διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

20 Δεκ 2012

Αυτή είναι η επόμενη φούσκα που θα σκάσει

Για μια νέα φούσκα ομολόγων, που δημιουργήθηκε από το συνωστισμό επενδυτών από όλο τον κόσμο στα εταιρικά ομόλογα κατά τον τελευταίο χρόνο, προειδοποιεί η Fitch. Μόλις οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια, η φούσκα αυτή θα σκάσει με πάταγο, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στους επενδυτές, λέει.
Οι αποδόσεις των 10ετών εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, πέφτοντας κάτω από το 2%, λόγω της άπλετης ρευστότητας που ρίχνουν στην αφορά οι κεντρικές τράπεζες.
Εάν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, τότε ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα χαρτοφυλάκια που επενδύουν στα ομόλογα, θα υποστούν σαρωτικές ζημιές, σύμφωνα με τη Fitch.

«Εάν τα επιτόκια επιστρέψουν γρήγορα στα επίπεδα όπου βρίσκονταν στις αρχές του 2011, τότε ένα τυπικό εταιρικό ομόλογο στις ΗΠΑ, αξιολόγησης ΒΒΒ, θα μπορούσε να χάσει το 15% της αξίας του, με τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα (διάρκειας 30 ετών), να υφίστανται πτώση 26%», αναφέρει ο οίκος.
Μάλιστα, προειδοποιεί ότι οι ζημιές θα ξεπεράσουν κατά πολύ αυτές της τελευταίας διόρθωσης της αγοράς εταιρικών ομολόγων, του 2002. Τότε, οι ζημιές είχαν προκληθεί από ένα κύμα χρεοκοπιών. Σήμερα, ο διπλασιασμός των επιτοκίων εκτιμάται ότι μπορεί να έχει πολύ χειρότερες επιπτώσεις.
Αξίζει να τονιστεί ότι η αγορά των εταιρικών ομολόγων είναι τεράστια, καθώς μόνο στις ΗΠΑ, κυκλοφορούν τίτλοι συνολικής αξίας 8,6 τρισ. δολαρίων. Το ένα τέταρτο των ομολόγων αυτών βρίσκεται στα χέρια ασφαλιστικών εταιρειών. 
http://www.axiaplus.gr/article/26674/ayth-einai-h-epomenh-foyska-poy-tha-skasei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου