμένος με το θέμα, φωνάζει προς το μέρος των δημοσιογράφων: «Όλα θαύμα!». Δεν το εννοεί σοβαρά βέβαια. Μ’ άλλα λόγια: Η τακτική των αποσπασματικών λύσεων συνεχίζεται.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου η Ελλάδα χρηματοδοτείται με το τύπωμα χρήματος: Πριν από ένα τρίμηνο, μετά από δραματικές πάλι συναντήσεις των πιστωτών, τελικά παρενέβη η ΕΚΤ και βοήθησε με ένα είδος κυκλικής συναλλαγής: Το ελληνικό κράτος εξέδωσε νέα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, τα λεγόμενα T-Bills, τα πούλησε στις ελληνικές τράπεζες κι αυτές τα έδωσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος ως εγγύηση για νέα έκτακτη βοήθεια.

Παρόμοια λύση αναμένει από την επόμενη συνάντηση των πιστωτών της Ελλάδας την ερχόμενη Δευτέρα ο οικονομολόγος Φρανκ Βέστερμαν και την επιρκίνει σφοδρά: «Η ΕΚΤ δεν έχει καμία τέτοια εντολή γι’ αυτό το είδος της χρηματοδότησης κρατών» λέει. Ούτε βοηθάει, προσθέτει, το να στηρίζεται η Ελλάδα μέχρι το 2014 με συνεχώς νέες ενδιάμεσες χρηματοδοτήσεις, αν ο χρόνος δεν χρησιμοποιείται όπως πρέπει.
Κατά το Βέστερμαν, καθηγητή διεθνών οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Όσναμπρουκ, από τα χρήματα της διάσωσης ωφελούνται κυρίως οι δανειστές, των οποίων ικανοποιούνται οι απαιτήσεις. Σχεδόν κανένα ευρώ δεν φτάνει στη μόρφωση ή στις υποδομές της χώρας και ούτε δημιουργείται έτσι οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπαινίχθηκε ενώπιον των βουλευτών του κόμματός της ότι πιθανόν να αυξηθεί το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα κατά 10 δισ. ευρώ, οπότε θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. Και δεύτερον, ότι είναι δυνατόν να μειωθούν τα επιτόκια, που πληρώνει η Αθήνα για τα δάνειά της.
Ο Βέρστερμαν όμως απορρίπτει και αυτές τις προτάσεις: «Αυτό φαινόταν να αποτελεί τη σωστή συνταγή στην αρχή της κρίσης, αλλά αν το δούμε αναδρομικά δεν είχε επιτυχία» λέει. Ως έσχατη λύση, προσθέτει, απομένει μόνον η «ανοιχτή χρεοκοπία» και μαζί της ένα σκληρό κούρεμα του χρέους για τα κράτη-δανειστές.

Οι δανειστές συνεχίζουν να τσακώνονται για «τεχνικά ζητήματα»: Για παράδειγμα, το ΔΝΤ δεν θέλει να δώσει χρόνο μέχρι το 2022 στην Αθήνα για να πετύχει ποσοστό χρέους 120% επί του ΑΕΠ. Πρόκειται για μια παράλογη κατάσταση, λέει ο Τσόλτ Ντάρβας από τη δεξαμενή σκέψης των Βευξελλών Bruegel, γιατί κάθε καθυστέρηση θα επιβαρύνει περισσότερο τους πιστωτές. Αν εφαρμόζονταν οι συζητούμενες αυτή τη στιγμή συμβιβαστικές λύσεις, θα ξαναείχαμε σε ένα χρόνο το αργότερο την ίδια κατάσταση και θα χρειάζονταν νέα γεφυροποιά δάνεια.
Οι προτάσεις του Ντάρβας για έξοδο από το δίλημμα είναι απλές: Οι πιστωτές θα πρέπει να μειώσουν πάρα πολύ τα επιτόκια για τα ελληνικά δάνεια, δηλαδή μέχρι να είναι μηδενικά. Αυτό συνολικά θα αντιστοιχούσε σε κούρεμα του χρέους της τάξης του 35% περίπου, όπως υπολόγισε ο ίδιος. «Θα είχε το πλεονέκτημα όμως ότι αυτό το βήμα οι πολιτικοί θα μπορούσαν να το εξηγήσουν ευκολότερα στους ψηφοφόρους τους, αφού η μείωση των επιτοκίων δεν ηχεί τόσο φοβερή όσο η παραίτηση από πολλά δισεκατομμύρια ευρώ» λέει. Ακόμα και η επικριτκή αντιπολίτευση θα είχε τη δυνατότητα να συναινέσει σ’ αυτό χωρίς μεγάλη απώλεια γοήτρου.

Το σχέδιο διάσωσης που επινόησε ο Ντάρβας για την Ελλάδα είναι έτοιμο και αφορά τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι σαφώς πιο μακροπρόθεσμο από τα σχέδια του ΔΝΤ ή του Eurogroup, το οποίο θέλει να πρόγραμμα μέχρι το 2014. Ο οικονομολόγος ωστόσο δεν θεωρεί πολύ πιθανό το να λάβουν υπόψη τους οι πιστωτές τις συμβουλές του: «Η αθλιότητα θα συνεχιστεί και του χρόνου θα είμαστε στην ίδια κατάσταση με τώρα» λέει.
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπολογίζει παρ’ όλα αυτά ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα ξανασυναντηθούν οι υπουργοί οικονομικών, το μεσημέρι. Μια ακόμα νυχτερινή συνεδρίαση θέλουν να την αποφύγουν.
 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=485025

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου