διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

24 Δεκ 2012

Ανάκαμψη με μοντέλο τη Σιγκαπούρη

Σύμφωνοι, ένας ξένος μάνατζερ, υπεύθυνος μιας πολυεθνικής επιχείρησης για την Ελλάδα, έχει συμφέρον να πηγαίνουν καλά οι δουλειές της εταιρείας του εδώ, ακόμη και αν πρόκειται ουσιαστικά για μια μικρή αγορά. Ομως ο διευθύνων σύμβουλος της Procter & Gamble Ρόμπερτ βαν Παπελένταμ μοιάζει να έχει ξεχωριστό πάθος για ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας. Μοιάζει να έχει ενστερνιστεί την προσπάθεια ανάκαμψης και επιστροφής της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Οχι μόνο στα λόγια - στα οποία είναι αλήθεια ότι είναι ασυγκράτητα θερμός. Και στα έργα και στις ιδέες. Υποστηρίζει, φέρ' ειπείν, φανατικά την ιδέα που συζητήθηκε στη συνάντηση των 13 επιχειρηματιών με τον Πρωθυπουργό και κλιμάκιο της κυβέρνησης την περασμένη Δευτέρα, να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης κατά τα πρότυπα του Economic Development Board της Σιγκαπούρης που λειτουργεί με τρεις πυλώνες, την κυβέρνηση, τον επιχειρηματικό κόσμο και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η είδηση της συνάντησης της Δευτέρας - μια συνάντηση που ο κ. Βαν Παπελένταμ χαρακτήρισε ιστορική! - είναι άλλωστε η εκατέρωθεν υπόσχεση να... επαναληφθεί. Ισως και με διευρυμένη σύνθεση, εξ όσων συνάγεται από την κουβέντα που είχαμε με τον ολλανδικής καταγωγής μάνατζερ. Mε τη συμμετοχή δηλαδή εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενδεχομένως και των μέσων ενημέρωσης. Η ιδέα είναι να ενεργοποιηθούν και να συστρατευθούν οι ηγεσίες του τόπου ώστε να «κινητοποιήσουν τα ταλέντα της Ελλάδας», όπως είπε ο συνομιλητής μας, και να συνεργαστούν με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Η ιδέα της κινητοποίησης και συνεργασίας της πολιτικής, επιχειρηματικής και πνευματικής ελίτ της χώρας είναι μεγάλη, αλλά ο κ. Βαν Παπελένταμ κρατά μικρό καλάθι, δείχνοντας έτσι ότι, αν και βρίσκεται μόλις δυόμισι χρόνια στη χώρα μας, έχει αντιληφθεί την ιδιοσυγκρασία και τις ιδιαιτερότητες των Ελλήνων. «Ας ξεκινήσουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς μεγάλα λόγια, ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα για να δούμε πού μπορούμε να φθάσουμε» είπε. Δήλωσε, άλλωστε, «συγκρατημένα αισιόδοξος» όταν τον ρωτήσαμε για το μέλλον αυτής της χώρας - αν και μέσα του είναι «ενθουσιωδώς αισιόδοξος», όπως έσπευσε να προσθέσει.  
Πώς πήγε λοιπόν η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό; «Επρόκειτο για μια ιστορική στιγμή και αυτό για δύο λόγους: πρώτον επειδή για πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός μάς κάλεσε για να συζητήσουμε ουσιαστικά και όχι απλώς για χειραψίες και δεύτερον επειδή πιστεύω ότι η ενότητα μεταξύ θεσμών, επιχειρήσεων και πολιτών είναι το κλειδί για να πάει μπροστά μια χώρα. Και η Ελλάδα δεν πρέπει μόνο να αλλάξει. Πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της» απαντά ο επικεφαλής της P&G. Ποιος μπορεί να είναι όμως ο ρόλος των επιχειρήσεων σε μια χώρα που, παραδοσιακά, τις αντιμετωπίζει κάπως καχύποπτα; «Οταν ηγείσαι μιας μεγάλης επιχείρησης δεν μπορείς να κάθεσαι και να μεμψιμοιρείς. Πρέπει να σηκωθείς από τη θέση σου και να πεις ο ίδιος στον κόσμο "να το τέλος του τούνελ, ακολουθήστε με". Αυτή είναι η υποχρέωση κάθε ηγεσίας, είτε επιχειρηματικής είτε πολιτικής είτε πανεπιστημιακής» σημειώνει.

Ελλάδα, έχεις ταλέντο
Ο κ. Βαν Παπελένταμ θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίθει από αναξιοποίητα ταλέντα. «Το ταλέντο των Ελλήνων είναι το καλύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας» λέει, και σημειώνει ότι είναι Ελληνες ο αντιπρόεδρος της P&G και ο επικεφαλής της γραμμής παραγωγής παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα. «Είναι υποχρέωση των πολιτικών ηγετών της χώρας αυτής, υποχρέωση των δημοσιογράφων που επηρεάζετε την κοινή γνώμη, υποχρέωση των στελεχών των επιχειρήσεων να κινητοποιήσουμε το ταλέντο των Ελλήνων. Πρέπει να δούμε τη θετική πλευρά των εξελίξεων. Πόσες φορές στη ζωή μας έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε, να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας; Να επανεφεύρουμε την εταιρική υπευθυνότητα, την προσωπική μας υπευθυνότητα, να θυμηθούμε το "φιλότιμο" των Ελλήνων;» σημειώνει προφέροντας βεβαίως τη λέξη «φιλότιμο» στα ελληνικά διότι ως γνωστόν... δεν μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες.



Οραμα επειγόντως
Παρατηρούμε ότι μπορεί να διαθέτουμε φιλότιμο, μας λείπουν ίσως όμως άλλες αρετές, όπως είναι η κουλτούρα συνεργασίας και η αίσθηση του καθήκοντος... «Ισως είμαι αφελής» απαντά «αλλά πιστεύω βαθιά ότι για να προοδεύσει κάποιος σε οποιονδήποτε τομέα χρειάζεται να έχει όραμα. Πάρτε το παράδειγμα του Στιβ Τζομπς. Ηταν ένας άνθρωπος με όραμα. Είχε αυτοπεποίθηση σ' αυτό που πίστευε και που έκανε. Χρειαζόμαστε έναν-δύο τέτοιους ανθρώπους στην Ελλάδα. Δεν βγαίνει τίποτε αν εγώ κατηγορώ τους πολιτικούς. Τι αποδίδει αν κριτικάρω το τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια; Ας αφήσουμε τους ιστορικούς να κάνουν αυτή τη δουλειά. Εκείνος που με ενδιαφέρει είναι ο έλληνας καταναλωτής σήμερα, ο έλληνας καταναλωτής αύριο. Διότι ρώτησα τον Πρωθυπουργό σας ποιος εν τέλει είναι το αφεντικό σήμερα στην Ελλάδα. Δεν είμαι εγώ που διευθύνω μια μεγάλη εταιρεία. Δεν είναι ούτε εκείνος το αφεντικό. Είναι ο πολίτης που υπηρετεί κι εκείνος κι εγώ».



Δύσκολο το 2013
  • Ο επικεφαλής της P&G δηλώνει «συναισθηματικά αφελής», αλλά δεν τρέφει αυταπάτες. Κρατά μικρό καλάθι και για τα συζητούμενα μοντέλα και για τις μεγάλες ιδέες. «Πιστεύω ότι το να παραπονιόμαστε με ό,τι δεν πάει καλά είναι μια αρνητική ενέργεια. Εγώ πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ευκαιρίες. Δεν είμαι πολιτικός και δεν με νοιάζει αν οι πολιτικοί με τους οποίους μιλώ είναι δεξιοί, αριστεροί ή κεντρώοι. Αλλά χαίρομαι που ο Πρωθυπουργός σας και ο υπουργός Οικονομικών σε πέντε λεπτά έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα. Κοιτάξτε, το επόμενο 12μηνο δεν θα είναι εύκολο για κανέναν»
  • Η κυβέρνηση, αλήθεια, έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει μπροστά; Διότι υπάρχουν στελέχη της που δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης... «Δεν διαφωνώ επί της ουσίας, αλλά σήμερα όσοι ήσαν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν επίγνωση ότι φθάσαμε στον πάτο του βαρελιού και ότι πρέπει να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε. Δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ κανέναν και τίποτε. Ούτε υπουργούς, ούτε θεσμούς, ούτε πανεπιστήμια, ούτε επιχειρήσεις. Είμαι επειδή επιθυμώ διακαώς να συμμετάσχω και να συμβάλω στην ανοδική πορεία της χώρας. Να προσπαθήσω γι' αυτό το όραμα. Γι' αυτό θέλω να δω την τρόικα. Για να τους εξηγήσει πώς έχουν τα πράγματα ένας άνθρωπος της αγοράς, όχι ένας πολιτικός. "Χρησιμοποιήστε με και εκμεταλλευθείτε με" (use me and abuse me) είπα στον Πρωθυπουργό».


«Φέρτε μου την τρόικα, να τους πω τι συμβαίνει»
Ενας ξένος μάνατζερ μπορεί να μετατραπεί σε αξιόπιστο προπαγανδιστή της Ελλάδας στο εξωτερικό
Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας ολλανδός μάνατζερ μιας πολυεθνικής που εργάζεται στην Ελλάδα στη στήριξη των Ελλήνων και στην ανάκαμψη της χώρας; Πρώτον, μειώνοντας τις τιμές, «πράγμα που έχει συμβεί σε ποσοστά 10% ως 20% την τελευταία διετία», όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «ενώ οι τιμές των ανταγωνιστικών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, αν και ακόμη χαμηλότερες, παραμένουν σταθερές». Δεύτερον διατηρώντας την ποιότητα των προϊόντων. «Τον περασμένο Ιανουάριο ανοίξαμε ένα Κέντρο Καινοτομίας που έρχεται σε επαφή με τον έλληνα καταναλωτή για να ακούσει τις ανάγκες του, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη ποιότητα και τη μεγαλύτερη ασφάλεια στα προϊόντα που καταναλώνει. Δεν μας ενδιαφέρει να ρίξουμε στην αγορά φτηνιάρικα προϊόντα. Η ποιότητα και η ασφάλεια δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης με ρώτησε γιατί δεν φέρνουμε μέρος της παραγωγής μας εδώ. Δεν έχω καμία αντίρρηση αν αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών».
Τρίτο και σπουδαιότερο, ένας ξένος μάνατζερ μπορεί να μετατραπεί σε αξιόπιστο προπαγανδιστή της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσω των μέσων ενημέρωσης («μπορώ να βγω στο CNN και να τους εξηγήσω ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που νομίζουν»). Μπορεί να προσφέρει προβάλλοντας μοναδικά γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα, όπως είναι η παράδοση της ολυμπιακής φλόγας («οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μια χώρα»).
Μπορούν, τέλος, να επηρεάσουν και τους διεθνείς θεσμούς. Δηλαδή θα ήθελε ο κ. Βαν Παπελένταμ να συναντήσει την τρόικα; «Πεθαίνω να τους συναντήσω! Διότι μπορώ να τους πω ακριβώς τι συμβαίνει στην Ελλάδα...» λέει με έμφαση. Μα, αυτοί είναι γραφειοκράτες. Πιστεύει ότι θα τον καταλάβουν; «Ισως δεν καταλάβουν. Γι' αυτούς 1 δισ. ευρώ είναι 1 δισ. ευρώ. Δεν καταλαβαίνουν ότι πίσω από αυτό μπορεί να υπάρχουν οικογένειες, άνθρωποι. Σας είπα ότι είμαι συναισθηματικά αφελής, αλλά πιστεύω ότι κάποιες στιγμές πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Βλέπω τον σοβαρό αντίκτυπο της λιτότητας. Βλέπω ότι εστιάζουμε την προσοχή μας περισσότερο στους ισολογισμούς και λιγότερο στην ανάπτυξη. Γιατί δεν αφήνετε εμένα ή άλλους μάνατζερ να μιλήσουμε στην τρόικα; Μπορούμε να τους εξηγήσουμε πολλά πράγματα»
 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=489935

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου