διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

20 Νοε 2012

To καλύτερο νέο δεν είναι η δόση!

Τα φώτα της δημοσιότητας στη χώρα μας έχουν στραφεί εδώ και καιρό στις αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, γνωστό ως eurogroup, για την εκταμίευση της δόσης/δόσεων προς την Ελλάδα, τις προαπαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τις θέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για την φερεγγυότητα του χρέους.
Το ενδιαφέρον είναι δικαιολογημένο αφού το σύνολο των δόσεων είναι μεγάλο, κάπου 44 δισ. ευρώ, και έχουν καθυστερήσει επιβαρύνοντας την εθνική οικονομία.
Όμως, χθες υπήρξε ένα πολύ καλό νέο το οποίο δεν προβλήθηκε ούτε του δόθηκε η σημασία που θα έπρεπε από την κυβέρνηση και τα μήντια κατά την ταπεινή μας άποψη.


Αναφερόμαστε στα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Σεπτεμβρίου και του 9μηνου του 2012 που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τους περισσότερους, η κατάσταση στο εξωτερικό ισοζύγιο αποτελεί καθρέφτη της πορείας της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Γι’ αυτό τον λόγο παίζει σημαντικό ρόλο στις διάφορες ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται από ξένους αναλυτές για να εκτιμηθεί το μέγεθος της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
 Οι αναλύσεις που έχουμε δει στο παρελθόν τοποθετούν μια θεωρητική υποτίμηση στο 60% πάνω-κάτω έναντι του ευρώ με τις όποιες συνέπειες θα έχει κάτι τέτοιο στην οικονομία και το επίπεδο διαβίωσης.

Όμως, όλες βασίζονταν σε στοιχεία που τοποθετούσαν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κοντά στο 10% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος ενισχύουν την άποψη ότι αυτό αποτελεί παρελθόν.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 775 εκ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο έναντι ελλείμματος 1,1 δισ. τον ίδιο μήνα το 2011.

Ως εκ τούτου, το έλλειμμα για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου περιορίσθηκε δραστικά στα 3,5 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 76,5% η 11,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2011.

Η σημαντική μείωση των εισαγωγών σε συνδυασμό με την συρρίκνωση των τόκων που πληρώνει η χώρα για την εξυπηρέτηση του χρέους λόγω PSI εξηγούν σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη.

Ακόμη κι αν υποθέσει κανείς ότι η πτωτική τάση θα αντιστραφεί το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, προσθέτοντας 3 δισ. ευρώ στο έλλειμμα, το συνολικό νούμερο για το 2012 δεν πρόκειται να υπερβεί τα 8 δισ. ευρώ.

Κοινώς, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 4% του ΑΕΠ ενώ δεν αποκλείεται να είναι κοντά στο 3% την φετινή χρονιά.
Αν συνυπολογίσει κανείς τις αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση και επομένως στις εισαγωγές από το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας το 2013 και τις ευεργετικές επιπτώσεις από την διαφαινόμενη νέα μείωση στο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από τις χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αναμένει περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου του χρόνου.
Είναι λοιπόν πιθανόν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να βρεθεί σε κατάσταση σχεδόν ισορροπίας το 2013, δηλαδή πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αναμενόταν.

Μια τέτοια επίδοση θα είναι πολύ καλύτερη της αναμενομένης και θεωρητικά τουλάχιστον περιορίζει δραστικά το μέγεθος της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος στην απευκταία περίπτωση που η χώρα επέλεγε η εξωθείτο σε έξοδο από την ΟΝΕ.
Όλα αυτά τα στοιχεία συνιστούν μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα παρότι η βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο κερδίζεται με πικρό τρόπο.

Μπορεί λοιπόν κάλλιστα να αξιολογηθεί ως καλύτερο νέο από την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης/δόσεων από τους πιστωτές.

Dr. Money 
http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/131/articles/739742/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου