διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

13 Νοε 2012

Ελληνικά "success stories" με τα μάτια της τρόικα

"Δείτε τα πράγματα… θετικά", μας ανέφερε η τρόικα (ή πιο συγκεκριμένα η Ε.Ε.). Σε ειδικό... ένθετο στο προσχέδιο της έκθεσης, που δημοσιοποιήθηκε χθες, σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά της δημοσιονομικής προσαρμογής. Μέσα από τις παρεμβάσεις (σ.σ.: η έκθεση δεν στέκεται στις συνέπειες που είχαν σε επίπεδο απασχόλησης αλλά και αμοιβών) επιτεύχθηκαν πολλά.
Πιο αναλυτικά, υπό τον τίτλο "Το πρόγραμμα προσαρμογής: ορισμένα success stories", σημειώνει:
«Οι αναφορές στα ΜΜΕ συνήθως επικεντρώνονται στα αμφιλεγόμενα ζητήματα ή στις επιπτώσεις ενός προγράμματος, δίνοντας μια προκατειλημμένη άποψη που κρύβει τα αξιοπρόσεκτα επιτεύγματα. Υπάρχουν μια σειρά μεταρρυθμίσεις που είναι ξεκάθαρο ότι είναι αποτελεσματικές και δημιουργούν θεμελιώδεις αλλαγές στις παραμέτρους του χρέους
ή και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Και ενώ η πρόοδος υστερεί σε άλλους τομείς, υπάρχουν ορισμένα success stories που έχει φέρει το πρόγραμμα μέχρι σήμερα.

Από την έναρξη του προγράμματος, η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, μία από τις μεγαλύτερες που έχει κάνει ποτέ χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 30 χρόνια (που είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εικόνας του προϋπολογισμού σε πρωτογενές επίπεδο κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από τον Μάιο του 2010), εν μέσω ουσιαστικής μείωσης του ΑΕΠ και πολύ δύσκολων οικονομικών και πολιτικών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει επίσης κάνει σημαντικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου του προϋπολογισμού. 

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο στόχος του μνημονίου για μείωση του ονομαστικού κόστους ανά μονάδα εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα κατά 15% το 2012-2014 πιθανότατα θα επιτευχθεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει ανακτηθεί όλη η απώλεια ανταγωνιστικότητας που κατεγράφη την περίοδο 2001-2009. Μέχρι το τέλος του 2013, θα έχει ανακτηθεί ολόκληρη η απώλεια και θα έχουν βελτιωθεί τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας.

Χάρη σε μια σειρά μέτρων, που στόχο είχαν τη μείωση του όγκου (μέσω του ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης και της απάτης) και των τιμών, οι δημόσιες δαπάνες στον τομέα της Υγείας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 1 δισ. το 2012 (ή 25%) και το ποσό αυτό αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα δύο χρόνια (κατά περισσότερο από 800 εκατ.).

Το λογιστικό σύστημα των νοσοκομείων έχει βελτιωθεί σημαντικά και πλέον όλα τα νοσοκομεία εκδίδουν ισολογισμούς σε λογιστική βάση (κάτι που δεν συνέβαινε το 2010). Μια web-based εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα για καταχωρίσεις σε πραγματικό χρόνο και έλεγχο όλων των βασικών δραστηριοτήτων και χρηματοδοτικών ροών σε όλα τα νοσοκομεία.

Η Ελλάδα έχει θέσει πλέον σε εφαρμογή ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων που είναι ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα για πλήρη έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, της συνταγογράφησης όλων των γιατρών και φαρμακείων (την ποσότητα των φαρμάκων ανά ασθενή και φαρμακευτική εταιρεία, το ιατρικό ιστορικό του ασθενή), καθιστώντας έτσι δυνατό τον σχεδιασμό κατάλληλων μέτρων για τον έλεγχο των δαπανών, την ποινική δίωξη της παράτυπης πρακτικής και τον σχεδιασμό ασφαλέστερων πολιτικών για την υγεία. Το σύστημα ήδη οδήγησε σε εξοικονόμηση περίπου 30 εκατ. ευρώ τον μήνα από τις αρχές του έτους.

Η ευρεία αναμόρφωση του κύριου συνταξιοδοτικού συστήματος το 2010, που μείωσε το ποσοστό αναπλήρωσης, εισήγαγε τη βασική σύνταξη, αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλους και εισήγαγε τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ακολουθείται από τη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων καθώς και μια περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

Αυτή η πρόσφατη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των ταμείων, των επικουρικών ταμείων, τη σύνδεση μεταξύ των εισφορών και των επιδομάτων και έναν παράγοντα βιωσιμότητας που αναθεωρεί τα επιδόματα ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις συνεισφορές, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά ελλείμματα στο σύστημα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος μεσομακροπρόθεσμα, όπως πιστοποιούν οι προβλέψεις για τις συντάξεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και οι οποίες έχουν επικυρωθεί από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικης.

Αν και η πρόοδος στις δομικές μεταρρυθμίσεις είναι βραδεία, η ανταγωνιστικότητα έχει ενισχυθεί και οι απώλειες για βασικές δημόσιες επιχειρήσεις έχουν περιοριστεί. Χάρη στο άνοιγμα των μεταφορών (φορτηγά), οι άδειες πωλούνται πλέον προς μια ελάχιστη αμοιβή (κόστιζαν περίπου 100.000 ευρώ). Μετά την επιτυχή αναδιάρθρωση, κρατικές επιχειρήσεις όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο ΟΣΕ ισοσκέλισαν τα οικονομικά τους στις αρχές του 2012.

Οι εξουσίες της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ενισχύθηκαν, η κυβέρνηση έχει διορίσει επόπτη για να αυξηθεί η διαφάνεια και η συμμόρφωση προς τις νομικές απαιτήσεις των δημοσίων συμβάσεων, έχουν αρθεί αρκετοί αχρείαστοι περιορισμοί στην άσκηση των κλειστών επαγγελμάτων και θα αρθούν πολλοί ακόμα πριν από το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα διατηρήθηκε, ενώ προχωρούσε η διαδικασία της συνένωσης. Ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει αντιμετωπίσει και έχει αντεπεξέλθει σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον: PSI, πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκροές καταθέσεων λόγω των οικονομικών και πολιτικών κινδύνων. Με τη στήριξη του προγράμματος χρηματοδότησης, η φερεγγυότητα και η ρευστότητα του τομέα έχουν παραμείνει σταθερές. Τα κεφάλαια των βιώσιμων τραπεζών έχουν αποκατασταθεί και έχει παρασχεθεί ρευστότητα. Οι καταθέσεις έχουν ανακάμψει σημαντικά μετά τη διπλή εκλογική περίοδο, δείχνοντας αυξημένη εμπιστοσύνη στις τράπεζες». 

 http://www.euro2day.gr/specials/topics/135/articles/738348/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου